Pri izraelskom bombardovaní Gazy zomrelo 11 novinárov, aj z Reuters či Al-Džazíra

Pri izraelskom bombardovaní Gazy zomrelo 11 novinárov, aj z Reuters či Al-Džazíra Ilustr. reprofoto: EP

Pri izraelskom bombardovaní palestínskeho Pásma Gazy zomrelo aj 11 palestínskych novinárov, informovala dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na združenie palestínskych novinárov. Americká mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (CPJ) v nedeľu uviedla, že má informácie najmenej o 12 mŕtvych, dvoch nezvestných a ôsmich zranených žurnalistoch v súvislosti s vojnou Izraela proti palestínskemu hnutiu Hamas, ktorú vyvolal 7. októbra Hamas rozsiahlym útokom na Izrael.

Už 10. októbra agentúra AFP s odkazom na palestínsky zväz novinárov informovala o smrti troch palestínskych novinárov pri izraelskom nálete na obytnú budovu blízko rybárskeho prístavu v Gaze. Podľa CPJ zomrel okrem iného 11. októbra fotožurnalista na voľnej nohe Muhammad abú Matar pri izraelskom útoku na mesto Rafáh na juhu Pásma Gazy.

Jednu obeť a niekoľko zranených z radov novinárov si vyžiadalo izraelské ostreľovanie juhu Libanonu, odkiaľ na Izrael útočia ozbrojenci z hnutia Hizballáh. Pri tejto akcii zomrel kameraman agentúry Reuters Ísam Abdalláh a ďalších šesť ľudí bolo zranených, vrátane reportérky a kameramana televízie Al-Džazíra a dvoch ďalších pracovníkov Reuters.

Medzi zabitými palestínskymi novinármi je podľa CPJ aj žurnalista, ktorý pracoval pre stanicu Al-Aksá spriaznenú s Hamasom.

Pri izraelskom bombardovaní Pásma Gazy od 7. októbra zomrelo kolo 2750 Palestínčanov, vrátane viac ako siedmich stoviek detí, a približne 9700 ďalších utrpelo zranenie, uviedlo dnes palestínske ministerstvo zdravotníctva. Ďalších tisíc obetí je podľa palestínskych úradov v troskách budov po izraelských náletoch. V Izraeli po bezprecedentnom pozemnom a vzdušnom útoku Hamasu zo 7. októbra, po ktorom Hamas pokračuje vo výrazne menšom ostreľovaní, zomrelo najmenej 1400 ľudí, väčšinou civilistov, vrátane žien a detí.