Turecká polícia podnikla raziu v sídle opozičného denníka Zaman

Turecká polícia podnikla raziu v sídle opozičného denníka Zaman Foto: Zaman

Turecká polícia podnikla raziu v sídle hlavného opozičného denníka Zaman, ktorý je spájaný s ideovým rivalom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pred budovou hliadkovali policajti vybavení vodným delom, zatiaľ čo ďalší policajti a právnici prehľadávali v stredu večer kancelárie denníka, informovala dnes agentúra AFP s odvolaním sa na spomínaný turecký denník.

Záťah, ktorý nasleduje po podobnej operácii proti opozičným televíznym staniciam z minulého mesiaca, podľa denníka Zaman predstavuje "ohrozenie slobody médií". Médiá, ktoré sa stali terčom razií, sú spájané s duchovným Fethullah Gülenom, ktorý žije v exile v USA. Erdogan ho obviňuje, že sa s pomocou svojich stúpencov v Turecku pokúša ho zvrhnúť, čo Gülen odmieta.

Stredajšiu akciu začala polícia po tom, čo sa objavili informácie, že Zaman tlačí "pirátsku" verziu svojich novín. Právnici mediálnej skupiny, do ktorej denník patrí, označili policajnú operáciu za protiprávnu. Organizácia na ochranu ľudských práv aj západní spojenci Turecka vyjadrili v uplynulých týždňoch znepokojenie nad krokmi, ktorých cieľom je umlčať vládnych rivalov a kritické médiá, poznamenala AFP.

Rovnako Európska komisia vo svojej tohtoročnej správe vydanej v utorok poukázala pri Turecku na nedostatky v oblastiach ako sú základné práva, súdnictvo či v otázkach slobody slova a zhromažďovania. Komisár EÚ pre rozšírenie Johannes Hahn v tejto súvislosti spomenul práve silnejúci tlak a zastrašovanie novinárov a médií či zmeny v zákonoch, ktoré umožňujú blokovať obsah na internete.