Minister financií kapituloval. Načo nám je pokladník, ktorý neustráži kasu?

19.09.2019 16:13 | Tlačové správy | TS OĽaNO

Vláda tento rok opäť zadlží krajinu stovkami miliónov eur. Minister financií Ladislav Kamenický (SMER-SD) dnes priznal, že nie je schopný dodržať vyrovnaný rozpočet. Potvrdilo sa tak to, čo avizuje hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) už od konca minulého roka.

„Prišlo na naše slová, že oslavovať sa má v cieli, nie na štarte,“ povedal tieňový minister financií a hospodárstva za hnutie OĽANO Eduard Heger na margo toho, že koaliční lídri oslavovali vyrovnaný rozpočet vlani v čase jeho schvaľovania, no už teraz je isté, že sekera v štátnom rozpočte bude vyše miliardy eur.

Podľa Hegera môžu za súčasný nelichotivý rozpočtu obaja ministri financií – ako Peter Kažimír, tak aj súčasný minister Ladislav Kamenický. „Keď Kamenický nastupoval do úradu, tak odhad diery v rozpočte bol podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) 790 miliónov eur. Celých päť mesiacov nerobil nič a momentálne sa diera v rozpočte zvýšila o 350 miliónov na súčasných 1 140 miliónov eur,“ upozornil Heger a zdôraznil: "Toto je rozpad stability verejných financií v priamom prenose, preto očakávame, že minister na mimoriadnom finančnom výbore predstaví opatrenia na minimalizovanie škôd."

Vláda Smeru odovzdáva budúcej vláde, ktorá vzíde z parlamentných volieb, prázdnu špajzu v čase, keď sa stále viac hovorí o ekonomickom ochladení a blížiacej sa kríze. „Hospodársky rast Slovenska má byť tento aj budúci rok najnižší vo V4. Prístup po nás potopa ilustruje aj odhady rastu spotreby vlády, ktorá v tomto roku rastie viac ako ekonomika - na úrovni 3,1% medziročne,“ vyjadril sa Heger s tým, že nepripravenosť vlády sa dá ukázať aj na raste vládnych investícií v tomto roku, kedy rast má byť 0,0%. „Vláda sa pred voľbami vrhla na prejedanie a ponecháva ekonomiku nepripravenú na možnú krízu.“

Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča stojíme na prahu finančnej krízy, preto by sme mali mať, ako dobrý hospodár, ktorý v dobrých časoch šetrí, k dispozícii pripravenú finančnú rezervu na horšie časy. „Bohužiaľ, Smer nebol ani jeden jediný rok počas svojej 12-ročnej vlády schopný prikryť nás takou perinou, na akú máme. Každý rok urobili dieru v rozpočte a z našej spoločnej špajze vybrali viac, ako do nej ľudia dali,“ uviedol Matovič a upozornil, že hoci ešte len stojíme na hranici krízy, náš rozpočet už teraz vyzerá ako v kríze.

Igor Matovič pripomenul Ficove slová z decembra minulého roka o tom, že štátny rozpočet ukazuje, v akej kondícii je vládna koalícia. „Vtedy ani sám nevedel, akú pravdu povedal. Dnes vládna koalícia vládne len na báze niekoľkých kúpených hlasov. Je to veľmi úbohá kondícia, v ktorej sa nachádza vládna koalícia, a v takej istej kondícii sa kvôli nej nachádza aj štátny rozpočet,“ uzavrel Matovič.

Keď mafia čulo spolupracuje so štátnymi orgánmi...

„Nejaký prokurátor sa s nejakým fízlom a s nejakým sudcom dohodnú, že jej byt proste počká. Teba noviny už raz osrali, a veľmi rýchlo. S tebou nebude žiadna extra námaha, stačí z teba urobiť kokota. A to si na dobrej ceste.“

Angelina Jolie pripravuje v BBC reláciu aj o manipuláciách (VIDEO)

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí a s rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipulácií.

Ceny Trilobit sú rozdané, ocenenia získali aj tvorcovia zo Slovenska

Český filmový a televizní svaz FITES udělil Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci.

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.