Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 11. 9. 2019

11.09.2019 16:37 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby COMEDY HOUSE spoločnosti DCZ PRODUCTION s.r.o.;
• odňala frekvenciu 98,5 MHz Brezno vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. (programová služba Radio One Retro), za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, z dôvodu, že v dňoch 18. 2. 2019 a 12. 6. 2019 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená;
• uložila sankciu – pokutu 3 319 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) b) a c) ZVR (multimodálny prístup), v súvislosti s vysielaním programu Policajti v akcii dňa 5. 2. 2019, v ktorom neboli titulky pre osoby so sluchovým postihnutím zosynchronizované so zvukovou stopou programu, nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil osobám so sluchovým postihnutím porozumieť obsahu a čas zobrazenia identifikovaných titulkov nebol primeraný na zabezpečenie ich čitateľnosti;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) za porušenie
§ 16 ods. 3 písm. a) ZVR (všestrannosť informácií a názorová pluralita programovej služby), v súvislosti s vysielaním programu Občan za dverami (príspevok Zdravie, s.r.o.), v ktorom účastník konania nesprostredkoval problematiku zisku zdravotných poisťovní v SR v primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti aj z pohľadu zdravotných poisťovní;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 29. 6. 2019 o cca 20:10 hod. odvysielal program Niečo na tej Mary je, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 14. 6. 2019 o cca 20.33 hod. (TV MARKÍZA) a dňa 20. 6. 2019 o cca 20.17 hod. (DAJTO) odvysielal program Nezastaviteľný, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s vysielaním programu Televízne noviny (príspevok s názvom Chytili zlodejov), dňa 6. 7. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Slovak Telekom, a.s. (programová služba Magio Infokanál) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka) v súvislosti s vysielaním vlastnej propagácie dňa 14. 6. 2019 na programové služby ÓČKO, ÓČKO STAR, ÓČKO EXPRES, ÓČKO BLACK v českom jazyku a s vysielaním reklamy na programovú službu BBCearth, ktorá bola odvysielaná v anglickom jazyku;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Kabel TV Močenok, s.r.o. (programová služba Televízia Močenok) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. d) ZVR (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 13. 6. 2019; vo veci možného porušenia
§ 51 ods. 1 ZVR (povinnosť oznámiť Rade zmeny údajov v žiadosti o udelenie licencie do 15 dní od ich vzniku) a vo veci možného porušenia § 20 ods. 1 ZVR (zákaz vysielania programov, ktoré môžu narušiť morálny vývin maloletých), v súvislosti s vysielaním záznamu z majstrovského stretnutia 29. Kola VI. Ligy ObFZ Nitra, dňa 13. 6. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s., vo veci možného porušenia § 28 ods. 4 zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní – povinnosť oznámiť Rade zmenu údajov uvedených v žiadosti o udelenie licencie na digitálne vysielanie do 15 dní od vzniku zmien;
• uznala za neopodstatnené 11 sťažností, respektíve ich častí.

Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO)

Najnovší počin skupiny Elán videoklip Bulvárne krysy vyvolal nielen medzi novinármi ale aj mnohými fanúšikmi skupiny pobúrenie a kritiku.

SWAN posilňuje postavenie v regiónoch, majetkovo vstupuje do dvojice telekomov

Telekomunikačný operátor SWAN posilňuje svoju pozíciu na slovenskom trhu. Akvizíciou lučeneckých spoločností SBD Lučenec – stredisko Satelit a Kabel Telekom napĺňa SWAN aj naďalej svoju víziu vyzývateľa trojice nadnárodných telekomov, ktoré pôsobia na našom trhu. Zákazníkom prinesie majetkový vstup nielen modernizáciu infraštruktúry, ale aj nové produkty a služby.

Do niektorých redakcií prišla 39-hodinová nahrávka Gorily, zverejnená je aj na webe

V utorok večer dostalo niekoľko redakcií mailom link, na ktorom je 39 hodinová nahrávka súboru v mp3 formáte s názvom Gorila.

Zákazníci DSL internetu v Orangei budú surfovať rýchlejšie a bez dátových obmedzení. Zrýchli aj optika. Všetko za nezmenenú cenu

Od 16. októbra 2019 Orange zvyšuje rýchlosti pevného DSL internetu a optického internetu Partner a ruší pri nich dátové obmedzenia. O ďalších 100 Mbit/s vzrastie aj maximálna rýchlosť pri najvyššom variante optického internetu Home Fiber. To všetko bez akejkoľvek zmeny v cenách.

Zoznam novinárov, ktorých lustrovali a sledovali, zostavil Kočner s Petrom Tóthom

„Lustrovanie 29 novinárov a ich 140 príbuzných vrátane zavraždeného Jána Kuciaka v policajných databázach nariadil aj zabezpečil Marian Kočner a sprostredkoval ho podnikateľ s väzbami na Smer Norbert Bödör. Vypovedal o tom bývalý šéf kontrarozviedky SIS a Kočnerov priateľ a spolupracovník Peter Tóth v prípade vyšetrovania lustrácií aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.“

Na nový videoklip Elánu sa pozrie prokuratúra, kritizujú ho aj Reportéri bez hraníc (VIDEO)

Nový videoklip skupiny Elán vyvolal mnohé kritické reakcie a to aj v zahraničí. Autor textu sa zviditeľnil už skôr" otváraním pomyselného nožíka" akonáhle zbadá odznak za Slušné slovensko.

Video, ktoré televízia zverejnila, ako turecký útok na Sýriu, je v skutočnosti cvičenie v USA

Americká televízia ABC News sa musela ospravedlniť za video.

Ruské sociálne siete špekulujú o smrti hlavného sponzora trollej farmy

Po ruských sociálnych sieťach kolujú špekulácie o smrti miliardára Jevgenija Prigožina, hlavného sponzora trollej farmy oficiálne Agentúry pre výskum internetu (AII) považovanej za ruské centrum pre výrobu lživých správ a šírenie spravodajských manipulácií, ktorá sídli v Petrohrade.

Novinári ostali zhrození z falošného videa s Trumpovými útokmi na médiá (VIDEO)

Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA) odsúdilo falošné video, ktoré sa premietalo v Miami na politickej konferencii organizovanej stúpencami prezidenta Donalda Trumpa.

Bill Gates: Moja nová najobľúbenejšia kniha všetkých čias

„Brilantná, zrozumiteľne napísaná, dobre načasovaná kniha bohatá na fakty presvedčivo presadzuje racionálny humanizmus, ktorý je – ako sa ukazuje – úžasnou voľbou,“ oceňuje túto knihu New York Times.