Vyhlásenie pedagógov Vysokej školy múzických umení k situácii v RTVS

06.05.2018 18:27 | Tlačové správy | VŠMU

Sme znepokojení situáciou v RTVS, kde už niekoľko týždňov prevláda atmosféra strachu a neistoty.

Plazivá a dlhodobá podoba tejto neistoty naznačuje, že zámerom vedenia nie je konštruktívny rozvoj a nadviazanie kontinuity s predchádzajúcim úspešným obdobím, ale len systematická deštrukcia ľudského potenciálu a poslania tejto inštitúcie.

Dnešná napätá spoločenská i geopolitická situácia si vyžaduje skúsených reportérov a spravodajcov schopných kritického pohľadu, rozumného uvažovania a kompetentnej analýzy faktov. Práve takých sa RTVS zbavuje. Kvalitní a overení profesionáli sú z RTVS prepúšťaní alebo sami pod nátlakom odchádzajú.

Atmosféra strachu nevytvára priestor pre slobodnú publicistiku a tvorbu hodnú verejnoprávneho média, ktoré patrí všetkým občanom. Na slobodný rozhlas a televíziu si nárokujeme a máme na ňu právo.

Keďže udalosti nielen posledného obdobia dokazujú, že p. Rezník nie je schopný tieto ciele vyplývajúce zo zákona naplniť, navrhujeme, aby zodpovedne zvážil svoje ďalšie zotrvanie vo funkcii generálneho riaditeľa RTVS. Zároveň žiadame Radu Rozhlasu a televízie Slovenska, aby vyvinula všetky potrebné kroky, ktoré NÁŠ Rozhlas a televíziu Slovenska stabilizujú a zabránia návratu do minulosti.

Mgr. Peter Balko
Mgr. art. Tobias Potočný
Mgr. Ján Púček, ArtD
Mgr. Michal Režný, ArtD
PhDr. Viera Rybárová, CSc.
Mgr. Kristián Seidmann
Doc. Peter Svarinský
PhDr. Soňa Šimková, PhD
Doc. Marek Šulík
Mgr. Mária Vargová
Mgr. Barbara Vidlička-Vrťová, ArtD
Mgr. Jaro Vojtek, ArtD

1. Parlament zrušil koncesionárske poplatky pre časť obyvateľov. Pozrite sa pre koho a od kedy

Parlament dnes schválil novelu zákona, ktorou zrušil koncesionárske poplatky pre dôchodcov, ľudí v hmotnej núdzi a pre zdravotne postihnutých.

Internet by sme deťom nemali zakazovať.  Mali by sme ich učiť používať ho správne

2. Internet by sme deťom nemali zakazovať. Mali by sme ich učiť používať ho správne

Internet sa veľmi rýchlo stal neoddeliteľnou súčasťou života dospelých, ale aj tínedžerov a detí. Tie si bez online pripojenia nevedia predstaviť svoj deň. Internet sa už od útleho detstva stáva ich primárnym zdrojom informácií, ale aj hlavným sprostredkovateľom sociálneho kontaktu s rovesníkmi. Nadácia Orange vo svojom grantovom programe e-Školy pre budúcnosť upozorňuje na potrebu zabezpečiť žiakom potrebné zručnosti a skúsenosti nevyhnutné pre spoločenské a pracovné prostredie 21.storočia.

3. Orange spúšťa globálnu komunikačnú kampaň na podporu rozumného a bezpečného používania digitálnych technológií (VIDEO)

Orange v týchto dňoch spúšťa aj na Slovensku globálnu kampaň, ktorá sa zaoberá rozumným a bezpečným používaním digitálnych technológií.

Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

4. Parlament schválil kontroverznú novelu tlačového zákona

Politici, vysokí štátni úradníci a ďalší predstavitelia verejných inštitúcií opäť získajú právo na zverejnenie reakcie na články tlače a tlačových agentúr, pokiaľ tieto články obsahujú nepravdivé alebo neúplné údaje o ich práci.

Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

5. Mafra spustila nadstavbu iDNES, od decembra bude platená

Vydavatelství Mafra dnes spustilo prémiovou nadstavbu svého zpravodajského portálu iDNES.cz.

6. Začala vysielať nová internetová televízia - s Danglom, Zomri, Vinczeovou a ďalšími (VIDEO)

Necelý rok po začiatku vysielania v susednej Českej republike začala vysielať na Slovensku lokalizovaná Mall.tv aj s vlastnou produkciou. Vysielateľ avizuje dvanásť pôvodných relácií, v ktorých budú účinkovať známe tváre z Markízy, JOJ či RTVS.

Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

7. Čínska firma môže kontrolovať Soukupovu Empresa Mediu a Médeu

Čínská společnost Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC se může podílet na kontrole firem Empresa Media a Médea Jaromíra Soukupa. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

8. Pochod za život promujú aj Kotlebovci, organizátori sa dištancujú od nevhodných prejavov

Organizátori Národného pochodu za život, ktorý bude tento víkend, zverejnili vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od "násilných a urážlivých prejavov ... a od všetkých možných foriem, ktoré by smerovali k potláčaniu ľudských práv a slobôd."

9. Ku klimatickej iniciatíve 250 médií z celého sveta sa pridal aj denník zo Slovenska

Stovky svetových médií a ďalších inštitúcií upozorňujú tento týždeň vo zvýšenej miere na klimatické hrozby dnešnej doby. Pridali k iniciatíve s názvom Covering Climate Now.

Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

10. Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

Čína stála za hackerským útokom na austrálsky parlament a tri najväčšie politické strany pred májovými parlamentnými voľbami. Vyplýva to zo správy austrálskych tajných služieb, o ktorej s odvolaním sa na zdroje oboznámené s obsahom dokumentu informovala agentúra Reuters.