Otvorený list Slovenského ochranárskeho snemu Rade RTVS Foto: Archív Omédiách.com

Otvorený list Slovenského ochranárskeho snemu Rade RTVS

14.06.2018 13:49 | Tlačové správy | SOS

Vážený pán predseda Rady RTVS,
vážení členovia a členky Rady RTVS,

Ochranári upozorňujú Radu RTVS a verejnosť na ohrozenie kvalitnej, nezávislej, na faktoch založenej, kritickej a investigatívnej žurnalistiky vo verejnoprávnych médiách

Otvorená výzva členov a členiek Slovenského ochranárskeho snemu

Vážený pán predseda Rady RTVS,

vážení členovia a členky Rady RTVS,

v poslednom čase nás znepokojilo viacero kontroverzných vyhlásení a krokov ľudí vo verejnoprávnej RTVS. Žiadame Vás preto, aby ste iniciovali a zabezpečili:
1. Vrátenie skutočne verejnoprávneho charakteru RTVS, ktorého podstatou je služba verejnosti, a nie politickým stranám či iným záujmovým skupinám.
2. Systémové a systematické opatrenia na boj proti šíreniu dezinformácií, poloprávd a tzv. hoaxov vo verejnoprávnych médiách.
3. Prehodnotenie požiadaviek dvanástich odchádzajúcich reportérov a reportérok RTVS, najmä ohľadom pôsobenia vedenia a manažmentu RTVS.

Odôvodnenie
Z logiky veci majú verejnoprávne médiá slúžiť verejnosti, a preto majú byť čo najviac nezávislé, na faktoch založené, kritické a objektívne. Ich veľmi dôležitou a nezastupiteľnou činnosťou musí byť investigatíva. Toto všetko je, podľa nám dostupných informácií, v súčasnosti v RTVS ohrozené, o čom svedčia početné prejavy nespokojnosti (aj) kvalitných redaktorov a redaktoriek, ako aj odchod časti z nich z verejnoprávneho rozhlasu a televízie.
Dezinformácie, polopravdy a tzv. hoaxy odvracajú pozornosť od skutočných problémov, vrátane ochrany prírody, krajiny a životného prostredia. Posilňujú tiež nedôveru voči vedeckým poznatkom,
občianskej spoločnosti, ako aj verejným inštitúciám.
Hlboko nás preto znepokojujú niektoré aktivity vedenia RTVS, ako aj personálne zmeny vo vedení spravodajstva po nástupe nového vedenia. Napríklad vyjadrenia pána Mareka Ťapáka, nového programového riaditeľa RTVS, ktoré bagatelizujú rozdiely medzi profesionálnym žurnalizmom a konšpiračnými webmi. Výroky typu: “Myslím si, že tá úplne objektívna pravda uchádza všetkým tým novinárom.” alebo “A čo je na tom? Že podporujem konšpiračné médiá?” nie sú, podľa nás, zlučiteľné s pozíciou programového riaditeľa verejnoprávneho média v demokratickej krajine.
Podobne ako pedagógovia VŠMU aj my sme presvedčení, že: “Dnešná napätá spoločenská i geopolitická situácia si vyžaduje skúsených reportérov a spravodajcov, schopných kritického pohľadu, rozumného uvažovania a kompetentnej analýzy faktov.”
Za zohľadnenie našej výzvy Vám vopred ďakujeme.

S pozdravom,
členovia a členky Slovenského ochranárskeho snemu:
Ing. Juraj Melichár
prof. RNDr. Mikuláš Huba, CSc.
prof. Juraj Nvota
doc. Zuzana Kronerová
Zuzana Homolová
Daniel Pastirčák
Ing. Fero Guldan
Ing. Ján Mičovský
doc. RNDr. Ľubica Lacinová, DrSc.
doc. Ing. arch. Henrich Pifko, PhD.
Ing. Karol Fröhlich, DrSc.
prof. RNDr. Mária Kozová, CSc.
Eulalia Štefanová
MUDr. Juraj Mesík
Mgr. art. Viera Dubačová
doc. RNDr. Ján Lacika, CSc.
Branislav Moňok
Ing. Martina B. Paulíková
RNDr. Elena Fatulová
Mgr. RNDr. Ján Szőllős, CSc.
Ing. arch. Boris Hochel
RNDr. Jozef Šibík, PhD.
Ing. Štefan Szabó, PhD.
Mgr. Ivana Kohutková, PhD.
Mgr. Martin Hojsík
RNDr. Marcel Uhrin, PhD.
Mgr. Andrej Popovič
Pavol Ziman
Mgr. Imrich Vozár
Ing. Dušan Bevilaqua, PhD.
Mgr. Dana Mareková
Mgr. Tomáš Peciar
Mgr. Vladimír Mokráň
Ing. Milan Lichý
Mgr. Ladislav Bíro
Ing. Ľubica Trubíniová
MUDr. Peter Tatár, CSc.
Ing. Zuzana Hudeková, PhD.

1. Parlament zrušil koncesionárske poplatky pre časť obyvateľov. Pozrite sa pre koho a od kedy

Parlament dnes schválil novelu zákona, ktorou zrušil koncesionárske poplatky pre dôchodcov, ľudí v hmotnej núdzi a pre zdravotne postihnutých.

Internet by sme deťom nemali zakazovať.  Mali by sme ich učiť používať ho správne

2. Internet by sme deťom nemali zakazovať. Mali by sme ich učiť používať ho správne

Internet sa veľmi rýchlo stal neoddeliteľnou súčasťou života dospelých, ale aj tínedžerov a detí. Tie si bez online pripojenia nevedia predstaviť svoj deň. Internet sa už od útleho detstva stáva ich primárnym zdrojom informácií, ale aj hlavným sprostredkovateľom sociálneho kontaktu s rovesníkmi. Nadácia Orange vo svojom grantovom programe e-Školy pre budúcnosť upozorňuje na potrebu zabezpečiť žiakom potrebné zručnosti a skúsenosti nevyhnutné pre spoločenské a pracovné prostredie 21.storočia.

3. Orange spúšťa globálnu komunikačnú kampaň na podporu rozumného a bezpečného používania digitálnych technológií (VIDEO)

Orange v týchto dňoch spúšťa aj na Slovensku globálnu kampaň, ktorá sa zaoberá rozumným a bezpečným používaním digitálnych technológií.

Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

4. Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

Politici, vysokí štátni úradníci a ďalší predstavitelia verejných inštitúcií opäť získajú právo na zverejnenie reakcie na články tlače a tlačových agentúr, pokiaľ tieto články obsahujú nepravdivé alebo neúplné údaje o ich práci.

Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

5. Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

Vydavatelství Mafra dnes spustilo prémiovou nadstavbu svého zpravodajského portálu iDNES.cz.

6. Začala vysielať nová internetová televízia - s Danglom, Zomri, Vinczeovou a ďalšími (VIDEO)

Necelý rok po začiatku vysielania v susednej Českej republike začala vysielať na Slovensku lokalizovaná Mall.tv aj s vlastnou produkciou. Vysielateľ avizuje dvanásť pôvodných relácií, v ktorých budú účinkovať známe tváre z Markízy, JOJ či RTVS.

Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

7. Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

Čínská společnost Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC se může podílet na kontrole firem Empresa Media a Médea Jaromíra Soukupa. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

8. Pochod za život promujú aj Kotlebovci, organizátori sa dištancujú od nevhodných prejavov

Organizátori Národného pochodu za život, ktorý bude tento víkend, zverejnili vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od "násilných a urážlivých prejavov ... a od všetkých možných foriem, ktoré by smerovali k potláčaniu ľudských práv a slobôd."

9. Ku klimatickej iniciatíve 250 médií z celého sveta sa pridal aj denník zo Slovenska

Stovky svetových médií a ďalších inštitúcií upozorňujú tento týždeň vo zvýšenej miere na klimatické hrozby dnešnej doby. Pridali k iniciatíve s názvom Covering Climate Now.

Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

10. Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

Čína stála za hackerským útokom na austrálsky parlament a tri najväčšie politické strany pred májovými parlamentnými voľbami. Vyplýva to zo správy austrálskych tajných služieb, o ktorej s odvolaním sa na zdroje oboznámené s obsahom dokumentu informovala agentúra Reuters.