Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu zo dňa 19. 6. 2019

19.06.2019 13:37 | Tlačové správy | RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

odňala frekvenciu 89,7 MHz Zvolen spoločnosti RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Radio One), za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, v súvislosti s tým, že v dňoch 14. 11. 2018, 30. 1. 2019 a 8. 2. 2019 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená;

odňala frekvencie 102,1 MHz Považská Bystrica a 88,9 MHz Liptovský Mikuláš spoločnosti RADIO ONE ROCK, s.r.o. (programová služba Radio One Rock) za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, v súvislosti s tým, že v dňoch 29. 11. 2018 a 21. 2. 2019 nevyužíval frekvenciu 102,1 MHz Považská Bystrica a v dňoch 24. 7. 2018, 21. 11. 2018 a 18. 2. 2019 nevyužíval frekvenciu 88,9 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu boli pridelené;

uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona poskytovateľovi retransmisie Orange Slovensko, a.s. za porušenie § 17 ods. 8 ZVR, v súvislosti s tým, že neposkytol koncovému užívateľovi v lehote 30 dní odo dňa doručenia jeho písomnej žiadosti technické zariadenie na príjem programovej služby, ktoré by umožňovalo retransmisiu programovej služby vrátane multimodálneho prístupu;

uložila sankciu - upozornenie na porušenie zákona prevádzkovateľovi retransmisie Towercom, a.s. za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 28. 2. 2019 poskytoval retransmisiu programovej služby Prima COOL bez súhlasu jej pôvodného vysielateľa a za porušenie § 60 ods. 8 ZVR v súvislosti s tým, že neoznámil Rade zmenu údajov uvedených v § 57 ods. 1 písm. g) ZVR súhrnne za celý územný rozsah do 31. 1. 2019 podľa stavu k 1. 1. 2019, konkrétne vyradenie programovej služby Nickelodeon a zaradenie programových služieb Discovery, Epic Drama, Československo/Festival, FightBox HD, FilmBox Premium HD, FilmBox, Travel channel, TV paprika, Sport 1 a Minimax do svojej programovej ponuky;

začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) a c) (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programu Najväčší Slovák, dňa 6. 4. 2019;

začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 19 ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 6. 4. 2019 o cca 18:45 hod. odvysielal upútavku na program Deadpool, ktorá mohla obsahovať výňatky z programu, na ktorý upútava, znázorňujúce scény násilia a vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR v súvislosti s vysielaním programu Deadpool, dňa 6. 4. 2019 o cca 20:38 hod. ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;

začala správne konanie voči vysielateľovi KISS rádio s.r.o. vo veci možného porušenia § 43 ZVR - možné personálne prepojenie vysielateľa rozhlasovej programovej služby KISS rádio s.r.o. a vysielateľa televíznej programovej služby TV KOŠICE: DNES s.r.o. navzájom;

začala správne konanie voči vysielateľovi TV KOŠICE: DNES s.r.o. vo veci možného porušenia § 43 ZVR - možné personálne prepojenie vysielateľa rozhlasovej programovej služby KISS rádio s.r.o. a vysielateľa televíznej programovej služby TV KOŠICE: DNES s.r.o. navzájom;

začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 99,6 MHz Zlaté Moravce a 90,5 MHz Banská Bystrica na účely, na ktoré mu boli pridelené;

začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. (programová služba Rádio One Retro) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania 94,7 MHz Banská Bystrica na účely, na ktoré mu bola pridelená;

začala správne konanie voči spoločnosti VTR – Komunikačné systémy, spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;

začala správne konanie voči spoločnosti KATELSTAV, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;

uznala za neopodstatnené 9 sťažností, respektíve ich častí.

Denník SME spustil smeti.sme.sk a ďalší špecializovaný web

1. Denník SME spustil smeti.sme.sk a ďalší špecializovaný web

Denník SME spustil špecializované weby.

2. Útoky Tibora Gašpara na novinárov odsúdilo aj Európske centrum pre slobodu tlače a médií

Sponzorované statusy útočiace na novinárov, ktoré zverejňuje bývalý policajný prezident Tibor Gašpar na facebooku, si všimli medzinárodné novinárske organizácie Európske centrum pre slobodu tlače a médií a organizácia Reportéri bez hraníc.

NSS: Homeopatia nie je zdravotná služba, nie je vedecky preukázaná

3. NSS: Homeopatia nie je zdravotná služba, nie je vedecky preukázaná

Homeopatia nenapĺňa znaky zdravotnej služby, ako ju definuje zákon. Jej účinky nie sú vedecky preukázané. Ak nie je možné homeopatiu poskytovať podľa pravidiel vedy a uznávaných medicínskych postupov, potom nemôže ísť o zdravotnú službu, rozhodla rozšírená komora českého Najvyššieho správneho súdu (NSS).

Organizátori Eurovízie dali pokutu Islandu kvôli skupine Hatari (VIDEO)

4. Organizátori Eurovízie dali pokutu Islandu kvôli skupine Hatari (VIDEO)

Organizátori medzinárodnej súťaže Eurovízia potrestali Island pokutou za správanie skupiny Határ pri tohtoročnom ročníku akcie, ktorej finále sa konalo v máji v Tel Avive.

Twitter zrušil tisíce účtov na Blízkom východe, šírili propagandu

5. Twitter zrušil tisíce účtov na Blízkom východe, šírili propagandu

Twitter zrušil 4258 účtov zo Spojených arabských emirátov, ktoré prostredníctvom falošných mien šírili tweety o Katare a Jemene.

Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

6. Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

Americký seriál Priatelia patril k najúspešnejším televíznym projektom vysielaným na prelome storočia.

Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

7. Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

Niektoré štúdie uvádzajú, že na internete je závislá až polovica tínedžerov. Na sociálnych sieťach sú závislí aj dospelí.

Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

8. Medzi najväčšími favoritmi o televízne ceny Emmy patria seriály HBO a Netflix

Medzi najväčších favoritov tohtoročných amerických televíznych cien Emmy patria kandidáti z produkcie televízneho velikána HBO - fantasy seriál Hra o tróny alebo miniséria Černobyľ o havárii jadrovej elektrárne v roku 1986.

O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

9. O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

Operátor O2 má novú kampaň, v ktorej predstavuje nových maskotov – robotov Ludda a Moyu.

Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

10. Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so šéfom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom. Sám Trump to dnes oznámil na twitteri s tým, že stretnutie bolo "pekné". Firma Facebook schôdzku potvrdila, stretnutie vraj bolo "dobré a konštruktívne".