OĽANO: Nenechajme národnostné menšiny v kúte. Siahne po nich Robert Fico

16.09.2019 17:05 | Tlačové správy |

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) predstavilo druhú časť plánu, ako poraziť mafiu vo voľbách. Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča je dôležité, aby hlasy národnostných menšín neprepadli, podáva im preto partnerskú ruku.

OĽANO pozvalo za rokovací stôl Stranu maďarskej koalície (SMK), kde sa s ňou chce rozprávať o predvolebnej spolupráci. Matovič tak chce pomôcť maďarskej menšine, aby aj po budúcoročných voľbách mala svojich zástupcov v parlamente. V posledných prieskumoch totiž dosahujú SMK ako aj Most – Híd len 3,3 %. Slovenský parlament by tak po tridsiatich rokoch nemal maďarské zastúpenie. „Mnohí extrémisti a vlastenci si možno povedia, že konečne nám už nebudú Maďari zavadzať v parlamente. V našom hnutí však presadzujeme názor, že ľudia všetkých národnostných menšín sú plnohodnotnými občanmi Slovenska,“ uviedol Igor Matovič a pripomenul, že aj vďaka SMK sa v roku 1998 podarilo poraziť mečiarizmus. „Pripojili sa vtedy na stranu demokratickej opozície a bez ich pomoci by sme Vladimíra Mečiara neporazili. Myslím si, že rovnako zlomová doba nastane aj v najbližších voľbách v roku 2020, kedy bude potrebné zoradiť všetky šíky. Bola by obrovská škoda, keby viac ako 400-tisíc slovenských občanov maďarskej národnosti nemalo v parlamente svoje zastúpenie, a ich hlasy by prepadli v prospech Fica,“ pokračoval Matovič.

Matovič sa vyjadril, že OĽANO podáva menšinám partnerskú ruku pravidelne. Pripomenul, ako v roku 2013 poskytli poslanci za OĽANO potrebný počet poslaneckých podpisov pod prezidentskú kandidatúru Gyulu Bárdosa, lebo Smer zlomyselne určil termín zbierania podpisov počas Vianoc, Silvestra, Nového roku a troch kráľov, takže hrozilo, že SMK nevyzbiera potrebný počet podpisov od občanov.

Takisto pripomenul, že v roku 2012 dalo OĽANO ako jediné priestor v prvej desiatke na kandidačnej listine do NR SR Rómovi Petrovi Pollákovi. V tohtoročných eurovoľbách sa, takisto na kandidátke OĽANO, stal Pollák prvým rómskym europoslancom za Slovensko. OĽANO preto vytvorí priestor na kandidačnej listine nielen pre zástupcov maďarskej menšiny, ale aj pre zástupcov rómskej a rusínskej národnosti. „Pozývame ich k spolupráci a chceme, aby boli súčasťou plánu, ako môže demokratická opozícia poraziť mafiu vo voľbách. Nenechajme národnostné menšiny v kúte,“ vyzval Matovič a dodal: „Ak nám naozaj na Slovensku záleží, ak sme naozaj úprimní slovenskí vlastenci, tak nám musí úprimne záležať na tom, aby sa na Slovensku mal dobre nielen slovenský národ, ale aj všetky národnostné menšiny.“

Poslanec za hnutie OĽANO Gábor Grendel deklaroval, že zo strany OĽANO ide o úprimnú ponuku pre národnostné menšiny. Obáva sa toho, že o hlasy menšín sa bude veľmi aktívne uchádzať Robert Fico. „Tak ako v roku 2016, som presvedčený, že aj v roku 2020 Robert Fico urobí všetko pre to, aby neprišiel o moc a zostavoval vládu. Preto som presvedčený, že ak nepodáme maďarskej menšine pomocnú ruku my, tak ju podá Robert Fico. Aj preto považujem túto ponuku za kľúčovú, strategickú a správnu,“ uzavrel Grendel.

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Křetinský a Tkáč vlastnia podiel v nemeckej ProSiebenSat.1

Skupina Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní český podnikateľ Daniel Křetínský a má v nej podiel aj Patrik Tkáč, kúpila podiel zhruba 4,07 percenta v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.

Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka sa dohodol na znížení trestu

Dohodu o vine a treste dnes s prokurátorom uzavrel Zoltán Andrusko, sprostredkovateľ minuloročnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Pokrivený imidž štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej mala na žiadosť Mariana Kočnera v médiách napravovať redaktorka Martina Ruttkayová. Od Kočnera si podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy vypýtala peniaze na dovolenku za pomoc pri odchode ministerky Lucie Žitňanskej.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).

Dano Dangl o novej Mall.tv: Vyrábame necenzurovaný obsah, nepozeráme sa na to, či sa niekto urazí (VIDEO)

Už mesiac na Slovensku vysiela nová internetová televízna platforma Mall.tv. Má veľké ambície, chce "dobyť slovenský trh".

Markíza kvôli násiliu nečakane vylúčila z Farmy jedného súťažiaceho (VIDEO)

Televízia Markíza dnes oznámila, že z reality šou Farma vylúčila jedného zo súťažiacich - Mateja Jurkoviča.

Marocký kráľ omilostil novinárku odsúdenú za interrupciu

Marocký kráľ včera omilostil novinárku Hadžáru Rajsúníovú, ktorá bola minulý mesiac odsúdená k ročnému väzenia za nemanželský sex a interrupciu spolu so svojím snúbencom, lekárom a dvoma jeho kolegami.

Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO)

Najnovší počin skupiny Elán videoklip Bulvárne krysy vyvolal nielen medzi novinármi ale aj mnohými fanúšikmi skupiny pobúrenie a kritiku.