Otvorený list Ruského veľvyslanectva v súvislosti s článkom štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR v denníku SME

06.03.2019 18:27 | Tlačové správy |

Vážení čitatelia!
27. februára 2019 bol v novinách SME uverejnený článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany Slovenskej republiky R. Ondrejčáka s titulkom: Vojna v Európe už nie je tabu, v ktorom si autor dovolil vyjadriť podľa nás značne nekompetentné hodnotenie politiky Ruska, súčasne uviedol aj absolútne nepodložené výmysly o našej krajine. Hrozné na tom je to, že to počujeme od vysokopostaveného pracovníka štátneho rezortu.
V súlade s novinárskymi normami prijatými v demokratickej spoločnosti, využívajúc právo na odpoveď a vyjadrenie svojho stanoviska, Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku poslalo hlavnému redaktorovi novín SME B. Balogovej žiadosť o zverejnenie protičlánku. Hoci sa noviny SME pokúšajú prezentovať ako médium pretendujúce na objektivitu, našu žiadosť ignorovali. V spojitosti s tým zverejňujeme na stránke Veľvyslanectva na sociálnej sieti Facebook otvorený list. Tento list bude odoslaný aj do iných tlačených médií, ktoré, podľa nášho názoru, v skutočnosti potvrdzujú svoj status nezávislých médií, poskytujúcich objektívny obraz o udalostiach vo svete.

***

OTVORENÝ LIST TLAČOVEJ SLUŽBY VEĽVYSLANECTVA RUSKEJ FEDERÁCIE V SLOVENSKEJ REPUBLIKE V SÚVISLOSTI S ČLÁNKOM ŠTÁTNEHO TAJOMNÍKA MINISTERSTVA OBRANY SR R.ONDREJCSÁKA V DENNÍKU SME

Našu pozornosť upútal si článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR R.Onrejcsáka „Vojna v Európe už nie je tabu“, ktorý priniesol denník SME 27. februára t.r. S poľutovaním musíme konštatovať, že obvinenia oficiálneho predstaviteľa vojenského rezortu na adresu Ruskej federácie, uverejnené v článku, nezodpovedajú skutočnosti, sú neodôvodnené, nepodložené a schopné poškodiť ovzdušie dôvery medzi národmi našich krajín.

Okrem iného sa v ňom hovorí o istej „rusko-ukrajinskej vojne“. Autor, pravdepodobne, nemá potuchy o tom, že v súlade s minským „Komplexom opatrení“ na urovnanie ukrajinskej krízy z 12. februára 2015, ktorý je jediným medzinárodno-právnym dokumentom, určujúcim princípy urovnania ukrajinskej krízy, Ruská federácia nie je stranou tohto konfliktu.

K tak zvanej „vojenskej operácii proti Ukrajine„ a „obsadeniu a anektovaniu Krymu“ radi by sme pripomenuli pánovi štátnemu tajomníkovi, že vo februári 2014 rozmiestnené na Kryme útvary ruských ozbrojených síl sa tam nachádzali na základe rusko-ukrajinskej medzivládnej Dohody o statuse a podmienkach pôsobenia Čiernomorského loďstva Ruskej federácie na území Ukrajiny z 28. mája 1997 a definície ako «anexia Krymu“ alebo „ruská agresia na Ukrajine“ nezodpovedajú medzinárodnému právu a sú typickými propagandistickými klišé.
Pán Ondrejscák tvrdí, že v „ruských strategických dokumentoch a politických vyhláseniach sú Západ, NATO a EÚ nepriatelia“, „proti ktorým sa nacvičujú útočné operácie“ v rámci vojenských cvičení ruských ozbrojených síl. Chceli by sme informovať pána štátneho tajomníka o tom, že v hlavných doktrínach našej krajiny v tejto sfére – Koncepcii zahraničnej politiky, Stratégii národnej bezpečnosti, Obrannej stratégii, chýba samotný pojem „nepriateľ“. Namiesto vymýšľania neexistujúcich „nepriateľov“ by si pán štátny tajomník mal jednoducho prečítať príslušné dokumenty. Pokiaľ ide o vojenské cvičenia ruských ozbrojených síl, sú na nich pozývaní predstavitelia krajín NATO. Bolo by trochu čudné nacvičovať počas vojenských manévrov „agresiu proti NATO“ a zároveň pozývať pozorovateľov zo štátov aliancie, však?
V zozname podobných pochybných výkladov a vyslovených „fejkov“ by sme mohli pokračovať, ale pokladáme to za zbytočné. Vcelku sa nám situácia javí očividná. Pre nedostatok jasnej a podloženej argumentácie pri zdôvodňovaní vyhlásení pána R.Ondrejcsáka musíme pochybovať o jeho odborných znalostiach vo vojensko-politických otázkach. Pritom obzvlášť znepokojuje jeho záver o tom, že „Európa už nie je v bezpečí pred klasickou vojenskou hrozbou“.
Buď pre svoju do neba volajúcu nekompetentnosť alebo v dôsledku zámerného skreslenia faktov pán štátny tajomník, využívajúc vlastné výmysly a domnienky, vyhlasuje Rusko a Európu za „nepriateľov“ a tak sa snaží poškodiť tradične priateľské vzťahy medzi národmi našich krajín. A toto je už naozaj nebezpečné. Domnievame sa, že kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne.

Eurovíziu vyhral Holanďan, vystúpila aj Madonna (VIDEO)

1. Eurovíziu vyhral Holanďan, vystúpila aj Madonna (VIDEO)

Víťazom 64. ročníka medzinárodnej speváckej súťaže Eurovízia sa stal holandský spevák Duncan Laurence. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila so skladbou Friend of a Friend na jedenástom mieste.

Stal sa krajčírom prezidentov a celebrít

2. Stal sa krajčírom prezidentov a celebrít

...a pritom musel prežiť zverstvá nacizmu. Stretol Mengeleho a jeho život visel na vlásku.

3. Pápež vyzval novinárov, aby sa vyhýbali falošným správam a aby sa zaoberali ľuďmi (VIDEO)

Pápež František dnes vyzval novinárov, aby sa vyhýbali falošným správam a aby sa zaoberali ľuďmi, ktorí sú v ťažkej situácii, ale už im nie je venovaná pozornosť.

Rakúsky vicekancelár Strache kvôli afére s Rusmi rezignoval

4. Rakúsky vicekancelár Strache kvôli afére s Rusmi rezignoval

Rakúsky vicekanclár a predseda protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache dnes oznámil odchod z oboch politických funkcií. Stalo sa to po tom, čo nemecké médiá zverejnili videonahrávku, na ktorej s údajnou príbuznou ruského oligarchu jedná o politickej podpore svojej strany výmenou za zabezpečenie štátnych zákaziek. Predseda ľudovcov vlády Sebastian Kurz podľa Stracheho rezignáciu na post vicekancelára prijal.

5. Eurovoľby v sobotu pripomenie Európska Cyklo tour, ku ktore sa môže ktokoľvek pridať

Voľby do Európskeho parlamentu sa v členských štátoch EÚ uskutočnia v dňoch 23. - 26. mája, na Slovensku prebehnú 25. mája.

6. Rakúskom otriasa škandál: Krajne pravicový politik pred voľbami rokoval o podpore z Ruska (VIDEO)

nemecké médiá zverejnili sedemhodinový tajný videozáznam.

Festivaly Orange Y-Games & VÚB Y-Con už tento víkend v Bratislave (VIDEO)

7. Festivaly Orange Y-Games & VÚB Y-Con už tento víkend v Bratislave (VIDEO)

Nenechajte si ujsť najväčší herný festival spolu s pop-kultúrnym podujatím Y-CON a stretnite špeciálneho hosťa Vladimíra Furdíka alias Night Kinga z Game of Thrones.

8. Obludné oslavy streľby do ľudí na hraniciach konečne stopli, aj vďaka redaktorke RTVS

V roku 1952 jedenásťročný Jozef Galus krátko pred obedom plával na drevenej doske v rieke Morava v blízkosti hradu Devín. Aj keď bolo zjavné, že je to dieťa, pohraničná hliadka začala strieľať. Na chlapca, ktorého možno len odvial prúd, hliadka strieľala z guľometu, samopalov a niekoľkých pušiek. Len z guľometu bolo proti nemu vystrelených 140 nábojov. Zabili ho za pár sekúnd. Ľudia, spoluzodpovední za tieto zločiny, ich doposiaľ pravidelne oslavovali s heslom "Neprejdú"- v uniformách, so symbolmi totalitného režimu, zbraňami - a to v priestoroch mesta. Pokračovanie.

9. V súvislosti s kauzou sledovania novinárov vykonáva NAKA prehliadku známeho baru v Bratislave (FOTO)

V súvislosti s kauzou prenasledovania novinárov NAKA dnes od 09.05 v Bratislave na ulici Panenska č. 28 vykonáva prehliadku nebytových priestovo v bare Next Apache.