The Times idú proti trendu. Aktualizovať web budú len trikrát denne

The Times idú proti trendu. Aktualizovať web budú len trikrát denne Foto: The Times

Britský denník The Times sa ako prvý významný denník rozhodol ukončiť priebežnú aktualizáciu svojej internetovej verzie a bude jej obsah obmieňať len trikrát denne.

 

 

Oznámilo to vydavateľstvo News Corporation mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. Za ojedinelým rozhodnutím je podľa firmy snaha o sprehľadnenie obsahu pre čitateľa.

Rozhodnutie ide proti trendu posledných rokov, kedy sa denníky snažia prinášať vo svojej digitálnej podobe aktuálne informácie čo najrýchlejšie. The Times to vo všedných dňoch budú robiť len trikrát: o deviatej ráno, na obed a o piatej popoludní. Sobotňajšie The Times a nedeľné vydanie The Sunday Times potom bude aktualizované len dvakrát: na poludnie a o šiestej večer.

"Ľudia sa stále viac sťažujú na príliš veľké množstvo správ. Chcú filter," zdôvodnil v internetovom vydaní denníka Financial Times šéf digitálnej sekcie Murdochových serióznych denníkov Alan Hunter.

The Times aj ich nedeľná podoba The Sunday Times poskytujú čitateľom digitálny obsah za poplatok.


Odporúčame aj: Britský The Independent vyšiel dnes naposledy na papieri

Vydavateľstvo si vraj nechalo urobiť prieskum, z ktorého vyplýva, že väčšina čitateľov na The Times oceňuje skôr presnosť spravodajských materiálov a originalitu analýz a komentárov, než čo najrýchlejšie zverejňovanie správ.

Nová podoba bude podľa vedenia denníku pre čitateľa prehľadnejšia, lebo pôjde o tri vydania, ktoré sa digitálnou verziou priblížia klasickej papierovej podobe.

O chystaných zmenách digitálnej platformy The Times sa podľa britských médií hovorilo už dlhšiu dobu. Zmena vyvoláva súhlasné aj skeptické reakcie. Väčšia časť expertov sa však zhoduje, že tri elektronické vydania denne čitateľa naučia chodiť na stránky denníka len v určitý čas, zatiaľ čo po aktuálnych informáciách budú pátrať v bezplatne dostupných zdrojoch ako je BBC či sociálne siete. Výhodou môže pre firmu byť potenciálne zvýšenie záujmu inzerentov, ktorí hľadajú stránky, ktoré v určitý čas navštevuje široké publikum.

Platené digitálne vydanie The Times stratilo počas roka do konca minulého júna medziročne šesť percent abonentov, predplatilo si ich 147.000 čitateľov. Predaj papierovej verzie listu naproti tomu o percento vzrástlo a dostal sa na 394.000 výtlačkov.