Nové číslo Charlie Hebdo opäť provokuje

Nové číslo Charlie Hebdo opäť provokuje Fox News/Twitter

Prvé vydanie od tragických udalostí bolo ráno na mnohých miestach v Paríži už vypredané.

 

 

Nové číslo satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorého časť redakcie bola pred týždňom vyvraždená, sa pripravovalo v redakcii denníka Lebération.
Na titulnej strane je opäť karikatúra Mohameda s nápisom Všetko je odpustené. Tentokrát je Mohamed zobrazený ako plače a v rukách drží nápis "Je suis Charlie."

Už od skorého rána stáli na týždenník vo Francúzsku dlhé rady. Ako informujú viaceré médiá, prvý náklad bol na mnohých stánkoch v Paríži vypredaný už ráno.

Pôvodne vychádzal časopis v náklade 60 tisíc výtlačkov. Náklad nového čísla bol naplánovaný na miliónov kusov, no po prejavenom záujme z celého sveta sa zvýšil na tri milióny.
Nové číslo sa predáva v 25 krajinách a vychádza v 16 jazykoch. Na jeho výrobe sa podieľali aj karikaturisti z rôznych iných médií.

Nové vydanie vyvoláva kontroverzné reakcie.

Niektoré svetové denníky prebrali najnovšiu titulnú karikatúru, napríklad Guardian, iné to odmietli, zatiaľ je medzi nimi je aj americký New York Times. „Mnohí novú karikatúru vnímajú ako gesto zmierenia redaktorov Charlie Hebdo po krviprelievaní parížskeho útoku. Iní uvádzajú, žé obálka pokračuje v tradícii časopisu zámerne urážať moslimov zobrazovaním ich proroka, čo mnohí veriaci moslimovia pokladajú za rúhanie," píše ČTK.