Peter Pellegrini rokoval s americkým prezidentom Donaldom Trumpom

03.05.2019 22:33 | Tlačové správy | TS TO ÚV

Predsedu vlády SR Petra Pellegriniho dnes v Bielom dome vo Washingtone prijal prezident Spojených štátov amerických Donald Trump. Stretnutiu, na ktorom sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo, poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton, poradca prezidenta pre obchod a priemysel Peter Navarro, námestník ministra obrany David Norquist a ďalší vyznamní členovia administratívy USA, dominovali najmä témy obrany a bezpečnosti, posilňovanie transatlantickej spolupráce, obchodné vzťahy medzi USA a EÚ, ako aj investície a energetika. “S pánom prezidentom sme v osobnom rozhovore vo veľmi priateľskej atmosfére strávili dvakrát toľko času, ako bolo pôvodne plánované. Veľmi má teší aj to, aká silná zostava bola dnes na strane USA, čo podčiarkuje, že išlo o naozaj dôležité stretnutie pre obe krajiny. S pánom prezidentom Trumpom a predstaviteľmi americkej administratívy som otvorene hovoril aj o tom, aký dopad by malo zavedenie ciel pre slovenskú ekonomiku a takisto pre ostatné automobilové krajiny strednej Európy,” povedal po stretnutí Peter Pellegrini.

Osobný rozhovor medzi štyrmi očami predseda vlády Peter Pellegrini využil, aby s Donaldom Trumpom prediskutoval otázky bezpečnosti, nelegálnej migrácie, obchodu a tvorby pracovných miest v oboch krajinách. “Hovorili sme aj o situácii na Ukrajine a takisto som Donaldovi Trumpovi povedal pozíciu Slovenska a názor na budovanie plynovodu Nordstream 2”. Premiér Peter Pellegrini zároveň pozval prezidenta USA na návštevu Slovenska.

Do Washingtonu predseda vlády SR priniesol špeciálne dary. Donaldovi Trumpovi venoval bejzbalovú pálku ako spomienku na jeho prvého trénera Teda Dobiasa, ktorý mal slovenské korene a pochádzal z obce Klátova Nová Ves. Melania Trumpová dostala tradičný kroj s výzdobou typickou pre stredné Slovensko.

Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

1. Volebné štúdiá v televíziách budú až v nedeľu (VIDEO)

Prvé povolebné diskusie po voľbách do Európskeho parlamentu nie sú v sobotu, ako tradične po rôznych voľbách, ale až v nedeľu, keď sa končia voľby vo všetkých štátoch EU.

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

2. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

3. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

4. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

5. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

6. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

7. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

8. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

9. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

10. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.