Otvorený list Ruského veľvyslanectva v súvislosti s článkom štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR v denníku SME

06.03.2019 18:27 | Tlačové správy |

Vážení čitatelia!
27. februára 2019 bol v novinách SME uverejnený článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany Slovenskej republiky R. Ondrejčáka s titulkom: Vojna v Európe už nie je tabu, v ktorom si autor dovolil vyjadriť podľa nás značne nekompetentné hodnotenie politiky Ruska, súčasne uviedol aj absolútne nepodložené výmysly o našej krajine. Hrozné na tom je to, že to počujeme od vysokopostaveného pracovníka štátneho rezortu.
V súlade s novinárskymi normami prijatými v demokratickej spoločnosti, využívajúc právo na odpoveď a vyjadrenie svojho stanoviska, Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku poslalo hlavnému redaktorovi novín SME B. Balogovej žiadosť o zverejnenie protičlánku. Hoci sa noviny SME pokúšajú prezentovať ako médium pretendujúce na objektivitu, našu žiadosť ignorovali. V spojitosti s tým zverejňujeme na stránke Veľvyslanectva na sociálnej sieti Facebook otvorený list. Tento list bude odoslaný aj do iných tlačených médií, ktoré, podľa nášho názoru, v skutočnosti potvrdzujú svoj status nezávislých médií, poskytujúcich objektívny obraz o udalostiach vo svete.

***

OTVORENÝ LIST TLAČOVEJ SLUŽBY VEĽVYSLANECTVA RUSKEJ FEDERÁCIE V SLOVENSKEJ REPUBLIKE V SÚVISLOSTI S ČLÁNKOM ŠTÁTNEHO TAJOMNÍKA MINISTERSTVA OBRANY SR R.ONDREJCSÁKA V DENNÍKU SME

Našu pozornosť upútal si článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR R.Onrejcsáka „Vojna v Európe už nie je tabu“, ktorý priniesol denník SME 27. februára t.r. S poľutovaním musíme konštatovať, že obvinenia oficiálneho predstaviteľa vojenského rezortu na adresu Ruskej federácie, uverejnené v článku, nezodpovedajú skutočnosti, sú neodôvodnené, nepodložené a schopné poškodiť ovzdušie dôvery medzi národmi našich krajín.

Okrem iného sa v ňom hovorí o istej „rusko-ukrajinskej vojne“. Autor, pravdepodobne, nemá potuchy o tom, že v súlade s minským „Komplexom opatrení“ na urovnanie ukrajinskej krízy z 12. februára 2015, ktorý je jediným medzinárodno-právnym dokumentom, určujúcim princípy urovnania ukrajinskej krízy, Ruská federácia nie je stranou tohto konfliktu.

K tak zvanej „vojenskej operácii proti Ukrajine„ a „obsadeniu a anektovaniu Krymu“ radi by sme pripomenuli pánovi štátnemu tajomníkovi, že vo februári 2014 rozmiestnené na Kryme útvary ruských ozbrojených síl sa tam nachádzali na základe rusko-ukrajinskej medzivládnej Dohody o statuse a podmienkach pôsobenia Čiernomorského loďstva Ruskej federácie na území Ukrajiny z 28. mája 1997 a definície ako «anexia Krymu“ alebo „ruská agresia na Ukrajine“ nezodpovedajú medzinárodnému právu a sú typickými propagandistickými klišé.
Pán Ondrejscák tvrdí, že v „ruských strategických dokumentoch a politických vyhláseniach sú Západ, NATO a EÚ nepriatelia“, „proti ktorým sa nacvičujú útočné operácie“ v rámci vojenských cvičení ruských ozbrojených síl. Chceli by sme informovať pána štátneho tajomníka o tom, že v hlavných doktrínach našej krajiny v tejto sfére – Koncepcii zahraničnej politiky, Stratégii národnej bezpečnosti, Obrannej stratégii, chýba samotný pojem „nepriateľ“. Namiesto vymýšľania neexistujúcich „nepriateľov“ by si pán štátny tajomník mal jednoducho prečítať príslušné dokumenty. Pokiaľ ide o vojenské cvičenia ruských ozbrojených síl, sú na nich pozývaní predstavitelia krajín NATO. Bolo by trochu čudné nacvičovať počas vojenských manévrov „agresiu proti NATO“ a zároveň pozývať pozorovateľov zo štátov aliancie, však?
V zozname podobných pochybných výkladov a vyslovených „fejkov“ by sme mohli pokračovať, ale pokladáme to za zbytočné. Vcelku sa nám situácia javí očividná. Pre nedostatok jasnej a podloženej argumentácie pri zdôvodňovaní vyhlásení pána R.Ondrejcsáka musíme pochybovať o jeho odborných znalostiach vo vojensko-politických otázkach. Pritom obzvlášť znepokojuje jeho záver o tom, že „Európa už nie je v bezpečí pred klasickou vojenskou hrozbou“.
Buď pre svoju do neba volajúcu nekompetentnosť alebo v dôsledku zámerného skreslenia faktov pán štátny tajomník, využívajúc vlastné výmysly a domnienky, vyhlasuje Rusko a Európu za „nepriateľov“ a tak sa snaží poškodiť tradične priateľské vzťahy medzi národmi našich krajín. A toto je už naozaj nebezpečné. Domnievame sa, že kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne.

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

1. Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

2. Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

Čínske štátne médiá sa stali nástrojom informačnej vojny Pekingu proti demonštrantom, ktorí sa od júna búria proti pomerom v Hongkongu. Obhajujú kroky tamojšej polície a manipulatívnym spravodajstvom zhadzujú účastníkov protestov, z ktorých zosnovania vinia Západ. V čínskom podaní sú aktuálne udalosti dielom malej skupiny násilníkov, ktorá bez podpory ľudu usiluje o nezávislosť Hongkongu a rozvracia Čínu, píše denník The New York Times.

DIGI prináša najlepší svetový program

3. DIGI prináša najlepší svetový program

DIGI SLOVAKIA si so štartom svetových futbalových líg pripravila pre svojich zákazníkov zaujímavú jesennú kampaň. Na štyroch kanáloch DIGI SPORT a novom programe PREMIER SPORT čaká na divákov to najlepšie zo svetového futbalu. Zákazníci si môžu vychutnať až 11 športových HD kanálov a k tomu 54 rodinných programov už v základnom balíku za stále nezmenených 9,60 € mesačne. Jesennú kampaň DIGI spúšťa od 15. augusta 2019.

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

4. Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

5. Terčom kybernetického útoku sa stali novinári aj aktivisti, ktorí informujú o Rusku

Tri desiatky expertov na Rusko v Európe a USA, medzi nimi pracovníci mimovládnych organizácií, akademici, novinári a politickí aktivisti, sa stali obeťou dômyselného kybernetického útoku, oznámil v sobotu investigatívny server Bellingcat.

Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

6. Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné role. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavilo v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

7. Bývalý šéfredaktor aj zástupca šéfredaktora Trendu chystajú nový ekonomický projekt

Odídenci z Trendu pripravujú ďalší nový ekonomický projekt.

Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

8. Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém dnešním zasedání vyměřila pokutu 400.000 korun televizi Barrandov za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

9. Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič, starajúci sa o dieťa do troch rokov však v prieskume uviedli, že musia mať ešte jeden džob.

Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

10. Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

Speváčka Marta Jandová bude mať vlastnú televíznu talkshow.