Predseda OKS podal podnet na prešetrenie telefonátu Fico – Vadala

25.02.2019 13:06 | Tlačové správy | TS OKS

Dnes som na Generálnu prokuratúru SR podal podnet na prešetrenie informácií o telefonáte medzi Antoninom Vadalom a Robertom Ficom a ďalších informácií svedčiacich o prepojeniach Vadalu s predstaviteľmi štátnych orgánov Slovenskej republiky zneužívaných na krytie páchania drogovej trestnej činnosti.

Môj podnet vychádza z informácií obsiahnutých v článku Kokainoví kovbojové, ktorý bol dňa 21.2.2019 publikovaný na webe Českého centra pro investigativní žurnalistiku www.investigace.cz. Na základe týchto informácií som nadobudol dojem, že mohlo prísť k spáchaniu viacerých trestných činov. Ide najmä o dve informácie:

Ad Vadala a colníci

Článok Kokainoví kovbojové informuje o aktivitách talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu, ktorý je podozrivý z väzieb na kalábrijský gang ‚Ndrangheta a z účasti na drogovej trestnej činnosti. Informuje o jeho kontaktoch na predstaviteľov slovenskej colnej správy.
Tieto informácie vyvolávajú podozrenie, že zo strany niektorých colníkov, ale aj policajtov a štátnych úradníkov v Slovenskej republike mohlo prísť k spoluúčasti na páchaní drogovej trestnej činnosti (Trestný čin Nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi podľa § 172 Trestného zákona (ďalej len „TZ“)), alebo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu Zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 TZ, niektorého z trestných činov korupcie podľa § 328 až 336 TZ alebo trestného činu Nadržovania podľa § 339 TZ.

Ad Vadala a Fico

Článok Kokainoví kovbojové informuje aj o telefonáte, ku ktorému malo v roku 2012 prísť medzi Antoninom Vadalom a vtedajším predsedom vlády Slovenskej republiky Robertom Ficom. Keďže prepojenia na Vadalu mali viacerí ľudia z blízkeho okolia Roberta Fica (tajomník Bezpečnostnej rady Viliam Jasaň, štátna radkyňa v Kancelárii predsedu vlády Mária Trošková) a sám Fico doteraz priamy kontakt s Vadalom popieral, žiadam preveriť, či záznam z údajného telefonického rozhovoru medzi Ficom a Vadalom z roku 2012 neobsahuje informácie, ktoré by nasvedčovali, že mohlo prísť k spáchaniu k spáchaniu trestného činu Nadržovania podľa § 339 TZ, trestného činu Zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 TZ alebo niektorého z iných trestných činov. Prípadne, či tieto informácie nesvedčia o tom, že mohlo prísť k pokusu o spáchanie niektorého z týchto trestný činov, alebo k navádzaniu na spáchanie niektorého z týchto trestných činov.

Predstavitelia mafie a organizovaného zločinu sa snažia udržiavať kontakty a vzťahy s predstaviteľmi štátu, politikmi, štátnymi úradní, policajtmi, colníkmi, prokurátormi, sudcami aby tieto kontakty a vzťahy zneužívali na krytie svojej trestnej činnosti a zamedzenie jej odhalenia, vyšetrovania a potrestania.

Nad rámec vyššie uvedeného som požiadal o prešetrenie, či okrem spomínaného telefonátu neobsahuje spis, ktorý v súvislosti s vyšetrovaním trestnej činnosti Antonina Vadalu vedie talianska prokuratúra, aj ďalšie informácie, ktoré by mohli nasvedčovať, že dochádzalo k páchaniu takejto trestnej činnosti niektorým z predstaviteľov štátnych orgánov Slovenskej republiky.

Ondrej Dostál
predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS)
poslanec NR SR (klub SaS)

Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

1. Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

Prvé povolebné diskusie po voľbách do Európskeho parlamentu nie sú v sobotu, ako tradične po rôznych voľbách, ale až v nedeľu, keď sa končia voľby vo všetkých štátoch EU.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

2. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

3. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

4. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

5. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

6. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

7. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

8. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

9. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

10. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.