OĽANO: Nenechajme národnostné menšiny v kúte. Siahne po nich Robert Fico

16.09.2019 17:05 | Tlačové správy |

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) predstavilo druhú časť plánu, ako poraziť mafiu vo voľbách. Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča je dôležité, aby hlasy národnostných menšín neprepadli, podáva im preto partnerskú ruku.

OĽANO pozvalo za rokovací stôl Stranu maďarskej koalície (SMK), kde sa s ňou chce rozprávať o predvolebnej spolupráci. Matovič tak chce pomôcť maďarskej menšine, aby aj po budúcoročných voľbách mala svojich zástupcov v parlamente. V posledných prieskumoch totiž dosahujú SMK ako aj Most – Híd len 3,3 %. Slovenský parlament by tak po tridsiatich rokoch nemal maďarské zastúpenie. „Mnohí extrémisti a vlastenci si možno povedia, že konečne nám už nebudú Maďari zavadzať v parlamente. V našom hnutí však presadzujeme názor, že ľudia všetkých národnostných menšín sú plnohodnotnými občanmi Slovenska,“ uviedol Igor Matovič a pripomenul, že aj vďaka SMK sa v roku 1998 podarilo poraziť mečiarizmus. „Pripojili sa vtedy na stranu demokratickej opozície a bez ich pomoci by sme Vladimíra Mečiara neporazili. Myslím si, že rovnako zlomová doba nastane aj v najbližších voľbách v roku 2020, kedy bude potrebné zoradiť všetky šíky. Bola by obrovská škoda, keby viac ako 400-tisíc slovenských občanov maďarskej národnosti nemalo v parlamente svoje zastúpenie, a ich hlasy by prepadli v prospech Fica,“ pokračoval Matovič.

Matovič sa vyjadril, že OĽANO podáva menšinám partnerskú ruku pravidelne. Pripomenul, ako v roku 2013 poskytli poslanci za OĽANO potrebný počet poslaneckých podpisov pod prezidentskú kandidatúru Gyulu Bárdosa, lebo Smer zlomyselne určil termín zbierania podpisov počas Vianoc, Silvestra, Nového roku a troch kráľov, takže hrozilo, že SMK nevyzbiera potrebný počet podpisov od občanov.

Takisto pripomenul, že v roku 2012 dalo OĽANO ako jediné priestor v prvej desiatke na kandidačnej listine do NR SR Rómovi Petrovi Pollákovi. V tohtoročných eurovoľbách sa, takisto na kandidátke OĽANO, stal Pollák prvým rómskym europoslancom za Slovensko. OĽANO preto vytvorí priestor na kandidačnej listine nielen pre zástupcov maďarskej menšiny, ale aj pre zástupcov rómskej a rusínskej národnosti. „Pozývame ich k spolupráci a chceme, aby boli súčasťou plánu, ako môže demokratická opozícia poraziť mafiu vo voľbách. Nenechajme národnostné menšiny v kúte,“ vyzval Matovič a dodal: „Ak nám naozaj na Slovensku záleží, ak sme naozaj úprimní slovenskí vlastenci, tak nám musí úprimne záležať na tom, aby sa na Slovensku mal dobre nielen slovenský národ, ale aj všetky národnostné menšiny.“

Poslanec za hnutie OĽANO Gábor Grendel deklaroval, že zo strany OĽANO ide o úprimnú ponuku pre národnostné menšiny. Obáva sa toho, že o hlasy menšín sa bude veľmi aktívne uchádzať Robert Fico. „Tak ako v roku 2016, som presvedčený, že aj v roku 2020 Robert Fico urobí všetko pre to, aby neprišiel o moc a zostavoval vládu. Preto som presvedčený, že ak nepodáme maďarskej menšine pomocnú ruku my, tak ju podá Robert Fico. Aj preto považujem túto ponuku za kľúčovú, strategickú a správnu,“ uzavrel Grendel.

Od statusov Ľuboša Blahu sa dištancuje aj Akadémia Policajného zboru

Akadémia Policajného zboru v Bratislave sa vo vyhlásení dištancuje od nenávistných statusov poslanca Ľuboša Blahu, ktorý je vedený na akadémii ako vyučujúci.

Čo predchádzalo vojne, v ktorej zahynuli milióny ľudí?

Zneli mierové zvony a Európa ich počúvala s nádejou. Zdalo sa, že svetová vojna, vražedný konflikt veľmocí, je navždy zažehnaný. Vďaka bezpríkladnému priemyselnému rozvoju silneli vo všetkých krajinách myšlienky socializmu, ktorého prvoradým cieľom bolo ukončenie nepriateľstva medzi národmi.

Pozor na podvodné ponuky smartfónov na akoby serióznych stránkach médií

Spoločnosť Samsung varuje pred podvodnými ponukami na internete.

Ukrajinská polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára, ktorého ubili na smrť

Ukrajinská polícia zadržala a obvinila podozrivých z vraždy novinára Pavla Seremeta. Toho pred tromi rokmi zabil v centre Kyjeva výbuch bomby nastraženej v aute. Zadržanie podozrivých dnes oznámil minister vnútra Arsen Avakov.
Seremet v minulosti pracoval ako novinár aj v Bielorusku a v Rusku.

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO)

Osobnosťou roka, ktorú každoročne vyberá časopis Time, sa tento rok stala švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týždenník.

Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu za status s fotkou Roboerta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40tke od Fica.

PR projekty je už možné prihlasovať do súťaže PROKOP

Asociácia Public Relations na Slovensku (APRSR) vyhlásila nový, v poradí už 10 ročník súťaže  najlepších PR projektov na Slovensku – PROKOP 2019.

Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod

Primitívne, dehonestujúce a klamlivé statusy poslanca Smeru Ľuboša Blahu na facebooku už nahnevali aj vedenie Slovenskej akadémie vied, kde je Blaha stále zamestnancom. A keďže s ním nemôžu podľa zákona rozviazať pracovný pomer, vyzývajú ho nepriamo na odchod, lebo „inštitúciu vážne poškodzuje.“

Američania mimoriadne zasiahli voči Kočnerovi a zmrazili mu všetky financie

Ministerstvo financií Spojených štátov amerických dalo Mariana Kočnera a šesť jeho firiem na Magnitského sankčný zoznam. Znamená to, že v Amerike a zrejme ani v Európe už nebude môcť obchodovať. Ak tam má peniaze, o všetky príde.

Medzinárodný tlačový inštitút odsúdil primitívne útoky Blahu na Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) dnes odsúdil sériu online útokov poslanca Smeru Ľuboša Blahu na novinárky Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú, ktoré zverejňuje na svojom facebooku.