Vraždu novinára Šeremeta nachystala žena

Vraždu novinára Šeremeta nachystala žena Reprofoto Oboz. TV

V ukrajinských médiách sa objavilo video, na ktorom by malo byť vidieť, ako niekto ukladá výbušninu do auta, v ktorom v stredu v Kyjeve zahynul novinár Pavel Šeremet.

 

 

Podľa týchto záberov z pouličných kamier pri Šeremetovom bydlisku pripravovala novinárovu smrť doteraz neznáma žena a jej spoločník.

Vozidlo, ktorým išiel Šeremet z domu do práce, explodovalo po prejdení niekoľkých desiatok metrov o 07:45 miestneho času (06:45 SELČ). Auto patrilo vedúcej pracovníčke a majiteľke denníka Ukrajinská pravda Olene Prytulovej, ktorá vo vozidle nebola. Nálož bola podľa kriminalistov odpálená na diaľku.

Smrť 44ročného novinára vyvolala šok aj v súvislosti s vraždou iného novinára bojujúceho proti korupcii, žurnalistu Heorhija Gongadzeho. Obaja zavraždení novinári pracovali v rovnakom denníku.

Šeremet bol v Bielorusku v 90. rokoch odsúdený za kritiku prezidenta Alexandra Lukašenka. Pred prenasledovaním utiekol do Ruska, kde sa stal hviezdou televíznych obrazoviek. Posledných päť rokov pracoval na Ukrajine, kde podporoval reformy a kritizoval korupciu, oligarchov. Býval tiež veľkým priateľom ruského opozičného politika Borisa Nemcova, vlani zavraždeného v Moskve.

Po novinárovej vražde ukrajinskí politici na čele s prezidentom Petrom Porošenkom naznačili možnosť "cudzích záujmov" v pokuse o destabilizáciu pomerov v krajine, Kremeľ na oplátku vyjadril znepokojenie nad vraždou ruského občana. Okrem "ruskej" a "bieloruskej" stopy sa v médiách špekulovalo aj o tom, že sa Šeremet mohol znepáčiť svojím odhaľovaním korupčných väzieb aj ukrajinským nacionalistom či dokonca ľuďom z Porošenkovho okolia.