V prvom vydaní novín Projektu N píše Šimečka, Kiska aj Hvorecký

V prvom vydaní novín Projektu N píše Šimečka, Kiska aj Hvorecký Foto: Projekt_N

Projekt N nebude len web, ale aj týždenník alebo denník.

 

 

Projekt N štartuje tento týždeň na webe a aktuálne je pripravené mimoriadne tlačené vydanie novín k výročiu Novembra 1989.

Noviny sú už vytlačené a zadarmo sa dostanú do bratislavských schránok v stredu. Zároveň budú prikladané k objednávkam v sieti kníhkupectva Martinus.sk. aj v kníhkupectve Artforum na Kozej v Bratislave, v Pezinku, Žiline aj v Košiciach. Pre mimobratislavských čitateľov bude vydanie k dispozícii onedlho aj na webe.

Titulku novín zdobí červené logo N a na celej strane je fotka s davom ľudí na Námestí SNP počas udalostí v novembri 1989. Grafika je podobná, akú má denník Sme. V novinách je reklama od VÚB banky.

„Komunizmus padol aj preto, že ľudia nemohli slobodne hovoriť a písať. Noviny boli plné lží a vymyslených úspechov. Režim vtedy skončil za pár dní, o slobodu však treba bojovať aj dnes. Napríklad aj preto, aby noviny písali pravdu a neboli iba hračkou tých, čo si pravdu chcú kúpiť. Príbeh týchto nezávislých novín N je preto tiež novembrový," píše šéfredaktor Projektu N Matúš Kostolný v stĺpčeku na titulke a vysvetľuje, že mimoriadne vydanie novín je „prvým výsledkom snahy písať bez gorily za chrbtom."

Odporúčame aj: Penta je už v Petit Press, ustúpila do minority

O niekoľko dní začnú vychádzať v provizórnej forme prvé články na stránke projektn.sk. „Od januára chceme spustiť plnohodnotný web. V priebehu prvého štvrťroka 2015 by mala pribudnúť aj tlačená verzia - buď denník alebo týždenník."

Či to bude denník alebo týždenník, bude závisieť aj od predplatiteľov.

Noviny zverejnili aj ako budú spoplatnené. Polročné digitálne predplatné bude stáť 29 eur, za 69 eur bude polročné predplatné denníka, alebo ročné predplatné týždenníka spolu s prístupom k webu. Exkluzívne členstvo v klube podporovateľov vyjde na 99 eur.

Redakčná rada Projektu N sa rozšírila o kultúrnu aktivistku Zoru Jaurovú a Michala Meška.

Viac: V redakčnej rade Projektu N budú Šimečka, Kaščák, Bútora a ďalší

V novinách sú články od bývalých redaktoriek denníka Sme Moniky Tódovej či Soni Gyarfášovej, ktorá napísala rozsiahly článok: Nepotrestaný život Alojza Lorenca. V článku s názvom Zlyhania píše bývalý šéfredaktor Sme a dnes člen redakčnej rady Projektu N Martin M. Šimečka o tom, že intelektuáli neprevzali zodpovednosť, tak musel niekto iný. Spisovateľ Michal Hvorecký má v novinách poviedku.

Karol Sudor urobil rozhovor s Fedorom Gálom, ktorý hovorí o tom, prečo nemohol byť politikom a uvažuje nad tým, či nie sme posledná generácia, čo zažíva demokraciu.

Komentár v novinách má aj prezident Andrej Kiska. Spomína, že v novembri 1989 bol ako projektant Naftoprojektu na jazykovom kurze v Havířove.

So súhlasom vedenia Projektu N prinášame PDF prvého mimoriadneho vydania novín N: