Otvorený list Ruského veľvyslanectva v súvislosti s článkom štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR v denníku SME

06.03.2019 18:27 | Tlačové správy |

Vážení čitatelia!
27. februára 2019 bol v novinách SME uverejnený článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany Slovenskej republiky R. Ondrejčáka s titulkom: Vojna v Európe už nie je tabu, v ktorom si autor dovolil vyjadriť podľa nás značne nekompetentné hodnotenie politiky Ruska, súčasne uviedol aj absolútne nepodložené výmysly o našej krajine. Hrozné na tom je to, že to počujeme od vysokopostaveného pracovníka štátneho rezortu.
V súlade s novinárskymi normami prijatými v demokratickej spoločnosti, využívajúc právo na odpoveď a vyjadrenie svojho stanoviska, Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku poslalo hlavnému redaktorovi novín SME B. Balogovej žiadosť o zverejnenie protičlánku. Hoci sa noviny SME pokúšajú prezentovať ako médium pretendujúce na objektivitu, našu žiadosť ignorovali. V spojitosti s tým zverejňujeme na stránke Veľvyslanectva na sociálnej sieti Facebook otvorený list. Tento list bude odoslaný aj do iných tlačených médií, ktoré, podľa nášho názoru, v skutočnosti potvrdzujú svoj status nezávislých médií, poskytujúcich objektívny obraz o udalostiach vo svete.

***

OTVORENÝ LIST TLAČOVEJ SLUŽBY VEĽVYSLANECTVA RUSKEJ FEDERÁCIE V SLOVENSKEJ REPUBLIKE V SÚVISLOSTI S ČLÁNKOM ŠTÁTNEHO TAJOMNÍKA MINISTERSTVA OBRANY SR R.ONDREJCSÁKA V DENNÍKU SME

Našu pozornosť upútal si článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR R.Onrejcsáka „Vojna v Európe už nie je tabu“, ktorý priniesol denník SME 27. februára t.r. S poľutovaním musíme konštatovať, že obvinenia oficiálneho predstaviteľa vojenského rezortu na adresu Ruskej federácie, uverejnené v článku, nezodpovedajú skutočnosti, sú neodôvodnené, nepodložené a schopné poškodiť ovzdušie dôvery medzi národmi našich krajín.

Okrem iného sa v ňom hovorí o istej „rusko-ukrajinskej vojne“. Autor, pravdepodobne, nemá potuchy o tom, že v súlade s minským „Komplexom opatrení“ na urovnanie ukrajinskej krízy z 12. februára 2015, ktorý je jediným medzinárodno-právnym dokumentom, určujúcim princípy urovnania ukrajinskej krízy, Ruská federácia nie je stranou tohto konfliktu.

K tak zvanej „vojenskej operácii proti Ukrajine„ a „obsadeniu a anektovaniu Krymu“ radi by sme pripomenuli pánovi štátnemu tajomníkovi, že vo februári 2014 rozmiestnené na Kryme útvary ruských ozbrojených síl sa tam nachádzali na základe rusko-ukrajinskej medzivládnej Dohody o statuse a podmienkach pôsobenia Čiernomorského loďstva Ruskej federácie na území Ukrajiny z 28. mája 1997 a definície ako «anexia Krymu“ alebo „ruská agresia na Ukrajine“ nezodpovedajú medzinárodnému právu a sú typickými propagandistickými klišé.
Pán Ondrejscák tvrdí, že v „ruských strategických dokumentoch a politických vyhláseniach sú Západ, NATO a EÚ nepriatelia“, „proti ktorým sa nacvičujú útočné operácie“ v rámci vojenských cvičení ruských ozbrojených síl. Chceli by sme informovať pána štátneho tajomníka o tom, že v hlavných doktrínach našej krajiny v tejto sfére – Koncepcii zahraničnej politiky, Stratégii národnej bezpečnosti, Obrannej stratégii, chýba samotný pojem „nepriateľ“. Namiesto vymýšľania neexistujúcich „nepriateľov“ by si pán štátny tajomník mal jednoducho prečítať príslušné dokumenty. Pokiaľ ide o vojenské cvičenia ruských ozbrojených síl, sú na nich pozývaní predstavitelia krajín NATO. Bolo by trochu čudné nacvičovať počas vojenských manévrov „agresiu proti NATO“ a zároveň pozývať pozorovateľov zo štátov aliancie, však?
V zozname podobných pochybných výkladov a vyslovených „fejkov“ by sme mohli pokračovať, ale pokladáme to za zbytočné. Vcelku sa nám situácia javí očividná. Pre nedostatok jasnej a podloženej argumentácie pri zdôvodňovaní vyhlásení pána R.Ondrejcsáka musíme pochybovať o jeho odborných znalostiach vo vojensko-politických otázkach. Pritom obzvlášť znepokojuje jeho záver o tom, že „Európa už nie je v bezpečí pred klasickou vojenskou hrozbou“.
Buď pre svoju do neba volajúcu nekompetentnosť alebo v dôsledku zámerného skreslenia faktov pán štátny tajomník, využívajúc vlastné výmysly a domnienky, vyhlasuje Rusko a Európu za „nepriateľov“ a tak sa snaží poškodiť tradične priateľské vzťahy medzi národmi našich krajín. A toto je už naozaj nebezpečné. Domnievame sa, že kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne.

1. Apple predstavil veľké novinky: novú TV aj spravodajskú službu a kreditnú kartu (VIDEO)

Americká spoločnosť Apple dnes predstavila detaily svojej novej spravodajskej predplatiteľskej služby Apple News Plus, hernej predplatiteľskej služby Apple Arcade a nové kreditné karty. Spoločnosť tiež plánuje spustiť novú videoslužbu, ktorá by mala konkurovať Netflix, Amazonu a káblovej televízii.

Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

2. Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

Ján Kuciak možno nie je jediný novinár, ktorý sa stal obeťou vraždiaceho komanda Mariana Kočnera.

Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

3. Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti

Spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje aj TV Markíza a českú TV Nova, začala revíziu strategických možností, vrátane prípadného predaja spoločnosti.

Šéf Penty tvrdí, že SMS o odj... čuráka nesúvisí s Kuciakom

4. Šéf Penty tvrdí, že SMS o odj... čuráka nesúvisí s Kuciakom

Haščák pre Aktuality.sk: Penta v roku 2017 takmer kúpila Markízu

Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára

5. Europoslanci sa budú zaoberať právnym štátom na Slovensku po vražde novinára

Európsky parlament sa dnes večer bude zaoberať správou skupiny europoslancov, ktorá vlani navštívila Slovensko kvôli vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Vnučka výtvarníka Milera nemá licenciu ku Krtkovi, potvrdil to súd

6. Vnučka výtvarníka Milera nemá licenciu ku Krtkovi, potvrdil to súd

Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná.

Najväčšie hoaxy v zdravotníctve: Aká je pravda o očkovaní a autizme? (VIDEO)

7. Najväčšie hoaxy v zdravotníctve: Aká je pravda o očkovaní a autizme? (VIDEO)

Polícia SR pripravila rozhovor o očkovaní a hoaxoch pri téme očkovania s doktorom Mariánom Jánošom.

Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

8. Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, mesiace predtým platil sledovanie novinárov, medzi ktorými bol aj zavraždený novinár.

Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO)

9. Peter Tóth, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov, vypovedá na NAKA (VIDEO)

Bývalý siskár a komentátor denníka SME a ďalších médií Peter Tóth prišiel dnes vypovedať na Národnú kriminálnu agentúru v Nitre.

Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

10. Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

Pred 30-timi rokmi sme spoznali internet tak, ako funguje doteraz. Za úplne prvou webovou stránkou stál britský inžinier Tim Berners-Lee a na adrese info.cern.ch ju nájdete aj dnes.