Na titulke špeciálneho vydania Charlie Hebdo je Boh so zbraňou a krvou

Na titulke špeciálneho vydania Charlie Hebdo je Boh so zbraňou a krvou Reprofoto Fox News

Rok po teroristickom atentáte na francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo vyšlo špeciálne vydanie časopisu.

 

 

Na titulnej stránke je zobrazený kresťanský Boh so zbraňou na chrbte, ktorý má krvou postriekané nohy aj ruky. "Rok potom: Vrah je stále na úteku," hlási titulka. Kritike náboženského fanatizmu sa venujú aj ďalšie kresby a karikatúry špeciálneho vydania.
Okrem kresieb súčasných karikaturistov obsahuje vydanie aj diela piatich autorov zastrelených pri atentáte.

Vlani 7. januára bratia Said a Chérif Kouachi zabili v redakcii Charlie Hebdo a jej blízkosti 12 ľudí, ďalších päť obetí si vyžiadali následné teroristické útoky v Paríži a okolí.

Dvojité vydanie s 32 stranami namiesto obvyklých 16 sa dnes predáva na stánkoch nielen vo Francúzsku, ale po celom svete. Napríklad v Nemecku je v ponuke 50.000 a v Belgicku 40.000 výtlačkov. Celkom vyšlo takmer milión výtlačkov časopisu.

"Nemyslím si, že sa niečo od 7. januára zmenilo až na prázdnotu, ktorou trpíme," uviedol redaktor časopisu Gérard Biard. "Chýbajú nám priatelia, (ich) talent, ale pokúšame sa udržať rovnakého ducha. Myslím si, že sa nám to darí," dodal.

Odporúčame aj: Svedok útoku z prípadu Charlie Hebdo zažaloval francúzske médiá

Týždeň po atentátoch v redakcii zverejnil Charlie Hebdo vydanie s karikatúrou proroka Mohameda a nápisom "Všetko je odpustené." Po celom svete sa tedy predalo zhruba 7,5 milióna výtlačkov. Pred atentátom vychádzal týždenník v náklade 30.000 výtlačkov.

V utorok francúzsky prezident François Hollande odhalil v ulici pri bývalom sídle časopisu pamätnú dosku s menami všetkých obetí útoku na redakciu a nápisom "Na pamiatku obetí teroristického útoku proti slobode slova". Čoskoro po ceremónii musela byť však doska znovu zahalená, lebo meno jedného z karikaturistov bolo napísané chybne. K výmene dosky dôjde v priebehu pár dní, ubezpečila vzápätí starostka Paríža Anne Hidalgová.