Zápisnica zo zasadnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu z 11. 9. 2019

11.09.2019 16:37 | Tlačové správy | TS RVR

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

• udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby COMEDY HOUSE spoločnosti DCZ PRODUCTION s.r.o.;
• odňala frekvenciu 98,5 MHz Brezno vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. (programová služba Radio One Retro), za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, z dôvodu, že v dňoch 18. 2. 2019 a 12. 6. 2019 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená;
• uložila sankciu – pokutu 3 319 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) b) a c) ZVR (multimodálny prístup), v súvislosti s vysielaním programu Policajti v akcii dňa 5. 2. 2019, v ktorom neboli titulky pre osoby so sluchovým postihnutím zosynchronizované so zvukovou stopou programu, nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil osobám so sluchovým postihnutím porozumieť obsahu a čas zobrazenia identifikovaných titulkov nebol primeraný na zabezpečenie ich čitateľnosti;
• uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) za porušenie
§ 16 ods. 3 písm. a) ZVR (všestrannosť informácií a názorová pluralita programovej služby), v súvislosti s vysielaním programu Občan za dverami (príspevok Zdravie, s.r.o.), v ktorom účastník konania nesprostredkoval problematiku zisku zdravotných poisťovní v SR v primeranom rozsahu a v relevantnej časovej nadväznosti aj z pohľadu zdravotných poisťovní;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 29. 6. 2019 o cca 20:10 hod. odvysielal program Niečo na tej Mary je, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 14. 6. 2019 o cca 20.33 hod. (TV MARKÍZA) a dňa 20. 6. 2019 o cca 20.17 hod. (DAJTO) odvysielal program Nezastaviteľný, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
• začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s vysielaním programu Televízne noviny (príspevok s názvom Chytili zlodejov), dňa 6. 7. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Slovak Telekom, a.s. (programová služba Magio Infokanál) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka) v súvislosti s vysielaním vlastnej propagácie dňa 14. 6. 2019 na programové služby ÓČKO, ÓČKO STAR, ÓČKO EXPRES, ÓČKO BLACK v českom jazyku a s vysielaním reklamy na programovú službu BBCearth, ktorá bola odvysielaná v anglickom jazyku;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Kabel TV Močenok, s.r.o. (programová služba Televízia Močenok) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. d) ZVR (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 13. 6. 2019; vo veci možného porušenia
§ 51 ods. 1 ZVR (povinnosť oznámiť Rade zmeny údajov v žiadosti o udelenie licencie do 15 dní od ich vzniku) a vo veci možného porušenia § 20 ods. 1 ZVR (zákaz vysielania programov, ktoré môžu narušiť morálny vývin maloletých), v súvislosti s vysielaním záznamu z majstrovského stretnutia 29. Kola VI. Ligy ObFZ Nitra, dňa 13. 6. 2019;
• začala správne konanie voči vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s., vo veci možného porušenia § 28 ods. 4 zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní – povinnosť oznámiť Rade zmenu údajov uvedených v žiadosti o udelenie licencie na digitálne vysielanie do 15 dní od vzniku zmien;
• uznala za neopodstatnené 11 sťažností, respektíve ich častí.

Zuzana Čaputová bude mať vlastnú diskusnú reláciu (VIDEO)

Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla častejšie prihovárať verejnosti a to cez vlastnú reláciu.

SME zrušilo vybrali.sme.sk, služba posledné roky vyvolávala nedôveru

Po 14 rokoch vedenie denníka SME ukončilo platformu vybrali.sme.sk, na ktorú čitatelia vkladali tipy na zaujímavé články a ostatní čitatelia za nich hlasovali.

Lasica, Drobná a ďalší naspievali pieseň pre Jána a Martinu (VIDEO)

Predstavujem si krajinu je názov piesne podľa predlohy skladby Imagine od Johna Lennona, ktorú slovenskí umelci upravili a naspievali ako spomienkou na život a lásku dvoch mladých ľudí - zavraždeného páru Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorí zmenili Slovensko a nikdy sa o tom nedozvedeli.

Poslednú nedeľu pred voľbami budú debatovať Pellegrini, Danko, Matovič, Kotleba a ďalší (VIDEO)

Poslednú nedeľu pred voľbami sa RTVS rozhodla pozvať do štúdia relácie O 5 minút 12 predsedov všetkých súčasných parlamentných strán. Podľa tohto kľúča mal prísť do štúdia Robert Fico, no podľa tlačovej správy za Smer príde podpredseda Smeru a premiér Peter Pellegrini.

Prezidentka si bola uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri ich dome (FOTO)

Prezidentka Zuzana Čaputová si v piatok 21. februára 2020 uctila vo Veľkej Mači pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v deň druhého výročia ich vraždy.

Markíza vysvetľuje, ako sa dostal do jej živého vysielania vulgarizmus (VIDEO)

Súčasťou relácie Teleráno na Markíze v piatok bola aj divácka telefonická súťaž o finančnú výhru.

Nezneužívajte folklór v politickom boji, odkazujú osobnosti vo výzve Nie v mojom kroji (VIDEO)

Osobnosti spoločenského aj folklórneho života dnes zverejnili výzvu, v ktorej reagujú na zneužívanie ľudových symbolov a prekrúcanie histórie v politickom boji.

Začať šetriť peniaze a planétu môžeme aj maličkosťami

Menej jazdiť autom, obmedziť spotrebu energie a vody, minimalizovať používanie plastov a papiera. To je len niekoľko spôsobov, ako možno ušetriť nielen svoje financie ale aj životné prostredie. 365.bank sa pozrela aj na ďalšie oblasti, v ktorých môžeme malou zmenou v správaní začať fungovať ekonomickejšie a popri tom tiež ekologickejšie.

V 6O-tke miest po celom Slovensku si ľudia pripomenú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (VIDEO)

V približne šesťdesiatich miestach na Slovensku, ale aj v ČR, sa dnes popoludní uskutočnia zhromaždenia pri príležitosti druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa šíri správami

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.