Šéfredaktori píšu koho voliť alebo nevoliť

Šéfredaktori píšu koho voliť alebo nevoliť Shooty na sme.sk 14.3.

Krátko pred voľbami šéfredaktori SME, Hospodárskych novín a .týždňa napísali editoriál k voľbám, kde priamo alebo nepriemo hodnotia kandidátov.

 


Najjasnejší názor vyjadril Štefan Hríb, ktorý v úvodníku napísal, že bude voliť Andreja Kisku. Hríb pravidelne pred voľbami informuje o tom, ktorý kandidát je mu blízky a prečo. "Môj hlas dávam Andrejovi Kiskovi. A pritom o jeho stálosti pod tlakom až tak veľa neviem, a ani jeho konanie zočivoči temným záujmom a miliardám som nikdy nevidel. Navyše, hnusia sa mi všetky reči luzy o zlých politikoch a dobrom nepolitickom zvyšku, hoci práve Kiskovi nahrávajú. Ale Andrej Kiska má prijateľné názory, nikdy nežil a nepodnikal zo štátu, takže nie je závislý od rozpočtu ani od politikov, ukázal v ťažkých časoch svoju organizačnú odolnosť a potom začal významne pomáhať menej úspešným, chorým a slabým. Navyše, v celej kampani sa nedopustil žiadneho nefér zákroku. Spočítal som teda pozorne plusy a mínusy, a rozhodol som sa s pokojom práve pre neho."

 

 

Aj Hospodárske noviny priniesli včera a dnes svoj pohľad na voľby. Komentátor Dag Ddaniš zaradil Fica k „skupine politikov, ktorých majú ľudia plné zuby. ... Je v skupine ohrozených druhov (politických dinosaurov), ktorí už bojujú o prežitie."

 

Dnes (v piatok) šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro napísal editoriál s názvom Pravda o novom prezidentovi, v ňom síce komkrétne meno, koho bude voliť, nevyslovil, ale dal indície. „A keďže si mám tentoraz skutočne z koho vyberať, rozhodnem sa sám, a nie podľa prieskumov a prognóz. Rozhodnem sa podľa toho, čo o ňom viem, a nie podľa toho, čo zistím v nasledujúcich mesiacoch. Rozhodnem sa pre človeka z mäsa, kostí a omylov, a nie omieľaných fráz vo volebnej kampani.... Verím, že demokracia, ktorá garantuje slobodu myslenia, podnikania a cestovania, potrebuje demokratických lídrov, a nie prevrat.... Všetko ostatné je marketingová ilúzia (volanie po pokoji alebo výmene elít), ktorú zajtra rozhodnúť za seba nenechám. Taká je moja pravda o novom prezidentovi, ktorú čaká zajtra prvý diel.," napísal Vavro.

Predvolebný komentár vyšiel aj v denníku SME. Šéfredaktor Matúš Kostolný napísal, že "Robert Fico nemôže a nechce byť prezidentom všetkých občanov tejto krajiny. Celé týždne sa stavia chrbtom k čitateľom SME, medzi ktorými je aj dosť veľa jeho voličov. Takto to vyzerá, keď sa kandidát zmení na červený krížik s formulkou neodpovedal a papierovú figurínu. Strach sa k prezidentovi nehodí, ale nie je to najzásadnejší dôvod, prečo by sa Robert Fico nemal stať hlavou štátu," píše šéfredaktor. Zároveň na titulke je fotka štyroch kandidátov, kde Fico chýba. „ Príjemné je, že aj po kampani je v ponuke viac na naše pomery nezvyčajne kvalitných kandidátov. Dnešné SME preto môže byť pomôckou pri vyberan," píše Kostolný.

Odporúčame aj: Fico je rozhorčený. Denník SME s ním priniesol fiktívny rozhovor

Na komentár v SME reagoval Fico: „K tejto antikampani sa napokon dnes denník prihlásil uverejnením troch komentárov, vrátane príspevku šéfredaktora na titulnej strane, v ktorých priamo odhovára ľudí od voľby R. Fica. Nehovoriac už o tom, že toto všetko si ľudia čítajú v prvý deň moratória pred prvým kolom prezidentských volieb," napísal tlačový odbor Úradu vlády.

„Odmietam, že by sme porušili volebné moratórium. To sa začalo dnes ráno o siedmej hodine, noviny však boli vytlačené pred včerajšou polnocou a u predplatiteľov a na stánkoch boli už pred šiestou ráno, teda pred začiatkom moratória," reagoval Kostolný.