Otvorený list Slovenského ochranárskeho snemu Rade RTVS Foto: Archív Omédiách.com

Otvorený list Slovenského ochranárskeho snemu Rade RTVS

14.06.2018 13:49 | Tlačové správy | SOS

Vážený pán predseda Rady RTVS,
vážení členovia a členky Rady RTVS,

Ochranári upozorňujú Radu RTVS a verejnosť na ohrozenie kvalitnej, nezávislej, na faktoch založenej, kritickej a investigatívnej žurnalistiky vo verejnoprávnych médiách

Otvorená výzva členov a členiek Slovenského ochranárskeho snemu

Vážený pán predseda Rady RTVS,

vážení členovia a členky Rady RTVS,

v poslednom čase nás znepokojilo viacero kontroverzných vyhlásení a krokov ľudí vo verejnoprávnej RTVS. Žiadame Vás preto, aby ste iniciovali a zabezpečili:
1. Vrátenie skutočne verejnoprávneho charakteru RTVS, ktorého podstatou je služba verejnosti, a nie politickým stranám či iným záujmovým skupinám.
2. Systémové a systematické opatrenia na boj proti šíreniu dezinformácií, poloprávd a tzv. hoaxov vo verejnoprávnych médiách.
3. Prehodnotenie požiadaviek dvanástich odchádzajúcich reportérov a reportérok RTVS, najmä ohľadom pôsobenia vedenia a manažmentu RTVS.

Odôvodnenie
Z logiky veci majú verejnoprávne médiá slúžiť verejnosti, a preto majú byť čo najviac nezávislé, na faktoch založené, kritické a objektívne. Ich veľmi dôležitou a nezastupiteľnou činnosťou musí byť investigatíva. Toto všetko je, podľa nám dostupných informácií, v súčasnosti v RTVS ohrozené, o čom svedčia početné prejavy nespokojnosti (aj) kvalitných redaktorov a redaktoriek, ako aj odchod časti z nich z verejnoprávneho rozhlasu a televízie.
Dezinformácie, polopravdy a tzv. hoaxy odvracajú pozornosť od skutočných problémov, vrátane ochrany prírody, krajiny a životného prostredia. Posilňujú tiež nedôveru voči vedeckým poznatkom,
občianskej spoločnosti, ako aj verejným inštitúciám.
Hlboko nás preto znepokojujú niektoré aktivity vedenia RTVS, ako aj personálne zmeny vo vedení spravodajstva po nástupe nového vedenia. Napríklad vyjadrenia pána Mareka Ťapáka, nového programového riaditeľa RTVS, ktoré bagatelizujú rozdiely medzi profesionálnym žurnalizmom a konšpiračnými webmi. Výroky typu: “Myslím si, že tá úplne objektívna pravda uchádza všetkým tým novinárom.” alebo “A čo je na tom? Že podporujem konšpiračné médiá?” nie sú, podľa nás, zlučiteľné s pozíciou programového riaditeľa verejnoprávneho média v demokratickej krajine.
Podobne ako pedagógovia VŠMU aj my sme presvedčení, že: “Dnešná napätá spoločenská i geopolitická situácia si vyžaduje skúsených reportérov a spravodajcov, schopných kritického pohľadu, rozumného uvažovania a kompetentnej analýzy faktov.”
Za zohľadnenie našej výzvy Vám vopred ďakujeme.

S pozdravom,
členovia a členky Slovenského ochranárskeho snemu:
Ing. Juraj Melichár
prof. RNDr. Mikuláš Huba, CSc.
prof. Juraj Nvota
doc. Zuzana Kronerová
Zuzana Homolová
Daniel Pastirčák
Ing. Fero Guldan
Ing. Ján Mičovský
doc. RNDr. Ľubica Lacinová, DrSc.
doc. Ing. arch. Henrich Pifko, PhD.
Ing. Karol Fröhlich, DrSc.
prof. RNDr. Mária Kozová, CSc.
Eulalia Štefanová
MUDr. Juraj Mesík
Mgr. art. Viera Dubačová
doc. RNDr. Ján Lacika, CSc.
Branislav Moňok
Ing. Martina B. Paulíková
RNDr. Elena Fatulová
Mgr. RNDr. Ján Szőllős, CSc.
Ing. arch. Boris Hochel
RNDr. Jozef Šibík, PhD.
Ing. Štefan Szabó, PhD.
Mgr. Ivana Kohutková, PhD.
Mgr. Martin Hojsík
RNDr. Marcel Uhrin, PhD.
Mgr. Andrej Popovič
Pavol Ziman
Mgr. Imrich Vozár
Ing. Dušan Bevilaqua, PhD.
Mgr. Dana Mareková
Mgr. Tomáš Peciar
Mgr. Vladimír Mokráň
Ing. Milan Lichý
Mgr. Ladislav Bíro
Ing. Ľubica Trubíniová
MUDr. Peter Tatár, CSc.
Ing. Zuzana Hudeková, PhD.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.