Otvorený list Ruského veľvyslanectva v súvislosti s článkom štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR v denníku SME

06.03.2019 18:27 | Tlačové správy |

Vážení čitatelia!
27. februára 2019 bol v novinách SME uverejnený článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany Slovenskej republiky R. Ondrejčáka s titulkom: Vojna v Európe už nie je tabu, v ktorom si autor dovolil vyjadriť podľa nás značne nekompetentné hodnotenie politiky Ruska, súčasne uviedol aj absolútne nepodložené výmysly o našej krajine. Hrozné na tom je to, že to počujeme od vysokopostaveného pracovníka štátneho rezortu.
V súlade s novinárskymi normami prijatými v demokratickej spoločnosti, využívajúc právo na odpoveď a vyjadrenie svojho stanoviska, Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku poslalo hlavnému redaktorovi novín SME B. Balogovej žiadosť o zverejnenie protičlánku. Hoci sa noviny SME pokúšajú prezentovať ako médium pretendujúce na objektivitu, našu žiadosť ignorovali. V spojitosti s tým zverejňujeme na stránke Veľvyslanectva na sociálnej sieti Facebook otvorený list. Tento list bude odoslaný aj do iných tlačených médií, ktoré, podľa nášho názoru, v skutočnosti potvrdzujú svoj status nezávislých médií, poskytujúcich objektívny obraz o udalostiach vo svete.

***

OTVORENÝ LIST TLAČOVEJ SLUŽBY VEĽVYSLANECTVA RUSKEJ FEDERÁCIE V SLOVENSKEJ REPUBLIKE V SÚVISLOSTI S ČLÁNKOM ŠTÁTNEHO TAJOMNÍKA MINISTERSTVA OBRANY SR R.ONDREJCSÁKA V DENNÍKU SME

Našu pozornosť upútal si článok štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR R.Onrejcsáka „Vojna v Európe už nie je tabu“, ktorý priniesol denník SME 27. februára t.r. S poľutovaním musíme konštatovať, že obvinenia oficiálneho predstaviteľa vojenského rezortu na adresu Ruskej federácie, uverejnené v článku, nezodpovedajú skutočnosti, sú neodôvodnené, nepodložené a schopné poškodiť ovzdušie dôvery medzi národmi našich krajín.

Okrem iného sa v ňom hovorí o istej „rusko-ukrajinskej vojne“. Autor, pravdepodobne, nemá potuchy o tom, že v súlade s minským „Komplexom opatrení“ na urovnanie ukrajinskej krízy z 12. februára 2015, ktorý je jediným medzinárodno-právnym dokumentom, určujúcim princípy urovnania ukrajinskej krízy, Ruská federácia nie je stranou tohto konfliktu.

K tak zvanej „vojenskej operácii proti Ukrajine„ a „obsadeniu a anektovaniu Krymu“ radi by sme pripomenuli pánovi štátnemu tajomníkovi, že vo februári 2014 rozmiestnené na Kryme útvary ruských ozbrojených síl sa tam nachádzali na základe rusko-ukrajinskej medzivládnej Dohody o statuse a podmienkach pôsobenia Čiernomorského loďstva Ruskej federácie na území Ukrajiny z 28. mája 1997 a definície ako «anexia Krymu“ alebo „ruská agresia na Ukrajine“ nezodpovedajú medzinárodnému právu a sú typickými propagandistickými klišé.
Pán Ondrejscák tvrdí, že v „ruských strategických dokumentoch a politických vyhláseniach sú Západ, NATO a EÚ nepriatelia“, „proti ktorým sa nacvičujú útočné operácie“ v rámci vojenských cvičení ruských ozbrojených síl. Chceli by sme informovať pána štátneho tajomníka o tom, že v hlavných doktrínach našej krajiny v tejto sfére – Koncepcii zahraničnej politiky, Stratégii národnej bezpečnosti, Obrannej stratégii, chýba samotný pojem „nepriateľ“. Namiesto vymýšľania neexistujúcich „nepriateľov“ by si pán štátny tajomník mal jednoducho prečítať príslušné dokumenty. Pokiaľ ide o vojenské cvičenia ruských ozbrojených síl, sú na nich pozývaní predstavitelia krajín NATO. Bolo by trochu čudné nacvičovať počas vojenských manévrov „agresiu proti NATO“ a zároveň pozývať pozorovateľov zo štátov aliancie, však?
V zozname podobných pochybných výkladov a vyslovených „fejkov“ by sme mohli pokračovať, ale pokladáme to za zbytočné. Vcelku sa nám situácia javí očividná. Pre nedostatok jasnej a podloženej argumentácie pri zdôvodňovaní vyhlásení pána R.Ondrejcsáka musíme pochybovať o jeho odborných znalostiach vo vojensko-politických otázkach. Pritom obzvlášť znepokojuje jeho záver o tom, že „Európa už nie je v bezpečí pred klasickou vojenskou hrozbou“.
Buď pre svoju do neba volajúcu nekompetentnosť alebo v dôsledku zámerného skreslenia faktov pán štátny tajomník, využívajúc vlastné výmysly a domnienky, vyhlasuje Rusko a Európu za „nepriateľov“ a tak sa snaží poškodiť tradične priateľské vzťahy medzi národmi našich krajín. A toto je už naozaj nebezpečné. Domnievame sa, že kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne.

Hlasovenie o Globálnom Marketérovi Roka bolo spustené

Svetová federácia zadávateľov reklamy (WFA), ktorej členom je za Slovensko Slovenské združenie pre značkové výrobky, predstavila nominácie na cenu Global Marketer of the Year.

Kirgizský súd zmrazil účty médiám, prezident to kritizuje

Súd v stredoázijskom Kirgizsku nechal zmraziť bankové účty niekoľkých médií vrátane pobočky Rádia Slobodná Európa, ktorá zverejnila správy o korupcii na colniciach.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Martina Daňa a Rudolfa Vaskyho

Po piatkovom zadržaní Martina Daňa a Rudolfa Vaskyho spracoval vyšetrovateľ podnet na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby.

Klienti 365.bank a Poštovej banky si budú môcť vyberať z bankomatov aj bezkontaktne

365.bank spolu s Poštovou bankou od dnešného dňa spúšťajú bezkontaktné transakcie v celej sieti 187 bankomatov.

Od statusov Ľuboša Blahu sa dištancuje aj Akadémia Policajného zboru

Akadémia Policajného zboru v Bratislave sa vo vyhlásení dištancuje od nenávistných statusov poslanca Ľuboša Blahu, ktorý je vedený na akadémii ako vyučujúci.

Čo predchádzalo vojne, v ktorej zahynuli milióny ľudí?

Zneli mierové zvony a Európa ich počúvala s nádejou. Zdalo sa, že svetová vojna, vražedný konflikt veľmocí, je navždy zažehnaný. Vďaka bezpríkladnému priemyselnému rozvoju silneli vo všetkých krajinách myšlienky socializmu, ktorého prvoradým cieľom bolo ukončenie nepriateľstva medzi národmi.

Pozor na podvodné ponuky smartfónov na akoby serióznych stránkach médií

Spoločnosť Samsung varuje pred podvodnými ponukami na internete.

Ukrajinská polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára, ktorého ubili na smrť

Ukrajinská polícia zadržala a obvinila podozrivých z vraždy novinára Pavla Seremeta. Toho pred tromi rokmi zabil v centre Kyjeva výbuch bomby nastraženej v aute. Zadržanie podozrivých dnes oznámil minister vnútra Arsen Avakov.
Seremet v minulosti pracoval ako novinár aj v Bielorusku a v Rusku.

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO)

Osobnosťou roka, ktorú každoročne vyberá časopis Time, sa tento rok stala švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týždenník.

Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu za status s fotkou Roboerta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40tke od Fica.