Lipšic reaguje na Žitnú Lučaiovú: Verejná obhajoba brutálneho vraha (VIDEO)

Lipšic reaguje na Žitnú Lučaiovú: Verejná obhajoba brutálneho vraha (VIDEO) Reprofoto Plus jeden den

V relácii denníka Plus jeden deň „Teraz takto“ bol odvysielaný rozhovor Anky Žitnej Lučaiovej s bývalým obhajcom obžalovaného Petra Ježovicu, ktorý pred pár rokmi po obnovení jeho súdneho procesu spáchal samovraždu (na slobode). Relácia mala názov „Čurilla, Lipšic a Kliment figurujú v príbehu, na konci ktorého je ďalší mŕtvy“:

V tejto súvislosti zverejnil šéf Úradu špeciálnej prokratúry Daniel Lipšic nasledujúcu reakciu:

BRUTÁLNA VRAŽDA
Uvedený „príbeh“ sa týka znásilnenia a brutálnej vraždy mladej 24-ročnej ženy, ktorá bola v druhom trimestri gravidity a pár týždňov pred svadbou. V roku 1999 bola cestou na bicykli do práce (na hrádzi rieky Váh) zatiahnutá do kukuričného porastu, fyzicky napadnutá, zbitá, znásilnená a následne uškrtená oceľovým drôtom, ktorý bol zatiahnutý na obvod 24 cm (pri obvode krku poškodenej 33 cm). Vo svojej praxi som sa stretol s mnohými brutálnymi činmi, ale na fotodokumentáciu z miesta tohto činu do smrti nezabudnem. Obžalovaný Peter Ježovica bol v pôvodnom konaní na tretíkrát právoplatne oslobodený Krajským súdom v Trenčíne, a to napriek tomu, že na šatách poškodenej bola nájdená zmiešaná biologická stopa – DNA ženského pôvodu a spermatická stopa, z ktorej bola izolovaná DNA obžalovaného. Znalci pritom prišli k jednoznačnému záveru, že táto zmiešaná biologická stopa musela vzniknúť za života obidvoch osôb. Dôkazná situácia proti obžalovanému bola teda nepriestrelná.
Proti absurdnému oslobodzujúcemu rozsudku podal dovolanie vtedajší minister spravodlivosti Gábor Gál na podnet vtedajšieho námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Dozor vykonával a obžalobu na súde zastupoval súčasný krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta.

NOVÝ PROCES

Potom, ako senát Najvyššieho súdu v zložení Juraj Kliment, Peter Hatala a Peter Szabo v roku 2019 vyhovel dovolaniu ministra spravodlivosti ma oslovili pozostalí po poškodenej (mama a brat) so žiadosťou, aby som prevzal ich právne zastupovanie, keďže pôvodná obhajoba na súde v Trenčíne bola vedená mimoriadne agresívnym spôsobom. Ich právne zastupovanie som prevzal bez nároku na odmenu (pro bono). Po mojom zvolení za špeciálneho prokurátora vo februári 2021 prevzal právne zastupovanie môj bývalý kolega, a o niekoľko mesiacov neskôr (v máji 2021) spáchal obžalovaný Peter Ježovica samovraždu tak, že sa zastrelil jatočnou pištoľou.

Odporúčame aj: TA3 dostala sankciu za kontroverzný rozhovor Žitnej v Tak takto?! (VIDEO)

NIE JE SABOVÁ, AKO SZABÓOVÁ


Redaktorka Anna Žitná do perfídnej obhajoby brutálneho vraha zahrnula aj sudkyňu Ruženu Sabovú (ktorá podľa Žitnej rozhodovala na Okresnom súde Bratislava II v novom procese), o ktorej uviedla, že „ona viac menej bola v tých posledných rokoch súčasťou týchto spomínaných troch, teda Lipšica, Klimenta a Čurillovcov .. to boli tie kauzy na ktorých aj ona pracovala“. Nemá zmysel komentovať toto zmätočné a konšpiračné vyjadrenie, kľúčové totiž je, že sudkyňa Ružena Sabová s danou kauzou nemá nič spoločné a nikdy v nej nerozhodovala. Na Okresnom súde Bratislava II predsedala senátu v novom konaní sudkyňa Mária Szabóová. Každý, kto sa len trochu orientuje v justičnom prostredí vie, že sudkyňa Ružena Sabová pôsobí už takmer 20 rokov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS). V roku 2019 jej do senátu ŠTS napadla aj kauza úkladnej vraždy Jána Kuciaka. Preto asi ťažko mohla pojednávať v roku 2020 vec obžalovaného Petra Ježovicu na Okresnom súde Bratislava II.


DEZINFORMAČNÉ MÉDIÁ OLIGARCHOV


Očakával by som, že dezinformačné médiá (vrátane médií vlastnených oligarchami) budú svoje manipulácie robiť aspoň trochu uveriteľným spôsobom. Je smutné, že tieto médiá sa boja do svojich relácií pozvať aj predstaviteľov iných názorov. Napríklad v oblasti justície chodia do normálnych médií (Markíza, JOJ, Aktuality, Expres, SME, Denník N) zástupcovia rôznych názorov (napr. Peter Šamko, Marcela Kosová, David Lindtner, Marek Para). Inými slovami, tieto médiá sú pluralitné. Médiá oligarchov však majú celkom iné poslanie ako verejnú službu – slúžiť ako „atómový kufrík“ pre svojich vlastníkov. Preto sú do nich pozývaní obvinení, obžalovaní, aj právoplatne odsúdení páchatelia, ako aj ich advokáti, ale druhej strane priestor nikdy nevytvoria. Boja sa totiž toho, že by argumentačne úplne pohoreli.


Redaktorka Anna Lučaiová Žitná bola pritom už v minulosti podozrivá z účasti na korupčnej schéme v prospech inej finančnej skupiny (prikladám informácie z článkov v denníku Sme z roku 2012). Takže vo svojom nastavení len plynulo pokračuje ďalej. Tentokrát aj obhajobou brutálneho vraha, ktorého konaním bol zmarený život mladej ženy a spôsobené nepredstaviteľné trápenie celej jej rodine.