Telekom pokryl sieťou NB-IoT pre internet vecí už 88,5% populácie

10.12.2018 13:52 | Tlačové správy | TS Telekom

Telekom výrazne rozšíril pokrytie sieťou NB-IoT pre internet vecí a sprevádzkoval tak úplne prvú IoT sieť v licencovanom pásme s celoslovenským pokrytím.

NB-IoT je aktuálne dostupné pre 88,5% populácie a na viac ako troch štvrtinách územia pri základnej úrovni signálu, čo sieť predurčuje pre konektivitu IoT riešení po celom Slovensku.
Rýchle nasadenie siete NB-IoT bolo možné vďaka využitiu existujúcej 4G/LTE infraštruktúry, čo prináša výhodu aj v oblasti kvality a dohľadu siete.

Sieť NB-IoT od Telekomu aktuálne zabezpečuje konektivitu pre riešenia Telekomu napríklad parkovacím senzorom aplikácie ParkDots, či meracím prístrojom vodárenských distribučných spoločností.

Čo je to NB-IoT?

Sieť NB-IoT je vhodná pre prenášanie menších objemov dát pri nízkych rýchlostiach (od pár 100 bit/s po 100 kbit/s), čo je potrebné napríklad pre rôzne senzory, vzdialený monitoring, alebo ovládanie zariadení a strojov.
Technológia umožní nasadiť množstvo inovatívnych riešení v priemysle (napríklad v energetike, automobilovom priemysle, strojárstve), v poľnohospodárstve, zdravotníctve, projektoch SmartCity, ale aj v oblasti bežného života (monitorovanie a zabezpečenie domácností, vozidiel, domácich miláčikov a podobne).

Nízka energetická náročnosť prenosov umožňuje extrémne vysokú výdrž batérie – v závislosti od objemu a periodicity dátových prenosov môže zariadenie fungovať bez nabíjania alebo výmeny batérie aj viac ako 10 rokov. Obojsmerná komunikácia navyše umožňuje aktívne riadenie pripojených zariadení.

Medzi ďalšie výhody patrí vysoká penetrácia signálu v budovách, schopnosť pripojiť až niekoľko tisíc zariadení, alebo nízke náklady na modemové čipy.

Licencované pásmo a celosvetový štandard

Značnou výhodou NB-IoT je využitie licencovaného pásma, čo umožňuje dosiahnutie potrebnej stability prenosov, či rovnakú úroveň zabezpečenia akú ponúka 4G.
Technológia NB-IoT je zároveň celosvetovým štandardom vyvinutým organizáciou 3GPP, ku ktorému sa prihlásilo už niekoľko desiatok operátorov.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.