Žitná už má novú reláciu, začala s rozhovorom o miliónoch a Sorosovej nadácii

Žitná už má novú reláciu, začala s rozhovorom o miliónoch a Sorosovej nadácii Reprofoto Teraz takto

Moderátorka Anka Žitná má už novú reláciu vo vydavateľstve News and Media Holding, na webe pluska.sk a názvom Teraz takto. Názov, ale aj štýl moderovania je podobný ako v jej pôvodnej relácii na TA3 Tak takto?!. Obsahom a prvými témami je už bližšie k médiám ako je hlavnydennik.sk či eReport.

"Teraz takto" odštartovala Žitná na webe pluska.sk s českým bezpečnostným poradcom a generálom v zálohe Andorom Šándorom s názvom "Generál vláde a prezidentke: Slováci nepotrebujú, aby im zvonku hovorili, čo si majú myslieť". Žitná si k téme hybridných hrozieb zavolala analytika, ktorého pre nedôveryhodné analýzy už viaceré české ale aj slovenské médiá prestali oslovovať. Šándor v relácii spolu so Žitnou kritizujú postup štátu v boji s hybridnými hrozbami. Šándor považuje „za veľmi nešťastné, na Slovensku aj v Česku, že by ministerstvá vnútra mali byť tými, ktorí budú hovoriť, čo je pravda a čo pravda nie je, čo si ľudia majú a čo si nemajú myslieť.“ Útok Ruska na Ukrajinu vysvetľuje ako obavu Ruska z rozširovania NATO a preto si myslí, že by Ukrajina nemala byť členom NATO.

„Andor Šándor, hviezda všetkých dezinformačných aj mainstreamových relácií. Od začiatku Putinovej vojny systematicky spochybňuje ukrajinský odpor. Na rozdiel od ruskej piatej kolóny to robí inteligentne, vytvára dojem hlbokých analýz, za ktorými je však obhajoba ruských veľmocenských záujmov,“ napísal o Šándorovi reportér českého Reflexu Bohumil Pečinka. Česká televízia venovala pochybnej činnosti Šándora a jeho analýzam dve reportáže. "Pán Šándor už nebude v našich správach viac vystupovať. Prišla som do redakcie, kde bol častým respondentom k tomuto konfliktu. Dôvodom, prečo by nemal vystupovať ako analytik k vojne na Ukrajine, sú jeho stanoviská z minulosti, napríklad k prípadu Vrbětice či otrave Sergeja Skripala," takto dostal stopku Šándor aj v RTVS.

V ďalšej relácii s manipulatívnym názvom „Milióny vyplatené Sorosovej nadácii mali dostať chudobné slovenské deti“ Žitná v rozhovore s bývalým štátnym tajomníkom ministerstva práce a sociálnych vecí za Smer Branislavom Ondrušom kritizovala dotáciu pre mimovládne organizácie. Moderátorka prebrala v útooch na tretí sektor rétoriku od Roberta Fica, pričom Ondruš ju musel opravovať pri niektorých faktoch, napríklad o tom, na aký účel je dotácia určená a kto ju môže rozdeľovať. "Na východnej hranici pôsobili na jar 2022 v čase migračnej krízy po vypuknutí vojny na Ukrajine mnohé organizácie. Spomeňme napríklad dobrovoľných hasičov, Slovenskú katolícku charitu, Červený kríž a ďalšie. Žiadna z týchto organizácií však nie je na zozname príjemcov nenávratného finančného príspevku z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny vo výške takmer 22 miliónov eur. Ten dostala Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá na hraniciach utečencom pred vojnou nepomáhala," tvrdila Žitná, čo nie je pravda. Žiadne 22 milióny Nadácia otvorenej spoločnosti nedostane. "Projekt realizuje konzorcium šiestich nezávislých nadácií. Lídrom konzorcia je Nadácia otvorenej spoločnosti Bratislava a jeho členmi sú Nadácia SOCIA, Nadácia pre deti Slovenska, Nadácia Ekopolis, Nadácia Pontis a Nadácia Centra pre filantropiu. Nadácie tieto peniaze prerozdeľujú ďalším organizáciám, ktoré pomáhali utečencom a utečenkám z Ukrajiny. Z grantu sú podporené organizácie ako napríklad: Slovenská Katolícka Charita, IP-čko, Slovenský skauting, Slovenský Červený Kríž, Saleziáni don Bosca a viac než 80 ďalších," reagovala na klamstvá Fica napríklad Nadácia Pontis. V relácii chýbal názor dotknutých mimovládiek či ministerstva.

V najnovšom vydaní sa moderátorka venovala hrozbe migrácie spolu s Robertom Kaliňákom zo Smeru.

Odporúčame aj: Kontroverzný rozhovor Anky Žitnej s Jeffreym Sachsom už preveruje mediálna rada (VIDEO)

Z TA3 odišla Žitná po vzájomnej dohode v máji. Jej moderovanie na TA3 má však stále dozvuky v podobe sankcií od Rady pre mediálne služby za jej neobjektívne moderovanie. Zaujatosť a jednostrannosť ostala moderátorke aj na jej novom pôsobisku.

Žitná v minulosti pôsobila ako redaktorka aj ako členka vedenia Plus 7 dní. V roku 2019 z vydavateľstva NMH odišla. Meno Žitnej (ešte ako Lučaiovej) sa objavilo pred rokmi v kauze pokusu o podplácanie na ministerstve práce pri príprave novely zákona o dôchodkovom sporení v v čase, keď bola novinárka. „Prostredníkom (medzi lobistami a úradníkom) bola novinárka Anka Lučaiová z týždenníka Plus 7 dní. Polícia odpočúvala aj jej telefonáty. Z nahrávok vyplýva, že organizovala stretnutia, dohadovala stratégiu, sprostredkovala hotelovú poukážku,“ napísal denník SME v roku 2012.. Lučaiová vtedy ako svedkyňa vypovedala, že išlo len o priateľské služby pre Romana Korbačku a lobistu Borisa Procíka, s ktorými sa pozná. „Odmietam, že v mojej prítomnosti došlo k akémukoľvek nelegálnemu konaniu," povedala vtedy pre SME.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame.