Otvorený list Slovenského ochranárskeho snemu Rade RTVS Foto: Archív Omédiách.com

Otvorený list Slovenského ochranárskeho snemu Rade RTVS

14.06.2018 13:49 | Tlačové správy | SOS

Vážený pán predseda Rady RTVS,
vážení členovia a členky Rady RTVS,

Ochranári upozorňujú Radu RTVS a verejnosť na ohrozenie kvalitnej, nezávislej, na faktoch založenej, kritickej a investigatívnej žurnalistiky vo verejnoprávnych médiách

Otvorená výzva členov a členiek Slovenského ochranárskeho snemu

Vážený pán predseda Rady RTVS,

vážení členovia a členky Rady RTVS,

v poslednom čase nás znepokojilo viacero kontroverzných vyhlásení a krokov ľudí vo verejnoprávnej RTVS. Žiadame Vás preto, aby ste iniciovali a zabezpečili:
1. Vrátenie skutočne verejnoprávneho charakteru RTVS, ktorého podstatou je služba verejnosti, a nie politickým stranám či iným záujmovým skupinám.
2. Systémové a systematické opatrenia na boj proti šíreniu dezinformácií, poloprávd a tzv. hoaxov vo verejnoprávnych médiách.
3. Prehodnotenie požiadaviek dvanástich odchádzajúcich reportérov a reportérok RTVS, najmä ohľadom pôsobenia vedenia a manažmentu RTVS.

Odôvodnenie
Z logiky veci majú verejnoprávne médiá slúžiť verejnosti, a preto majú byť čo najviac nezávislé, na faktoch založené, kritické a objektívne. Ich veľmi dôležitou a nezastupiteľnou činnosťou musí byť investigatíva. Toto všetko je, podľa nám dostupných informácií, v súčasnosti v RTVS ohrozené, o čom svedčia početné prejavy nespokojnosti (aj) kvalitných redaktorov a redaktoriek, ako aj odchod časti z nich z verejnoprávneho rozhlasu a televízie.
Dezinformácie, polopravdy a tzv. hoaxy odvracajú pozornosť od skutočných problémov, vrátane ochrany prírody, krajiny a životného prostredia. Posilňujú tiež nedôveru voči vedeckým poznatkom,
občianskej spoločnosti, ako aj verejným inštitúciám.
Hlboko nás preto znepokojujú niektoré aktivity vedenia RTVS, ako aj personálne zmeny vo vedení spravodajstva po nástupe nového vedenia. Napríklad vyjadrenia pána Mareka Ťapáka, nového programového riaditeľa RTVS, ktoré bagatelizujú rozdiely medzi profesionálnym žurnalizmom a konšpiračnými webmi. Výroky typu: “Myslím si, že tá úplne objektívna pravda uchádza všetkým tým novinárom.” alebo “A čo je na tom? Že podporujem konšpiračné médiá?” nie sú, podľa nás, zlučiteľné s pozíciou programového riaditeľa verejnoprávneho média v demokratickej krajine.
Podobne ako pedagógovia VŠMU aj my sme presvedčení, že: “Dnešná napätá spoločenská i geopolitická situácia si vyžaduje skúsených reportérov a spravodajcov, schopných kritického pohľadu, rozumného uvažovania a kompetentnej analýzy faktov.”
Za zohľadnenie našej výzvy Vám vopred ďakujeme.

S pozdravom,
členovia a členky Slovenského ochranárskeho snemu:
Ing. Juraj Melichár
prof. RNDr. Mikuláš Huba, CSc.
prof. Juraj Nvota
doc. Zuzana Kronerová
Zuzana Homolová
Daniel Pastirčák
Ing. Fero Guldan
Ing. Ján Mičovský
doc. RNDr. Ľubica Lacinová, DrSc.
doc. Ing. arch. Henrich Pifko, PhD.
Ing. Karol Fröhlich, DrSc.
prof. RNDr. Mária Kozová, CSc.
Eulalia Štefanová
MUDr. Juraj Mesík
Mgr. art. Viera Dubačová
doc. RNDr. Ján Lacika, CSc.
Branislav Moňok
Ing. Martina B. Paulíková
RNDr. Elena Fatulová
Mgr. RNDr. Ján Szőllős, CSc.
Ing. arch. Boris Hochel
RNDr. Jozef Šibík, PhD.
Ing. Štefan Szabó, PhD.
Mgr. Ivana Kohutková, PhD.
Mgr. Martin Hojsík
RNDr. Marcel Uhrin, PhD.
Mgr. Andrej Popovič
Pavol Ziman
Mgr. Imrich Vozár
Ing. Dušan Bevilaqua, PhD.
Mgr. Dana Mareková
Mgr. Tomáš Peciar
Mgr. Vladimír Mokráň
Ing. Milan Lichý
Mgr. Ladislav Bíro
Ing. Ľubica Trubíniová
MUDr. Peter Tatár, CSc.
Ing. Zuzana Hudeková, PhD.

Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

1. Za prepusteného redaktora v RTVS sa postavili jeho kolegovia

Minulý týždeň v RTVS nečakane skončil jeden z hlavných a dlhoročných redaktorov Jaroslav Barborák.

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

2. Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.

V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

3. V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

V RTVS sa dnes nečakane dozvedel o svojom konci jeden z najskúsenejších redaktorov a moderátorov rozhlasového spravodajstva Jaroslav Barborák.

4. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

5. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

6. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.

Ukrajinského novinára ubili na smrť, útočníkov sa nedarí vypátrať

7. Ukrajinského novinára ubili na smrť, útočníkov sa nedarí vypátrať

Ukrajinský novinár a protikorupčný aktivista Vadym Komarov, ktorého neznámi páchatelia minulý mesiac zbili v centre mesta Čerkasy, dnes zraneniam podľahol. Oznámila to polícia, ktorá vyšetruje, či útok na žurnalistu súvisel s jeho profesiou.

Polícia preveruje nenávistné komentáre k práci redaktorky ČRo

8. Polícia preveruje nenávistné komentáre k práci redaktorky ČRo

Česká polícia preveruje komentáre niektorých ľudí na facebooku, ktorý reagovali na vyjadrenie predsedu SPD Tomia Okamuru o redaktorke Českého rozhlasu (ČRo), ktorá mu položila v stredu v Snemovni otázky súvisiace s prípadom znásilnenia na Litoměřicku.

SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverzné názory

9. SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverzné názory

Po Postoji či Konzervatívnom denníku, ktorý zakladal Milan Krajniak, vznikol ďalší konzervatívny portál s názvom Konzervatívny web.

OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

10. OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová odporučila začať vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva v súvislosti s minuloročnou vraždou novinára Džamal Chášukdžího.