V kostoloch budú rozdávať letáky o utečencoch. Pozrite sa, ako budú vyzerať

V kostoloch budú rozdávať letáky o utečencoch. Pozrite sa, ako budú vyzerať Ilustr.oto: ff-feldkirchen.at

Slovenská katolícka charita a KBS prostredníctvom letákov chcú, aby sa zabránilo šíreniu skreslených a jednostranných informácií o utečencoch.

 

 

50-ročná žena pôvodom z Afganistanu prišla na Slovensko s piatimi deťmi. „Žila som v krajine plnej nepokojov, bombových útokov v neustálom strachu o život svojich detí, preto som sa rozhodla odísť. Vojna mi zničila nielen domov, ale zabila mi aj manžela. Nemala som inú možnosť ako ujsť a všetko opustiť." Rodina žije momentálne v Košiciach a snaží sa integrovať do spoločnosti. Deti študujú na stredných školách, dokonca jeden syn študuje na univerzite. Aj keď má rodina finančné a rôzne iné ťažkosti, sú radi, že môžu žiť v krajine, kde je pokoj.

Takto sa začína list, ktorý onedlho budú rozdávať v kostoloch. Slovenská katolícka charita v spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska rozposlala do slovenských katolíckych farností leták so základnými informáciami o migrantoch, utečencoch a azylantoch.

"Ide o to, aby ľudia chápali kľúčové pojmy, mali jasno v číslach a rozumeli súvislostiam. Ak informácie chýbajú, vytvára sa priestor pre šírenie jednostranných pohľadov a nevyvážených postojov. K otázke utečencov treba pristúpiť v duchu kresťanskej lásky, ktorá si nezakrýva oči pred pravdou, vidí problémy, no zároveň hľadá rozumné, ľudské spôsoby riešenia," povedal o zámere Martin Kramara, hovorca KBS.

V liste sa píše, že veľká časť migrantov je z Eritrei, ktorej 50 percent populácie sú kresťania. Cituje aj pápeža. Vysvetľuje fámy, ktoré sa v súvislosti s utečencami šíria.
Na letáku sú čísla účtu, ale aj štatistiky. Napríklad, že z utečencov je 34 300 maloletých detí bez sprievodu rodičov, či dospelých príbuzných, z nich požiadalo o azyl na Slovensku 11 maloletých detí.

Celý leták v prílohe na začiatku článku.