Otvorený list Ruského veľvyslanectva v súvislosti s článkom štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR v denníku SME

06.03.2019 18:27 | Tlačové správy |

Vážení čitatelia!
27. februára 2019 bol v novinách SME uverejnený článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany Slovenskej republiky R. Ondrejčáka s titulkom: Vojna v Európe už nie je tabu, v ktorom si autor dovolil vyjadriť podľa nás značne nekompetentné hodnotenie politiky Ruska, súčasne uviedol aj absolútne nepodložené výmysly o našej krajine. Hrozné na tom je to, že to počujeme od vysokopostaveného pracovníka štátneho rezortu.
V súlade s novinárskymi normami prijatými v demokratickej spoločnosti, využívajúc právo na odpoveď a vyjadrenie svojho stanoviska, Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku poslalo hlavnému redaktorovi novín SME B. Balogovej žiadosť o zverejnenie protičlánku. Hoci sa noviny SME pokúšajú prezentovať ako médium pretendujúce na objektivitu, našu žiadosť ignorovali. V spojitosti s tým zverejňujeme na stránke Veľvyslanectva na sociálnej sieti Facebook otvorený list. Tento list bude odoslaný aj do iných tlačených médií, ktoré, podľa nášho názoru, v skutočnosti potvrdzujú svoj status nezávislých médií, poskytujúcich objektívny obraz o udalostiach vo svete.

***

OTVORENÝ LIST TLAČOVEJ SLUŽBY VEĽVYSLANECTVA RUSKEJ FEDERÁCIE V SLOVENSKEJ REPUBLIKE V SÚVISLOSTI S ČLÁNKOM ŠTÁTNEHO TAJOMNÍKA MINISTERSTVA OBRANY SR R.ONDREJCSÁKA V DENNÍKU SME

Našu pozornosť upútal si článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR R.Onrejcsáka „Vojna v Európe už nie je tabu“, ktorý priniesol denník SME 27. februára t.r. S poľutovaním musíme konštatovať, že obvinenia oficiálneho predstaviteľa vojenského rezortu na adresu Ruskej federácie, uverejnené v článku, nezodpovedajú skutočnosti, sú neodôvodnené, nepodložené a schopné poškodiť ovzdušie dôvery medzi národmi našich krajín.

Okrem iného sa v ňom hovorí o istej „rusko-ukrajinskej vojne“. Autor, pravdepodobne, nemá potuchy o tom, že v súlade s minským „Komplexom opatrení“ na urovnanie ukrajinskej krízy z 12. februára 2015, ktorý je jediným medzinárodno-právnym dokumentom, určujúcim princípy urovnania ukrajinskej krízy, Ruská federácia nie je stranou tohto konfliktu.

K tak zvanej „vojenskej operácii proti Ukrajine„ a „obsadeniu a anektovaniu Krymu“ radi by sme pripomenuli pánovi štátnemu tajomníkovi, že vo februári 2014 rozmiestnené na Kryme útvary ruských ozbrojených síl sa tam nachádzali na základe rusko-ukrajinskej medzivládnej Dohody o statuse a podmienkach pôsobenia Čiernomorského loďstva Ruskej federácie na území Ukrajiny z 28. mája 1997 a definície ako «anexia Krymu“ alebo „ruská agresia na Ukrajine“ nezodpovedajú medzinárodnému právu a sú typickými propagandistickými klišé.
Pán Ondrejscák tvrdí, že v „ruských strategických dokumentoch a politických vyhláseniach sú Západ, NATO a EÚ nepriatelia“, „proti ktorým sa nacvičujú útočné operácie“ v rámci vojenských cvičení ruských ozbrojených síl. Chceli by sme informovať pána štátneho tajomníka o tom, že v hlavných doktrínach našej krajiny v tejto sfére – Koncepcii zahraničnej politiky, Stratégii národnej bezpečnosti, Obrannej stratégii, chýba samotný pojem „nepriateľ“. Namiesto vymýšľania neexistujúcich „nepriateľov“ by si pán štátny tajomník mal jednoducho prečítať príslušné dokumenty. Pokiaľ ide o vojenské cvičenia ruských ozbrojených síl, sú na nich pozývaní predstavitelia krajín NATO. Bolo by trochu čudné nacvičovať počas vojenských manévrov „agresiu proti NATO“ a zároveň pozývať pozorovateľov zo štátov aliancie, však?
V zozname podobných pochybných výkladov a vyslovených „fejkov“ by sme mohli pokračovať, ale pokladáme to za zbytočné. Vcelku sa nám situácia javí očividná. Pre nedostatok jasnej a podloženej argumentácie pri zdôvodňovaní vyhlásení pána R.Ondrejcsáka musíme pochybovať o jeho odborných znalostiach vo vojensko-politických otázkach. Pritom obzvlášť znepokojuje jeho záver o tom, že „Európa už nie je v bezpečí pred klasickou vojenskou hrozbou“.
Buď pre svoju do neba volajúcu nekompetentnosť alebo v dôsledku zámerného skreslenia faktov pán štátny tajomník, využívajúc vlastné výmysly a domnienky, vyhlasuje Rusko a Európu za „nepriateľov“ a tak sa snaží poškodiť tradične priateľské vzťahy medzi národmi našich krajín. A toto je už naozaj nebezpečné. Domnievame sa, že kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne.

Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

1. Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

V rozhovore Ing. Peter Bezák, riaditeľ prevádzky spoločnosti Towercom vysvetľuje, ako je možné nájsť riešenie pre optické pripojenie domácností aj v lokalitách, kde teraz o vysokorýchlostnom internete užívatelia iba snívajú.

2. Britská televízia si už neobjedná zábavnú reláciu, na ktorej by sa podieľali len mužskí autori

Britská televízia ITV už si u svojich scenáristov neobjedná žiadnu zábavnú reláciu, na ktorej by sa podieľali výhradne mužskí autori.

Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

3. Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

Najväčšiu vzburu vo väzenskej histórii bývalého Československa stvárni pripravovaný film Amnestie režiséra Jonáša Karáska.

4. V aplikácii O2 Extra výhody najazdili vodiči takmer milión kilometrov a dostali za odmenu 2000 GB dát

Operátor O2 začiatkom apríla odštartoval v rámci svojej iniciatívy Dátuj zodpovedne kampaň Nebuď pirát, ktorej cieľom bolo upozorniť širokú verejnosť na nebezpečenstvo používania telefónov za volantom.

Cenu MTV za najlepší film získal film Avengers: Endgame (VIDEO)

5. Cenu MTV za najlepší film získal film Avengers: Endgame (VIDEO)

Hlavným víťazom tohtoročných filmových a televíznych cien stanice MTV sa stal superhrdinský epos Avengers: Endgame.

Redaktor Trendu je novým analytikom VÚB banky

6. Redaktor Trendu je novým analytikom VÚB banky

Redaktor Trendu nastúpil do VÚB banky, je novým členom analytického tímu banky.

NAKA robila domové prehliadky, ide o prípad sledovania novinárov (FOTO)

7. NAKA robila domové prehliadky, ide o prípad sledovania novinárov (FOTO)

Policajti NAKA dnes zasahovali v troch mestách. Zo zásahu zverejnili fotografie.

Slovensko má jedinečnú luxusnú knihu Harmónia veľkého sveta (VIDEO)

8. Slovensko má jedinečnú luxusnú knihu Harmónia veľkého sveta (VIDEO)

Pozrite si VIDEÁ, ako vyzerá jedna z najkrajších kníh 17.storočia, ktorá práve vyšla v exkluzívnom prevedení v slovenčine. Navyše vyšla ako moderné faksimile, čiže verná kópia originálu z roku 1661, doplnená o slovenský preklad latinského výkladu.

Vzniká nový film o Václavovi Havlovi, Olgu stvárni Anna Geislerová

9. Vzniká nový film o Václavovi Havlovi, Olgu stvárni Anna Geislerová

Na výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy sa začne natáčať film Havel.

Ivan Zach úplne ovládol televíznu skupinu Prima

10. Ivan Zach úplne ovládol televíznu skupinu Prima

Televizní skupinu Prima zcela ovládl Ivan Zach. Jeho firma THR Media koupila 75 procent v polovičním vlastníkovi Primy Denemo Media od Vladimíra Komára. V Denemo Media má přitom zbývající čtvrtinový podíl Zachova skupina GES, která zároveň už vlastní druhou polovinu Primy.