Otvorený list Slovenského ochranárskeho snemu Rade RTVS Foto: Archív Omédiách.com

Otvorený list Slovenského ochranárskeho snemu Rade RTVS

14.06.2018 13:49 | Tlačové správy | SOS

Vážený pán predseda Rady RTVS,
vážení členovia a členky Rady RTVS,

Ochranári upozorňujú Radu RTVS a verejnosť na ohrozenie kvalitnej, nezávislej, na faktoch založenej, kritickej a investigatívnej žurnalistiky vo verejnoprávnych médiách

Otvorená výzva členov a členiek Slovenského ochranárskeho snemu

Vážený pán predseda Rady RTVS,

vážení členovia a členky Rady RTVS,

v poslednom čase nás znepokojilo viacero kontroverzných vyhlásení a krokov ľudí vo verejnoprávnej RTVS. Žiadame Vás preto, aby ste iniciovali a zabezpečili:
1. Vrátenie skutočne verejnoprávneho charakteru RTVS, ktorého podstatou je služba verejnosti, a nie politickým stranám či iným záujmovým skupinám.
2. Systémové a systematické opatrenia na boj proti šíreniu dezinformácií, poloprávd a tzv. hoaxov vo verejnoprávnych médiách.
3. Prehodnotenie požiadaviek dvanástich odchádzajúcich reportérov a reportérok RTVS, najmä ohľadom pôsobenia vedenia a manažmentu RTVS.

Odôvodnenie
Z logiky veci majú verejnoprávne médiá slúžiť verejnosti, a preto majú byť čo najviac nezávislé, na faktoch založené, kritické a objektívne. Ich veľmi dôležitou a nezastupiteľnou činnosťou musí byť investigatíva. Toto všetko je, podľa nám dostupných informácií, v súčasnosti v RTVS ohrozené, o čom svedčia početné prejavy nespokojnosti (aj) kvalitných redaktorov a redaktoriek, ako aj odchod časti z nich z verejnoprávneho rozhlasu a televízie.
Dezinformácie, polopravdy a tzv. hoaxy odvracajú pozornosť od skutočných problémov, vrátane ochrany prírody, krajiny a životného prostredia. Posilňujú tiež nedôveru voči vedeckým poznatkom,
občianskej spoločnosti, ako aj verejným inštitúciám.
Hlboko nás preto znepokojujú niektoré aktivity vedenia RTVS, ako aj personálne zmeny vo vedení spravodajstva po nástupe nového vedenia. Napríklad vyjadrenia pána Mareka Ťapáka, nového programového riaditeľa RTVS, ktoré bagatelizujú rozdiely medzi profesionálnym žurnalizmom a konšpiračnými webmi. Výroky typu: “Myslím si, že tá úplne objektívna pravda uchádza všetkým tým novinárom.” alebo “A čo je na tom? Že podporujem konšpiračné médiá?” nie sú, podľa nás, zlučiteľné s pozíciou programového riaditeľa verejnoprávneho média v demokratickej krajine.
Podobne ako pedagógovia VŠMU aj my sme presvedčení, že: “Dnešná napätá spoločenská i geopolitická situácia si vyžaduje skúsených reportérov a spravodajcov, schopných kritického pohľadu, rozumného uvažovania a kompetentnej analýzy faktov.”
Za zohľadnenie našej výzvy Vám vopred ďakujeme.

S pozdravom,
členovia a členky Slovenského ochranárskeho snemu:
Ing. Juraj Melichár
prof. RNDr. Mikuláš Huba, CSc.
prof. Juraj Nvota
doc. Zuzana Kronerová
Zuzana Homolová
Daniel Pastirčák
Ing. Fero Guldan
Ing. Ján Mičovský
doc. RNDr. Ľubica Lacinová, DrSc.
doc. Ing. arch. Henrich Pifko, PhD.
Ing. Karol Fröhlich, DrSc.
prof. RNDr. Mária Kozová, CSc.
Eulalia Štefanová
MUDr. Juraj Mesík
Mgr. art. Viera Dubačová
doc. RNDr. Ján Lacika, CSc.
Branislav Moňok
Ing. Martina B. Paulíková
RNDr. Elena Fatulová
Mgr. RNDr. Ján Szőllős, CSc.
Ing. arch. Boris Hochel
RNDr. Jozef Šibík, PhD.
Ing. Štefan Szabó, PhD.
Mgr. Ivana Kohutková, PhD.
Mgr. Martin Hojsík
RNDr. Marcel Uhrin, PhD.
Mgr. Andrej Popovič
Pavol Ziman
Mgr. Imrich Vozár
Ing. Dušan Bevilaqua, PhD.
Mgr. Dana Mareková
Mgr. Tomáš Peciar
Mgr. Vladimír Mokráň
Ing. Milan Lichý
Mgr. Ladislav Bíro
Ing. Ľubica Trubíniová
MUDr. Peter Tatár, CSc.
Ing. Zuzana Hudeková, PhD.

O2: Slovensko pred rokom 89 je krajina, kam sa nechceme nikdy vrátiť

Spoločnosť O2 si pripomína 30. výročie Nežnej revolúcie a pri tejto príležitosti podporila projekty, ktoré mladým ľuďom približujú, prečo sa pred 30 rokmi ľudia postavili za slobodu a demokraciu a prečo sa za tieto hodnoty oplatí bojovať aj dnes.

Biele vrany 2019 pripomínajú dôležitosť a aktuálnosť hodnôt Nežnej revolúcie

Organizátori dnes už po dvanásty raz slávnostne odovzdali ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra. V čase 30-teho výročia Nežnej revolúcie nám príbehy ocenených pripomínajú obrovskú hodnotu slobody, ale aj to, aké dôležité je neustále sa o ňu starať. Zároveň upozorňujú na to, že ani 30 rokov po prevrate nežijeme v spoločnosti, kde sú právo a spravodlivosť rovnako dostupné pre všetkých. Ocenenie preto získali štyria laureáti, ktorí tieto odkazy stelesňujú.

Vznikol portál Defence News. Šéfuje mu novinár, ktorý musel odísť kvôli článku o Paškovi

Dnes 17. novembra, symbolicky na 30. výročie od Nežnej revolúcie, odštartoval nový portál s názvom Defence News.

30 rokov od Nežnej revolúcie: Sú pre mladých ľudí dôležitejšie peniaze alebo sloboda?

Čo znamená pre mladých Slovákov sloboda? Vedia niečo o Nežnej revolúcii a živote pred rokom 1989? A aký je podľa nich vzťah medzi slobodou a peniazmi? Odpovede aj na tieto otázky dal exkluzívny prieskum, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravili spoločnosti Insight Diver a G82.

CNN: Trump osobne riadil kampaň proti Bidenovi na Ukrajine

Donald Trump sa vlani v decembri osobne stretol s dvomi podnikateľmi z bývalého ZSSR a poveril ich "tajnou misiou" na Ukrajine, ktorá mala poškodiť povesť prezidentovho volebného soka Joea Bidena.

SodaStream ďakuje za 30 rokov slobody emotívnym videom a špeciálnymi fľašami (VIDEO)

Výrobca prístrojov na domácu perlivú vodu SodaStream si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomína limitovanou edíciou fliaš so symbolmi Novembra 1989 pripravenou špeciálne pre slovenský a český trh.

Aký skutočne bol Ernest Hemingway?

Pre mnohých ľudí predstavuje Ernest Hemingway skôr mýtus než človeka z mäsa a kostí. Vie sa o ňom, že bol vojakom, športovcom, vášnivým milencom, emigrantom s, samozrejme, vynikajúcim spisovateľom.

Zomrel režisér trezorového filmu Všetci dobrí rodáci (VIDEO)

Vo veku 93 rokov zomrel režisér, scenárista i odbojár Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všetci dobrí rodáci. ČTK to z poverenia rodiny oznámil Vítězslav Tichý. Potvrdil to tiež hovorca Slováckeho divadla Josef Kubáník. Uherskohradišťske divadlo to tiež uviedlo na svojom facebooku.

České televízie pripravujú k 30. výročiu revolúcie špeciálne relácie (VIDEO)

České televizní stanice připravují na neděli k 30. výročí začátku sametové revoluce speciální vysílání nebo pořady. Česká televize bude mít několik venkovních studií v centru Prahy.

Magio TV prináša viacero noviniek

Telekom vylepšuje svoju televíznu ponuku: prináša nové kanály v Magio TV, aj filmové a seriálové novinky vo videopožičovni Magio Kino. Zároveň vylepšuje aplikáciu Magio GO, ktorá je dostupná už aj pre Smart TV a prináša nové zaradenie Magio GO TV Box.