OĽANO: Nenechajme národnostné menšiny v kúte. Siahne po nich Robert Fico

16.09.2019 17:05 | Tlačové správy |

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) predstavilo druhú časť plánu, ako poraziť mafiu vo voľbách. Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča je dôležité, aby hlasy národnostných menšín neprepadli, podáva im preto partnerskú ruku.

OĽANO pozvalo za rokovací stôl Stranu maďarskej koalície (SMK), kde sa s ňou chce rozprávať o predvolebnej spolupráci. Matovič tak chce pomôcť maďarskej menšine, aby aj po budúcoročných voľbách mala svojich zástupcov v parlamente. V posledných prieskumoch totiž dosahujú SMK ako aj Most – Híd len 3,3 %. Slovenský parlament by tak po tridsiatich rokoch nemal maďarské zastúpenie. „Mnohí extrémisti a vlastenci si možno povedia, že konečne nám už nebudú Maďari zavadzať v parlamente. V našom hnutí však presadzujeme názor, že ľudia všetkých národnostných menšín sú plnohodnotnými občanmi Slovenska,“ uviedol Igor Matovič a pripomenul, že aj vďaka SMK sa v roku 1998 podarilo poraziť mečiarizmus. „Pripojili sa vtedy na stranu demokratickej opozície a bez ich pomoci by sme Vladimíra Mečiara neporazili. Myslím si, že rovnako zlomová doba nastane aj v najbližších voľbách v roku 2020, kedy bude potrebné zoradiť všetky šíky. Bola by obrovská škoda, keby viac ako 400-tisíc slovenských občanov maďarskej národnosti nemalo v parlamente svoje zastúpenie, a ich hlasy by prepadli v prospech Fica,“ pokračoval Matovič.

Matovič sa vyjadril, že OĽANO podáva menšinám partnerskú ruku pravidelne. Pripomenul, ako v roku 2013 poskytli poslanci za OĽANO potrebný počet poslaneckých podpisov pod prezidentskú kandidatúru Gyulu Bárdosa, lebo Smer zlomyselne určil termín zbierania podpisov počas Vianoc, Silvestra, Nového roku a troch kráľov, takže hrozilo, že SMK nevyzbiera potrebný počet podpisov od občanov.

Takisto pripomenul, že v roku 2012 dalo OĽANO ako jediné priestor v prvej desiatke na kandidačnej listine do NR SR Rómovi Petrovi Pollákovi. V tohtoročných eurovoľbách sa, takisto na kandidátke OĽANO, stal Pollák prvým rómskym europoslancom za Slovensko. OĽANO preto vytvorí priestor na kandidačnej listine nielen pre zástupcov maďarskej menšiny, ale aj pre zástupcov rómskej a rusínskej národnosti. „Pozývame ich k spolupráci a chceme, aby boli súčasťou plánu, ako môže demokratická opozícia poraziť mafiu vo voľbách. Nenechajme národnostné menšiny v kúte,“ vyzval Matovič a dodal: „Ak nám naozaj na Slovensku záleží, ak sme naozaj úprimní slovenskí vlastenci, tak nám musí úprimne záležať na tom, aby sa na Slovensku mal dobre nielen slovenský národ, ale aj všetky národnostné menšiny.“

Poslanec za hnutie OĽANO Gábor Grendel deklaroval, že zo strany OĽANO ide o úprimnú ponuku pre národnostné menšiny. Obáva sa toho, že o hlasy menšín sa bude veľmi aktívne uchádzať Robert Fico. „Tak ako v roku 2016, som presvedčený, že aj v roku 2020 Robert Fico urobí všetko pre to, aby neprišiel o moc a zostavoval vládu. Preto som presvedčený, že ak nepodáme maďarskej menšine pomocnú ruku my, tak ju podá Robert Fico. Aj preto považujem túto ponuku za kľúčovú, strategickú a správnu,“ uzavrel Grendel.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.

Navaľnyj na Instagrame popisuje svoj stav a ako sa našla fľaša, v ktorej mohla byť jeho otrava (FOTO)

Zdravotný stav ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa ďalej zlepšuje, aj keď pomaly. Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina o tom dnes sám informoval na sociálnej sieti Instagram, kde tiež zverejnil svoju fotografiu z prechádzky po schodisku.

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.

ČT se nemusí ospravedlniť Agrofertu za reportáže

Česká televize (ČT) se nemusí omlouvat koncernu Agrofert za to, že ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Pražský městský soud dnes zamítl žalobu, ve které společnost tvrdila, že reportáže poškodily její pověst.

Úrad verejného zdravotníctva má nového šéfa komunikácie

Úrad verejného zdravotníctva má nového riaditeľa sekcie komunikácie a medzinárodných vzťahov.

Čínska firma zhromažďovala dáta o prominentoch zo západu, dokonca aj o ich deťoch

Čínska firma Zhenhua Data Technology, ktorá sa na svojom už vypnutom webe označovala za pioniera vo využívaní dát pre hybridné vojnu, vplyvných ľudoch zo západu, ktorý z čínskej firmy unikol.