Úrad verejného zdravotníctva radí, čo má byť v Mikulášskom balíčku

03.12.2018 08:59 | Tlačové správy | ÚVZ SR

Dajte si záležať na zložení i kvalite pochúťok do mikulášskeho balíčka pre deti. Vložte doň viacero druhov ovocia, orieškov, čokoládu s vyšším obsahom kakaa, či zdravšie druhy keksíkov.

Detský organizmus potrebuje i rýchle kalórie. ,, Sladkosti nemusíte deťom úplne zakazovať, vyhnite sa však radšej čokoládovým napodobeninám, v ktorých je namiesto kakaového masla lacný palmový tuk. V mikulášskom balíčku by malo byť viac ovocia a tzv. zdravých sladkostí, menej tradičných mliečnych čokolád a cukríkov. Tie by mali tvoriť iba minimálnu časť,“ hovorí docentka MUDr. Jana Hamade, PhD., vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

,, Pre deti je vhodná aj zmes rôznych orechov a orieškov v prirodzenom stave, teda nesolené, nesladené a nepražené. Do balíčka vložte dva - tri kúsky z každého druhu, môžete ich skombinovať s rôznymi druhmi sušeného ovocia, napríklad s hrozienkami, s marhuľami, alebo s iným sušeným ovocím, najlepšie v bio kvalite, ktoré nebolo chemicky ošetrené. Stačí päťdesiat až sto gramov, podľa veku dieťaťa,“ dodáva docentka Jana Hamade.

Vhodné sú:

- vlašské orechy, lieskovce, mandle, para orechy

V mikulášskom balíčku nemôže chýbať ovocie - jedno, dve jablká, pomaranče, mandarínky, hrušky, či banány. ,, Exotické druhy ovocia pridajte iba ak máte istotu, že dieťa nie je na ne alergické,“ prízvukuje odborníčka.

Sladký tip

Deti, ktoré obľubujú med, iste v mikulášskom balíčku poteší tzv. medový medvedík - med v obale tvaru macíka. Med je zdravšou alternatívou sladkostí s vysokým obsahom cukru.

Danšari. Spoznajte umenie upratovať

1. Danšari. Spoznajte umenie upratovať

Danšari je japonské umenie upratovať, ktoré ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom. Výborne ho popísala a ponúkla aj množstvo tipov Hideko Jamašitová v knihe Danšari – umenie upratovať.

Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

2. Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

Vydavatelia vlani zaznamenali nižší predaj tlačeného vydania novín. Predaný náklad klesol oproti predchádzajúcemu roku každému z piatich sledovaných celoštátnych denníkov.

RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

3. RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

Od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynie vo štvrtok 21. februára presne rok.

Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

4. Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

Televízia vysvetľuje, prečo v dueli nepočítala so Zuzanou Čaputovou.

Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

5. Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastnia hlavne český miliardár Daniel Křetínský a Patrik Tkáč z J&T, dokončila nákup francúzskych časopisov mediálnej skupiny Lagardère za 52 miliónov eur. Súčasťou kúpy je licencia na značku módneho magazínu Elle pre Francúzsko.

Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

6. Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

Národná rada dnes opätovne nezvolila žiadnych kandidátov na sudcov Ústavného súdu a súd sa tým stane nefunkčným.

eKasa prichádza na Slovensko

7. eKasa prichádza na Slovensko

Od 1. apríla vstúpi do platnosti nová povinnosť pre podnikateľov vo forme eKasy s online pripojením do systému finančnej správy. Štátu má priniesť zvýšenie transparentnosti výberu daní a podnikateľom zjednodušenie komunikácie so štátom a potenciál pre inovácie. Nové riešenia pokladníc okrem online pripojenia majú priniesť mnohé vlastnosti, ktoré podnikateľom môžu uľahčiť život. Všetky bločky z pokladníc budú po novom obsahovať aj QR kód, ktorý jednoduchým spôsobom umožní overiť pravosť a platnosť pokladničného dokladu.

8. Komisia: Bývalý prorektor Univerzity Karlovej sa v textoch dopustil plagiátorstva

Bývalý prorektor Univerzity Karlovej v Prahe Martin Kovář sa podľa etickej komisie Filozofickej fakulty UK dopustil plagiátorstva. Na rokovaní akademického senátu Filozofickej fakulty UK to uviedla členka komisie Olga Lomová.

9. Cestovateľ Miroslav Zikmund oslavuje 100 rokov, na všetky miesta by sa vrátil opäť (VIDEO)

Cestovatelskou legendou se už za života stala dvojice Zikmund - Hanzelka, která společně navštívila přes 80 zemí, ve světě proslavila bývalé Československo a vozy Tatra a mimo jiné dojednala i zakázky pro československý průmysl.

10. O 100 dní budú Eurovoľby - kampaň prináša súťaž, špeciálnu schránku aj časomieru

Len niekoľko týždňov po prezidentských voľbách čakajú Slovensko ďalšie dôležité voľby – voľby do Európskeho parlamentu. Voliči na Slovensku budú v sobotu 25. mája 2019 vyberať 14 zástupcov do Európskeho parlamentu.