Šéf všetkých médií Penty: Komunikujem len s Jaroslavom Haščákom

Šéf všetkých médií Penty: Komunikujem len s Jaroslavom Haščákom Foto: Ringier A.S.

Peter Mertus je šéfom médií, ktoré minulý rok nepriamo poskupovala finančná skupina Penta. Má na starosti Plus 7 dní, Trend, aktuálne.sk a desiatky ďalších médií. Prečo sa podľa neho Pluska za chybu nemusí ospravedlniť? Je podľa neho Michal Havran rasista? Bude Penta prepúšťať, meniť platy alebo kupovať ďalšie médiá? Ako to bude vyzerať v redakciách, keď sa onedlho zrušia všetky pôvodné vydavateľstvá? V rozhovore pre Omédiách.com vysvetľuje PETER MERTUS, generálny riaditeľ News and Media Holdingu Penty.

 

 

 

 

Ste šéfom všetkých médií, ktoré patria pod Pentu, prečo sedíte s holdingom práve vo vydavateľstve 7 Plus?

Momentálne je to z praktických dôvodov. Bol tu priestor, ktorý sa dal využiť. A je to taká blízkosť k jednotlivým firmám, ktoré človek má riadiť, a Pluska je z nich samozrejme najväčšia. Necítim sa v pozícii, že musím sedieť na 25 poschodí v kancelárii 10x10 metrov, aby som všetkým ukázal, aký že som šéf.

Vy ste boli riaditeľom konkurenčného vydavateľstva Ringier Axel Springer, teraz zastrešujete tri vydavateľstva – Trend Holding, 7 Plus a Centrum Holdings. V čom to je iné?

V predchádzajúcom vydavateľstve som bol od začiatku, od vzniku Nového Času, kde som 15 rokov stál pri vytváraní korporácie a istej kultúry. (Nový Čas vychádza od roku 1991 - pozn.red.) Teraz som nastúpil do rozbehnutého vlaku troch-štyroch kultúr, z ktorých každá nejakým spôsobom myslí. Mojím cieľom je vytvoriť jeden holding, ktorý bude mať jedno myslenie, jednu mentalitu. Dochádza v holdingu k totálnej rekonštrukcii obchodných, ľudských aj štrukturálnych vzťahov aj myslenia ľudí v týchto firmách.

Vo vašom novom manažmente sa stretli ľudia hlavne z Ringieru, vaši bývalí kolegovia. Keď sa spojili rôzne tituly - ekonomické, spravodajské, bulvárne, tak som predpokladala, že ľudia budú vyskladaní z týchto segmentov. S ľuďmi z Ringieru máte dobré skúsenosti?

Samozrejme, že sú za tým aj dobré skúsenosti. Áno, časť je aj z Ringieru, ale keď si vyberáte ľudí na také pozície, tak je v princípe jedno z akého mediálneho domu či vydavateľstva prišli. Distribúcia sa napríklad rieši rovnako pre ekonomický aj tabloidný titul. Je to skôr o tom, že človek pozná prácu niektorých ľudí a vie, že ju robia kvalitne a profesionálne, a preto sa ich snaží získať. Iná situácia je v prípade šéfredaktorov.

Pre vydavateľstvo je najdôležitejší obsah. Budete mať vo vedení aj človeka, ktorý bude nad všetkými šéfredaktormi, čiže zodpovedný za obsah?

Momentálne túto zodpovednosť za šéfredaktorov mám ja. Rátam s takouto pozíciou, lebo je extrémne dôležitá a profesionálne veľmi špecifická. Hľadáme.

Spomína sa aktuálna šéfredaktorka Nového Času. Bude šéfkou?

Spomínalo sa viacero ľudí. Zatiaľ som žiadneho nevybral.

Foto: Ringier AS

Penta aktuálne žaluje vydavateľstvo Mafra Slovakia za komentátora Daga Daniša a publicistu Martina Kuglu. Žaloba hrozí aj Denníku N. Penta je už vnímaná aj ako vydavateľ. Je to neobvyklé, ak jeden vydavateľ žaluje druhého. Čo na to hovoríte?

Je to trochu odlišná situácia. Pokiaľ tu žalobu podala Penta, tak zrejme preto, že boli zverejnené iným vydavateľstvom nepravdivé informácie. To, nie je vzťah vydavateľov, to je vzťah Penty ako investora v určitých oblastiach ekonomiky, ktorý žiada opravu.

Ako je spokojná Penta s článkami z médií vlastného News and Media Holding. Mala výhrady voči nejakým textom v Plus 7 dní alebo v Trende? Požadovala, aby bol článok inak napísaný?

Myslím si, že na to tu máme vzájomne veľmi dobre pochopenie. A ja mám tiež niečo za sebou, keď viem, čo chcem a čo nechcem. Tieto situácie budem vedieť riešiť, keby k ním došlo.

Penta, keď kúpila médiá, tak zverejnila kódex, v ktorom píše, že ak dôjde k nejakému problému, že to budete najprv riešiť vo vnútri holdingu. Riešili ste také niečo?

Zatiaľ, čo som tu ja - od 1. decembra - nedošlo medzi médiami a Pentou k žiadnym problémom.

Takže Penta je spokojná s vlastnými médiami?

Zatiaľ mám pocit, že áno.

Penta už takmer rok vlastní médiá. Máte od nich spätnú väzbu, či je spokojná aj s investíciou do médií? Je jasné, že vlastniť v súčasnosti médiá nie je výnosný biznis.

Nemám negatívnu spätnú väzbu. Komunikácia medzi holdingom a Pentou je na báze normálnych štandardných ekonomických výsledkov. Niekde som investoval, chcem, aby boli ekonomické výsledky dodržiavané. Na to máme štandardné mesačné reportingy, ako v každej firme. Zatiaľ tie plány plníme, žiaden problém.

Penta na začiatku hovorila, že investuje do médií aj preto, že chce tomuto segmentu pomôcť. Na druhej strane jeden zo spoločníkov Marek Dospiva povedal, že médiá majú ako atómový kufrík: „Nebudem chodiť okolo horúcej kaše. To, že médiá vlastníme, nám dáva istotu, že pre kohokoľvek bude horšie nás iracionálne napádať. To iracionálne by som podčiarkol." Poprel ten vyšší ciel. Čo na to hovoríte? Vy tým médiám, ktoré oni považujú za svoj atómový kufrík, šéfujete.

Čítal som to. Priznám sa, nemal som príležitosť s Marekom na túto tému hovoriť. Tak, ako to bolo podané, to bolo podané z jeho pohľadu v rámci českého publika. Slovenskej situácie sa to vôbec nedotýka. Neviem to vôbec okomentovať.

Podľa mňa to uškodilo. Minimálne vytváranému dojmu, že tie médiá sú nezávislé.

Pokiaľ viem, tak Marek Dospiva nevlastní žiadne médiá.

Ale je spolumajiteľom Penty, ktorá ich vlastní a prízvukoval, že to isté si myslia aj jeho spoločníci.

Nikdy som nepočul žiadne takéto vyjadrenie od pána Haščáka, tým pádom to je len vyjadrenie pána Dospivu.

Vy teda za holding komunikujete len s Jaroslavom Haščákom?

Áno.

On je v pohode z článkov, ktoré píšu o Pente v Trende, a ďalších vašich médiách?

Nepočul som od neho žiadne negatívne reakcie. Preberáme určite stratégie, ale neriešime veci týkajúce sa obsahu a redakcií.

Penta, ale aj samotný Jaroslav Haščák osobne, kritizujú iné médiá, aj politikov. Radí sa s vami pri formovaní tej komunikácie smerom k ostatným?

Je to téma záujmov Jaroslava Haščáka a záujmov Penty.

Najviac značke Penta uškodila kauza spisu Gorila. Ak by Penta kupovala médiá pred vypuknutím kauzy, tak by to bolo asi inak vnímané, ako to je teraz. Je to však dôležitá kauza, ktorá sa spája so značkou majiteľa vydavateľstva, vy ste sa ho nepýtali, ako to je?

Na túto tému sme sa nikdy nerozprávali.

A zaujíma vás to?

Zaujíma ma to z pohľadu vplyvu na ekonomiku tohto celku, ktorý riadim, a zatiaľ som žiadne negatívne vplyvy nezaregistroval.

Penta sa hlási k etickým zásadám žurnalistiky, má aj vlastný kódex. Zaregistrovala som však, že napríklad Plus 1 deň má problém ho dodržiavať. Napríklad napísali článok, že Marián Čalfa šiel s barlami za Robertom Ficom, aj s fotkami. Pritom Čalfa bol v Prahe a na fotkách bol Víťazoslav Moric. Nezaregistrovala som ani opravu ani ospravedlnenie. Takých prípadov je tam viac. Vy ste zodpovedný za obsah, čo na to hovoríte?

Tento prípad okrajovo poznám, viem o tom, že redakcia si sama vo vnútri uvedomila chybu. Samozrejme, pri takom množstve vecí, čo sa publikujú, vznikajú aj chyby. Ja som bol vždy za to, pokiaľ tu chybu urobíme a urobíme ju tak jednoznačne, ako to bolo v tomto prípade, tak to je priestor, aby sa redakcia ospravedlnila, pokiaľ je žiadateľ, ktorý chce za to ospravedlnenie. V tomto prípade pán Moric ospravedlnenie nežiadal, redakcia s ním komunikovala.

 

Ďalší prípad: z publicistu a bojovníka za ľudské práva Michala Havrana urobila redakcia rasistu. Redakcia článok, že Havran je rasista, ponechala a podľa reakcií ľudí bolo zrejmé, že ho vnímali ako rasistu. To je v poriadku?

Ja si myslím, že to bola obrovská chyba pána Michala Havrana. On, ako moderátor publicistických relácií, kde hovorí, čo je správne a čo nie je správne, si nemôže dovoliť dať takýto článok na Facebook. Tu musím stať za redakciou. Redakcia urobila 100 percentne to, čo mala spraviť, a Havran sa má inak správať na verejnosti.

On na Facebooku zdieľal článok, ktorý bol úplne v poriadku - odsudzoval v ňom práve rasizmus. A ako status vybral jednu vetu z toho komentára, ktorý v kontexte článku nevyznieval tak, že autor je rasista. Okrem toho, stačí si pozrieť jeho doterajšie verejné aktivity, aby človek vedel, že Havran má veľmi ďaleko od rasistu.

Dal na Facebooku status, z ktorého to bolo jasne vidieť, tak to je.

To je váš názor. Ste tu 6 mesiacov. Najprv ste spájali obchodné oddelenia, onedlho rušíte jednotlivé vydavateľstvá, Plus 1 deň idete tlačiť do tlačiarne Petit Pressu. Aké ďalšie kroky chystáte?

Každý proces má svoje kroky a dĺžku trvania. To, čo teraz po pol roku robíme, sme naštartovali v decembri. Teraz robíme kroky k tomu, čo bude na konci roka. Čakalo sa na rozhodnutie Protimonopolného úradu, ktorý dovolil spojiť vydavateľstvá do jedného mediálneho holdingu.

Budete mať vlastnú mediálnu agentúru?

(Poznámka redakcie: P.M. to nechcel pri rozhovore komentovať. Medzi tým Penta cez svoj web oznámila založenie mediálnej agentúry - spoločnosti Media and Digital Services.)

V tejto súvislosti sa spomína aj variant – spoločná agentúra J&T a Penty. Je to možné?

Zatiaľ som nepostrehol žiadne rokovania v tomto zmysle.

Budete meniť šéfredaktorov?

Zmeny sa udiali na pozícii Plus 1 dňa. Iné zmeny momentálne neplánujeme.

Potom, ako Penta vstúpila do médií, tak sa im až tak nedarí z pohľadu čítanosti. Dole s číslami šiel napríklad Plus 1 deň, Plus 7 dní aj Sme, Trend je na historicky najnižšom čísle. To nie je dobrá vizitka.

Print ide všade dole. Je to nezadržateľná línia. Ani jeden z produktov, nebol v situácii, že by ten pokles bol neštandardný. Práve naopak, myslím si, že je dobrý. Na celoeurópskom trhu print na 98 percent klesá.

Zlučujú sa rôzne redakcie, ktoré boli na rôznej úrovní – v platoch, počte ľudí, pracovnej náplni. Sú napríklad redakcie, ktoré sa prikrývajú väčšou perinou, než na akú majú? Budete to vyrovnávať aj v tomto smere?

Tá situácia bola rôzna v rôznych firmách. Boli isté limity, kde sa pohybovali, keď hovoríme o platoch redaktorov a šéfredaktorov. Ale vždy to súvisí aj s ekonomikou daného produktu. Je jasné, že produkt, ktorý je na nule, si nemôže dovoliť taký rozvoj ako prosperujúci produkt.

Zavediete jednotné platové podmienky pre redaktorov?

Každý produkt má svoje špecifiká. Budeme pristupovať ku každému produktu samostatne, vo vzťahu k jeho pozícii, ekonomike, potrebe platieb za prácu.

Budete prepúšťať?

Takých 30 miest sme ušetrili, kde sa uvoľnili miesta a nových ľudí sme nezobrali. Málo prichádza k situácii, že sme niekoho prepustili.

Budete rušiť niektoré redakcie?

Zrušili sme Zázračný svet. To bol jediný titul, ktorý bol mínusový. Všetky ostatné tituly sú v životaschopnej kondícii. Niektoré viac, iné menej.

Kto to má nahnuté?

Záleží na tom, aké máte očakávania. Iné očakávania sú od Plus 7 dní a iné od Včielky.

Tak taký Profit?

Trend a Profit dobre synergicky fungujú.

Takže ľudia z jednotlivých redakcií sa nemusia báť?

Nie, zatiaľ sa nikto nemusí báť.

Ste spokojný s pozíciou Plus 1 deň a Plus 7 dní? Na bulvár nemajú vysoká čísla – hlavne denník.

Plus 1 deň je stále v pozícii konkurenta k Novému Času. Aj Nový Čas niekedy predával 300 tisíc a dnes 80 tisíc. Taká je doba. Aj predaj 40 tisíc je dobrá pozícia. (Nový Čas mal podľa ABC SR v apríli priemerný predaj 94 318 kusov, Plus 1 deň 42 322 kusov. Nový Čas 300 tisíc nepredával.* Podľa ABC SR, ktoré audituje čísla od roku 2000, najvyšší priemerný predaj bol v roku 2006 - 188 548. *P. Mertus nás upozornil, že v roku 1999 sa predaj sobotného Nového Času pohyboval nad úrovňou 300 tisíc kusov.)

Má Penta vyhliadnuté nejaké ďalšie médium, ktoré získa? Naposledy to bol realitný web. Bude ešte niečo ďalšie?

No my v prvom rade robíme veľkú reštrukturalizáciu v rámci nášho digitálneho portfólia.

Čo to znamená?

Tento holding pracuje s približne 30 rôznymi webovými stránkami. Je tu veľký objem dát, je to obsah ale aj služby. Bolo tu niekoľko menších tímov. V rámci novej štruktúry bude všetko spojené do jedného digitálneho tímu a ten to bude riadiť.

Aké väzby má mediálny holding Penty na Petit Press, kde Penta má cez firmu Namav 45 percent?

Žiadne väzby medzi mediálnym holdingom a Petit Pressom neexistujú. Ak nejaké diskusie sú, tak na základe výhodnosti určitých dodávateľských služieb – napríklad tlačové synergie.

V štruktúrach Petit Pressu bude niekto z mediálneho holdingu?

Nevidím dôvod na to, aby tam niekto bol.

Čo hovoríte na to, že s niektorými médiami premiér Robert Fico nekomunikuje?

Samozrejme v tomto stojím na strane médií. To, ako premiér komunikuje, či nekomunikuje, to sme si historicky zažili viackrát. Ako združenie vydavateľov, ale aj ako médiá sme s tým stavom nespokojní, aj keď našim médiám premiér odpovedá.

Máte kontakt s politikmi? Sťažujú sa vám? Chcú cez vás niečo pretlačiť?

Taká doba bola pred niekoľkými rokmi. No tá sa už zmenila. Aj vývojom spoločnosti, aj vývojom v médiách, tak si ani nespomeniem na situáciu, že by mi niekto zavolal, že niečo chce.

Penta vraj mala záujem aj o TA3 aj o Markízu. Ako to skončilo?

Strašne veľa vecí sa na trhu hovorí. Nepočul som o tom, že by sa prejednával vstup do nejakej televízie. Ani to nie je možné. Krížové vlastníctvo legislatíva neumožňuje.

Ale vaši si to vedia zariadiť, veď Trend Holding oficiálne nekúpila Penta ale holandská firma V3 Media Holdings. Podľa Trendu je to schránková firma so základným imaním 100 eur, podpisové práva patrili chlapovi z Indonézie, ktorý vlastnil firmu, zaoberajúcu sa zakladaním firiem na kľúč.

Toto neviem posúdiť.

Peter Mertus pôsobil 14 rokov ako generálny riaditeľ Ringier Axel Springer SR. Od decembra 2014 je generálnym riaditeľom spoločnosti News and Media Holding, pod ktorú patria vydavateľstvá 7 PLUS, Trend Holding a Centrum Holdings.