Predseda OKS podal podnet na prešetrenie telefonátu Fico – Vadala

25.02.2019 13:06 | Tlačové správy | TS OKS

Dnes som na Generálnu prokuratúru SR podal podnet na prešetrenie informácií o telefonáte medzi Antoninom Vadalom a Robertom Ficom a ďalších informácií svedčiacich o prepojeniach Vadalu s predstaviteľmi štátnych orgánov Slovenskej republiky zneužívaných na krytie páchania drogovej trestnej činnosti.

Môj podnet vychádza z informácií obsiahnutých v článku Kokainoví kovbojové, ktorý bol dňa 21.2.2019 publikovaný na webe Českého centra pro investigativní žurnalistiku www.investigace.cz. Na základe týchto informácií som nadobudol dojem, že mohlo prísť k spáchaniu viacerých trestných činov. Ide najmä o dve informácie:

Ad Vadala a colníci

Článok Kokainoví kovbojové informuje o aktivitách talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu, ktorý je podozrivý z väzieb na kalábrijský gang ‚Ndrangheta a z účasti na drogovej trestnej činnosti. Informuje o jeho kontaktoch na predstaviteľov slovenskej colnej správy.
Tieto informácie vyvolávajú podozrenie, že zo strany niektorých colníkov, ale aj policajtov a štátnych úradníkov v Slovenskej republike mohlo prísť k spoluúčasti na páchaní drogovej trestnej činnosti (Trestný čin Nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi podľa § 172 Trestného zákona (ďalej len „TZ“)), alebo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu Zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 TZ, niektorého z trestných činov korupcie podľa § 328 až 336 TZ alebo trestného činu Nadržovania podľa § 339 TZ.

Ad Vadala a Fico

Článok Kokainoví kovbojové informuje aj o telefonáte, ku ktorému malo v roku 2012 prísť medzi Antoninom Vadalom a vtedajším predsedom vlády Slovenskej republiky Robertom Ficom. Keďže prepojenia na Vadalu mali viacerí ľudia z blízkeho okolia Roberta Fica (tajomník Bezpečnostnej rady Viliam Jasaň, štátna radkyňa v Kancelárii predsedu vlády Mária Trošková) a sám Fico doteraz priamy kontakt s Vadalom popieral, žiadam preveriť, či záznam z údajného telefonického rozhovoru medzi Ficom a Vadalom z roku 2012 neobsahuje informácie, ktoré by nasvedčovali, že mohlo prísť k spáchaniu k spáchaniu trestného činu Nadržovania podľa § 339 TZ, trestného činu Zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 TZ alebo niektorého z iných trestných činov. Prípadne, či tieto informácie nesvedčia o tom, že mohlo prísť k pokusu o spáchanie niektorého z týchto trestný činov, alebo k navádzaniu na spáchanie niektorého z týchto trestných činov.

Predstavitelia mafie a organizovaného zločinu sa snažia udržiavať kontakty a vzťahy s predstaviteľmi štátu, politikmi, štátnymi úradní, policajtmi, colníkmi, prokurátormi, sudcami aby tieto kontakty a vzťahy zneužívali na krytie svojej trestnej činnosti a zamedzenie jej odhalenia, vyšetrovania a potrestania.

Nad rámec vyššie uvedeného som požiadal o prešetrenie, či okrem spomínaného telefonátu neobsahuje spis, ktorý v súvislosti s vyšetrovaním trestnej činnosti Antonina Vadalu vedie talianska prokuratúra, aj ďalšie informácie, ktoré by mohli nasvedčovať, že dochádzalo k páchaniu takejto trestnej činnosti niektorým z predstaviteľov štátnych orgánov Slovenskej republiky.

Ondrej Dostál
predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS)
poslanec NR SR (klub SaS)

1. Apple predstavil veľké novinky: novú TV aj spravodajskú službu a kreditnú kartu (VIDEO)

Americká spoločnosť Apple dnes predstavila detaily svojej novej spravodajskej predplatiteľskej služby Apple News Plus, hernej predplatiteľskej služby Apple Arcade a nové kreditné karty. Spoločnosť tiež plánuje spustiť novú videoslužbu, ktorá by mala konkurovať Netflix, Amazonu a káblovej televízii.

Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

2. Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

Ján Kuciak možno nie je jediný novinár, ktorý sa stal obeťou vraždiaceho komanda Mariana Kočnera.

Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

3. Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

Spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje aj TV Markíza a českú TV Nova, začala revíziu strategických možností, vrátane prípadného predaja spoločnosti.

Šéf Penty tvrdí, že SMS o odj... čuráka nesúvisí s Kuciakom

4. Šéf Penty tvrdí, že SMS o odj... čuráka nesúvisí s Kuciakom

Haščák pre Aktuality.sk: Penta v roku 2017 takmer kúpila Markízu

Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára

5. Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára

Európsky parlament sa dnes večer bude zaoberať správou skupiny europoslancov, ktorá vlani navštívila Slovensko kvôli vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Vnučka výtvarníka Milera nemá licenciu ku Krtkovi, potvrdil to súd

6. Vnučka výtvarníka Milera nemá licenciu ku Krtkovi, potvrdil to súd

Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná.

Najväčšie hoaxy v zdravotníctve: Aká je pravda o očkovaní a autizme? (VIDEO)

7. Najväčšie hoaxy v zdravotníctve: Aká je pravda o očkovaní a autizme? (VIDEO)

Polícia SR pripravila rozhovor o očkovaní a hoaxoch pri téme očkovania s doktorom Mariánom Jánošom.

Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

8. Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, mesiace predtým platil sledovanie novinárov, medzi ktorými bol aj zavraždený novinár.

Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO)

9. Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO)

Bývalý siskár a komentátor denníka SME a ďalších médií Peter Tóth prišiel dnes vypovedať na Národnú kriminálnu agentúru v Nitre.

Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

10. Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

Pred 30-timi rokmi sme spoznali internet tak, ako funguje doteraz. Za úplne prvou webovou stránkou stál britský inžinier Tim Berners-Lee a na adrese info.cern.ch ju nájdete aj dnes.