TA3 dostala ďalšiu sankciu za reláciu Anky Žitnej

TA3 dostala ďalšiu sankciu za reláciu Anky Žitnej Reprofoto TA3

Hoci Anka Žitná už v TA3 nepracuje, jej moderovanie na TA3 má ďalšie dozvuky na Rade pre mediálne služby.  Na minulotýždňovom zasadnutí rady TA3 TA3 sankciu - upozornenie na porušenie zákona - za vydanie relácie Tak takto?! z 24. júna minulého roka s podtitulom Medvede chránia, mŕtve pstruhy ignorujú.

 Podľa rozhodnutia rady v relácii „došlo k nezabezpečeniu všestrannosti informácií a názorovej plurality programovej služby, keďže vysielateľ v primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti nesprostredkoval problematiku identifikácie pôvodcu znečistenia rieky Slaná aj z pohľadu dotknutej strany - štátneho podniku povereného odstránením príslušnej ekologickej záťaže,“ konštatuje rada v rozhodnutí.

Témou diskusie bolo znečistenie rieky Slaná v okrese Rožňava a jej dôsledky pre ryby, bezstavovce a iné živočíchy, ktoré v nej žijú. Hosťom Žitnej bol rybár Tibor Varga. Podľa analýzy kancelárie rady moderátorka nezabezpečila objektívny pohľad na problém. „Z prezentovaných vyjadrení, ako aj spôsobu vedenia diskusie moderátorkou vyplynulo, že hosť, ako aj moderátorka programu zhodne a opakovane označili za „pôvodcu“ znečistenia, resp. za subjekt „zodpovedný“ za znečistenia rieky Slaná štátny podnik Rudné bane,“ čo podľa rady nebolo objektívne.

Odporúčame aj: TA3 dostala sankciu za diskusiu Anky Žitnej s Jurajom Draxlerom (VIDEO)

Po odvysielaní programu zverejnili Rudné bane stanovisko, v ktorom uviedli, že „rezort hospodárstva ako zriaďovateľ Rudných baní zdôrazňuje, že Rudné bane opustenú železorudnú baňu nikdy neprevádzkovali a nie sú pôvodcom znečistenia rieky Slaná. Uvedené potvrdila i Slovenská inšpekcia životného prostredia.“. Podľa kancelárie rady v relácii ale aj v ďalšom vysielaní TA3 absentoval priestor na vyjadrenie názoru dotknutého subjektu.

TA3 v stanovisku pre kanceláriu odmietla porušenie zákona: „Podľa názoru vysielateľa nemal divák problém zorientovať sa v prezentovanej situácii, bolo mu jasné, že k téme sa vyjadruje len jedna z dotknutých strán, žiadne informácie však neboli podávané skreslene, ani zámerne tendenčne“.

Odporúčame aj: Novinky v TA3: Televízia sa sťahuje, končí Tak takto?!, začínajú Flešky aj Téma (VIDEO)

Žitná už pre TA3 nepracuje, podľa informácií Omediach.com prešla do vydavateľstva News and Media Holding.

Posledný vpribližne rok reláciu Žitnej Tak takto?! na TA3 riešila licenčná rada už viackrát. Keď Žitná pozvala hodnotiť začiatok vojny na Ukrajine jedného z hlavných šíriteľov proruských naratívov v online priestore  - Juraja Draxlera. Moderátorka ho zavolala ako jediného analytika do štúdia, hoci bolo známe, že bývalý minister školstva dlhodobo šíril proruské naratívy aj na sociálnych sieťach, spochybňoval úlohu Ruska ako agresora, za vojnu na Ukrajine kritizoval Západ. Rada vtedy takmer jednohlasne rozhodla, že vysielateľ v Tak takto?! porušil zákon.

V marci tohto roka vyvolal pobúrenie rozhovor moderátorky s Jeffreym Sachsom. Aktuálne posudzuje rada, či v súvislosti s jeho vyjadreniami o vojne na Ukrajine nedošlo zo strany TA3 k porušeniu ustanovení zákona o objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky.