Projekt N má v pláne papierový denník, vychádzajúci 5 krát v týždni

Projekt N má v pláne papierový denník, vychádzajúci 5 krát v týždni Foto: Omédiách.com

Podľa prostriedkov, ktoré majú zakladatelia Projektu N vo výhľade, by mal Projekt N tvoriť web spojený s denníkom. Táto varianta bude na začiatku roka 2015 aktuálna, ak sa podarí zakladateľom získať dva milióny eur. V prípade, že sa to nepodarí – Projekt N bude tvoriť web a týždenník, kde zakladatelia odhadujú, že bude stačiť milión.

 

 

Šéfredaktor Projektu N Matúš Kostolný a Tomáš Bella v rozhovore pre šéfredaktora iHned.cz prezradili podrobnosti o tom, ako má Projekt N budúci rok vyzerať.

Ak to bude denník, bude vychádzať päťkrát do týždňa na 16 stranách a spolu s webom ho bude vytvárať do 40 novinárov. „Ale skoro všetci primárne pre web. Z obsahu vyrobeného pre web dajú traja editori vždy popoludní dokopy papierové noviny," povedal pre ihned.cz Bella. Noviny nebudú obsahovať bežné denné spravodajstvo, ktoré je dostupné aj inde, články budú skôr dlhšie. Obsah denníka bude skôr podobný týždenníku.

Odporúčame aj: Pozrite si prvé mimoriadne vydanie novín Projektu N

Práve papierové noviny majú byť prostriedkom, ako si má Projekt N získať rešpekt a renomé. "Pre spoločnosť sú informácie vytlačené na papieri stále relevantnejšie než tie publikované na webe. Denníky tým, ako sa určitým kauzám venujú, nastoľujú agendu. Sú viac citované, ľudia ich berú vážne," myslí si Bella.
Prostriedky sa pokúšajú získať hlavne od predplatiteľov a investorov. Vo vyhliadke sú dvaja. Jeden je zo Slovenska a druhým je americký fond, ktorý investuje do mediálnych projektov. Zmluvu s ním však zatiaľ podpísanú nemajú, čakajú ich ešte rokovania.

Po týždni od oslovenia čitateľov s predplatným, sa podarilo vyzbierať 120 tisíc eur. Aktuálne majú vyše 700 predplatných tlačeného vydania Projektu N a vyše 1100 online predplatných.

"Práve na predplatiteľoch webového obsahu máme založený náš biznis plán. Nerátame s inzerciou, pretože vieme, že aj z politických dôvodov pre nás bude získanie veľkých inzerentov mimoriadne ťažké, ak nie nemožné," povedal Bella.
Ak spustia denník, neplánujú s ním konkurovať denníku Sme, ten mal v septembri priamy priemerný predaj 40 326 výtlačkov. Obsahom na webe však konkurovať Sme.sk plánujú. Sme.sk má mesačne viac ako 2 milióny unikátnych návštevníkov. "Odchádzajú s nami ľudia, ktorí tento silný web vybudovali. Takže šance máme," povedal pre ihned.cz Bella.

Kostolný bude považovať za úspech, ak sa po roku podarí mať päť tisíc predplatiteľov webu a v priemere päť tisíc predaných novín denne, s návštevnosťou niekoľko stotisíc unikátnych čitateľov na webe.