Ruská novinárka je presvedčená, že bola zrejme otrávená, bojí sa o život

Ruská novinárka je presvedčená, že bola zrejme otrávená, bojí sa o život Ilustr. foto: Omediach.com

Ruská novinárka Jelena Kosťučenková, bývalá redaktorka opozičného denníka Novaja gazeta, uviedla, že sa obáva, že bude zavraždená. Pred týmto nebezpečenstvom ju varovali kolegovia, napísala Kosťučenková v článku zverejnenom portálom Meduza. Novinárka teraz žije v Nemecku a tvrdí, že nedávno pocítila príznaky otravy, ktorej pravdepodobnosť potvrdili lekári.

Kosťučenková sa na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zdržiavala v napadnutej krajine a písala odtiaľ články, ktoré podľa Meduzy upozorňovali na vojnové zločiny páchané ruskou armádou. Ešte počas pobytu na Ukrajine ju kolegovia kontaktovali s tým, že sa od svojich zdrojov dozvedeli o vražde, ktorá jej hrozí.

Vtedy sa Kosťučenková chystala do ukrajinského Mariupolu. Kolegovia pritom tvrdili, že príkaz novinárku zabiť dostali kadyrovci, teda čečenské jednotky ruskej gardy, ktoré sa aktívne zúčastnili minuloročných bojov o Mariupol. Kto konkrétne ale dal príkaz na jej vraždu, sa novinárka nedozvedela.

Jelena Kosťučenkova (v strede) na filmovom festivale „Side by Side“  FOTO: Film Festival Side by Side

V septembri minulého roka sa novinárka presunula do Nemecka, pretože sa obávala návratu do Ruska. V Nemecku začala pracovať pre nezávislý portál Meduza. Zdravotné problémy pocítila krátko po ceste vlakom do Mníchova, kam sa v októbri vydala na ukrajinský konzulát.

V Mníchove sa okrem toho stretla s kamarátkou, ktorá ju v jednej chvíli upozornila, že silne páchne potom. Onedlho na to sa novinárke urobilo zle a mala okrem iného silné bolesti hlavy a brucha. Neskôr jej opuchli rôzne časti tela vrátane tváre, takže sa podľa svojich slov ani nespoznávala. Lekári nakoniec došli k záveru, že bola pravdepodobne otrávená organochloridmi, teda organickými zlúčeninami obsahujúcimi chlór. Novinárka uvádza, že má zdravotné problémy doteraz a že jej prípadom sa zaoberá nemecká prokuratúra.

V minulosti bolo zavraždených niekoľko novinárov a novinárok publikujúcich v denníku Novaja gazeta. Jednou z nich bola Anna Politkovská, ktorá zomrela v roku 2006.

V tomto roku sa na príznaky otravy počas pobytu v Nemecku sťažovala aj šéfka medzinárodnej nadácie Slobodné Rusko Natalija Arnoová. Tá sa zúčastnila v Berlíne konferencie ruskej opozície. Podľa investigatívneho portálu Agentstvo pritom mala symptómy otravy ešte jedna ďalšia nemenovaná účastníčka konferencie.