Súd dnes zrejme vynesie nový verdikt v prípade Kuciakovej vraždy

Súd dnes zrejme vynesie nový verdikt v prípade Kuciakovej vraždy Ilustr. foto Aktuality

Špecializovaný trestný súd v Pezinku by mal dnes popoludní po novom pojednávaní vyniesť verdikt nad obžalovanými v prípadoch vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky a ďalších nedokonaných vrážd. Prokuratúra navrhla súdu uznať Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú vinnými v oboch kauzách a vymerať im zhodne doživotie. Záverečné reči na Špecializovanom trestnom súde skončili minulý týždeň, obhajcovia Kočnera aj Zsuzsovej žiadali, aby boli ich klienti oslobodení od obžaloby.

Podľa obžaloby si Kočner objednal Kuciakovu vraždu z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho podozrivú ekonomickú činnosť, čo mohlo Kočnerovi tiež prekaziť plánovaný vstup do politiky. Žalobcovia tvrdili, že Zsuzsová zločin sprostredkovala.

Za Kuciakovu vraždu, pri ktorej bola v roku 2018 zastrelená aj jeho priateľka Martina Kušnírová, si už vo väzení odpykávajú dlhoročné tresty traja ľudia, vrátane vraha. Špecializovaný trestný súd v roku 2020 ale oslobodil Kočnera a Zsuzsovú spod obžaloby z podielu na Kuciakovej vražde.

Najvyšší súd oslobodzujúci verdikt neskôr zrušil a prípad vrátil súdu prvej inštancie na opätovné prerokovanie. V ňom potom súd Kuciakov prípad spojil s obžalobou z prípravy nedokonaných vrážd dvoch prokurátorov aj právnika; v tejto kauze čelia obžalobe štyri osoby, medzi nimi sú Kočner a Zsuzsová.

Kočner si v súčasnosti vo väzení odpykáva dlhoročný trest za falšovanie zmeniek a Zsuzsovou súdy predtým právoplatne potrestali za podiel na inej vražde.