Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 11. 9. 2019

11.09.2019 16:37 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby COMEDY HOUSE spoločnosti DCZ PRODUCTION s.r.o.;
• odňala frekvenciu 98,5 MHz Brezno vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. (programová služba Radio One Retro), za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, z dôvodu, že v dňoch 18. 2. 2019 a 12. 6. 2019 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená;
• uložila sankciu – pokutu 3 319 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) b) a c) ZVR (multimodálny prístup), v súvislosti s vysielaním programu Policajti v akcii dňa 5. 2. 2019, v ktorom neboli titulky pre osoby so sluchovým postihnutím zosynchronizované so zvukovou stopou programu, nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil osobám so sluchovým postihnutím porozumieť obsahu a čas zobrazenia identifikovaných titulkov nebol primeraný na zabezpečenie ich čitateľnosti;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) za porušenie
§ 16 ods. 3 písm. a) ZVR (všestrannosť informácií a názorová pluralita programovej služby), v súvislosti s vysielaním programu Občan za dverami (príspevok Zdravie, s.r.o.), v ktorom účastník konania nesprostredkoval problematiku zisku zdravotných poisťovní v SR v primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti aj z pohľadu zdravotných poisťovní;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 29. 6. 2019 o cca 20:10 hod. odvysielal program Niečo na tej Mary je, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 14. 6. 2019 o cca 20.33 hod. (TV MARKÍZA) a dňa 20. 6. 2019 o cca 20.17 hod. (DAJTO) odvysielal program Nezastaviteľný, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s vysielaním programu Televízne noviny (príspevok s názvom Chytili zlodejov), dňa 6. 7. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Slovak Telekom, a.s. (programová služba Magio Infokanál) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka) v súvislosti s vysielaním vlastnej propagácie dňa 14. 6. 2019 na programové služby ÓČKO, ÓČKO STAR, ÓČKO EXPRES, ÓČKO BLACK v českom jazyku a s vysielaním reklamy na programovú službu BBCearth, ktorá bola odvysielaná v anglickom jazyku;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Kabel TV Močenok, s.r.o. (programová služba Televízia Močenok) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. d) ZVR (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 13. 6. 2019; vo veci možného porušenia
§ 51 ods. 1 ZVR (povinnosť oznámiť Rade zmeny údajov v žiadosti o udelenie licencie do 15 dní od ich vzniku) a vo veci možného porušenia § 20 ods. 1 ZVR (zákaz vysielania programov, ktoré môžu narušiť morálny vývin maloletých), v súvislosti s vysielaním záznamu z majstrovského stretnutia 29. Kola VI. Ligy ObFZ Nitra, dňa 13. 6. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s., vo veci možného porušenia § 28 ods. 4 zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní – povinnosť oznámiť Rade zmenu údajov uvedených v žiadosti o udelenie licencie na digitálne vysielanie do 15 dní od vzniku zmien;
• uznala za neopodstatnené 11 sťažností, respektíve ich častí.

O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

1. O2 má nových maskotov - Ludda a Moyu (VIDEO)

Operátor O2 má novú kampaň, v ktorej predstavuje nových maskotov – robotov Ludda a Moyu.

Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

2. Mark Zuckerberg sa v Bielom dome stretol s Donaldom Trumpom

Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so šéfom spoločnosti Facebook Markom Zuckerbergom. Sám Trump to dnes oznámil na twitteri s tým, že stretnutie bolo "pekné". Firma Facebook schôdzku potvrdila, stretnutie vraj bolo "dobré a konštruktívne".

3. K piesni, ktorou pozývajú na Pochod za život, má výhrady Veronika Šikulová: Zneužili meno môjho otca aj jeho záhradu (VIDEO)

Spisovateľka Veronika Šikulová ostala zarazená, keď si pustila pieseň, ktorou organizátori Národného pochodu za život ( NPZŽ) pozývajú ľudí na sociálnych sieťach na nedeľný pochod.

Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

4. Obchodný partner Křetínského vyhovel žiadosti novinárov Le Monde

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

Krimi o zákulisí polície a mafie

5. Krimi o zákulisí polície a mafie

Novinka Mafiánska poprava vás zavedie do fiktívnej pohraničnej dediny Híd, kde sa odohráva príbeh, ktorý vychádza z reálnych udalostí. Oveľa významnejšie veci s dosahom aj na vyšetrovanie vraždy sa však odohrávajú v hlavnom meste, kde biele goliere rozhodujú o tom, či do správnych kresiel zasadnú správni šéfovia, ktorí pôjdu vrahom po krku. Zatiaľ čo iní sa stretávajú s mafiánmi na pumpách a berú od nich hotovosť.

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

6. Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

7. Po boku Druckera ide do politiky aj bývalá televízna moderátorka (VIDEO)

Exminister zdravotníctva a vnútra dnes oficiálne predstavil tím svojej novej strany Dobrá voľba.

8. Zuzana Piussi: Ako dôverníčka som v súdnej sieni počúvala obvinenia a svedectvá Petra Tótha (VIDEO)

"Názov nového filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný,“ hovorí Zuzana Piussi o svojom filme, ktorý sa pripravuje do kín.

Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

9. Markíza: Haščák vypovedá na NAKA

Podnikateľ Jaroslav Haščák z Penty prišiel na výsluch do expozitúry Národnej kriminálnej agentúry v Nitre.

Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

10. Polícia rozbila gang organizujúci podvody pri sledovaní TV

Polícia v niekoľkých európskych krajinách rozbila skupinu, ktorá organizovala podvody pri sledovaní obsahu platených televíznych kanálov.