Telekom pokryl sieťou NB-IoT pre internet vecí už 88,5% populácie

10.12.2018 13:52 | Tlačové správy | TS Telekom

Telekom výrazne rozšíril pokrytie sieťou NB-IoT pre internet vecí a sprevádzkoval tak úplne prvú IoT sieť v licencovanom pásme s celoslovenským pokrytím.

NB-IoT je aktuálne dostupné pre 88,5% populácie a na viac ako troch štvrtinách územia pri základnej úrovni signálu, čo sieť predurčuje pre konektivitu IoT riešení po celom Slovensku.
Rýchle nasadenie siete NB-IoT bolo možné vďaka využitiu existujúcej 4G/LTE infraštruktúry, čo prináša výhodu aj v oblasti kvality a dohľadu siete.

Sieť NB-IoT od Telekomu aktuálne zabezpečuje konektivitu pre riešenia Telekomu napríklad parkovacím senzorom aplikácie ParkDots, či meracím prístrojom vodárenských distribučných spoločností.

Čo je to NB-IoT?

Sieť NB-IoT je vhodná pre prenášanie menších objemov dát pri nízkych rýchlostiach (od pár 100 bit/s po 100 kbit/s), čo je potrebné napríklad pre rôzne senzory, vzdialený monitoring, alebo ovládanie zariadení a strojov.
Technológia umožní nasadiť množstvo inovatívnych riešení v priemysle (napríklad v energetike, automobilovom priemysle, strojárstve), v poľnohospodárstve, zdravotníctve, projektoch SmartCity, ale aj v oblasti bežného života (monitorovanie a zabezpečenie domácností, vozidiel, domácich miláčikov a podobne).

Nízka energetická náročnosť prenosov umožňuje extrémne vysokú výdrž batérie – v závislosti od objemu a periodicity dátových prenosov môže zariadenie fungovať bez nabíjania alebo výmeny batérie aj viac ako 10 rokov. Obojsmerná komunikácia navyše umožňuje aktívne riadenie pripojených zariadení.

Medzi ďalšie výhody patrí vysoká penetrácia signálu v budovách, schopnosť pripojiť až niekoľko tisíc zariadení, alebo nízke náklady na modemové čipy.

Licencované pásmo a celosvetový štandard

Značnou výhodou NB-IoT je využitie licencovaného pásma, čo umožňuje dosiahnutie potrebnej stability prenosov, či rovnakú úroveň zabezpečenia akú ponúka 4G.
Technológia NB-IoT je zároveň celosvetovým štandardom vyvinutým organizáciou 3GPP, ku ktorému sa prihlásilo už niekoľko desiatok operátorov.

V Paríži došlo k útoku pri časopise Charlies Hebdo, prípad rieši protiteroristický úrad (VIDEO)

Muž a žena dnes boli zranení v Paríži pri útoku, ktorého vyšetrovanie prevzal protiteroristický úrad prokuratúry. Útočník vyzbrojený pravdepodobne sečnou alebo bodnou zbraňou oboch ľudí vážne zranil na ulici pred ich pracoviskom.

Signál 4ky sa opäť rozšíril do ďalších kútov Slovenska

Signál najmladšieho operátora 4ka sa šíri aj z nových vysielačov, ktoré v ostatnom kvartáli pribudli v  mnohých mestách. Plný komfort modernej 4G siete je tak dostupný pre tisícky nových zákazníkov ako zo západného, tak aj stredného či východného Slovenska.

Našli nezvestného blogera, ktorý v januári zverejňoval kritické videá o novej nákaze vo Wu-chan (VIDEO)

Po siedmich mesiacoch sa zrejme našiel čínsky právnik, aktivista a bloger Čchen Čchiou-š'. Nezvestný bol od chvíle, keď na prelome januára a februára kriticky informoval o situácii vo Wu-chan, ťažko zasiahnutom epidémiou choroby covid-19.

Začína nový seriál Pumpa s Heribanom a Kubovčíkom, bude aj o Smere či Matovičovi (VIDEO)

""Je úplne jedno, čo Matovič nosí, či nenosí… Keď dôjde sem, tak bude mať rúško! A keď nebude mať, tak mu na papulu natiahnem tie jeho tramky!“ hovorí herec Michal Kubovčík Danovi Heribanovi v novom komediálnom skeč seriáli Pumpa, ktorý prichádza na obrazovky Jednotky.

Česká miniseria o kyberšikane, ktorá sa vysiela aj na Slovensku, má nomináciu na Emmy (VIDEO)

Český seriálový thriller #martyisdead, ktorý môžu vidieť aj slovenskí diváci na Mall.tv, dnes získal nomináciu na medzinárodnú televíznu cenu Emmy.

Fun rádio má novú moderátorku (FOTO)

Do vysielania Fun rádia pribudol tento týždeň nový moderátorský hlas. Informuje rádio v tlačovej správe.

Séria Životy slávnych: aká bola Mona Lisa?

Séria Životy slávnych z vydavateľstva Slovenský spisovateľ pokračuje. Úžasná edícia, ktorá približuje osudy slávnych umelcov, ako boli Picasso (Žila som s Picassom), Dalí (Tajný život Salvadora Dalího), van Gogh (Smäd po živote), či životopis Grécky poklad od Irvinga Stona – príbeh priekopníka modernej archeológie Heinricha Schliemanna.

O2 spustila kampaň aj web pre nového digitálneho operátora Radosť (VIDEO)

Spoločnosť O2 dnes sprístupnila web radost.digital aj s možnosťou objednávok novej služby Radosť, o ktorom informovala začiatkom septembra.

Príchodu 5G sa obáva len pätina opýtaných, konšpirácie veľmi nezabrali (VIDEO)

V oblasti telekomunikácií je pojem 5G dlhodobo diskutovanou témou, pretože predstavuje novú mobilnú dátovú sieť, ktorá má nahradiť súčasné riešenie 4G.

Nominácie na Novinársku cenu sú známe

Nadácia otvorenej spoločnosti zverejnila nominované príspevky súťaže Novinárska cena 2019. Víťazov vyhlási na slávnostnom odovzdávaní 28. septembra v Starej tržnici v Bratislave.