Koronavírus: Stanovisko záchranárov k prípadu medializovaného pacienta v Košiciach

V súvislosti s prípadom pacienta v Košiciach, pri ktorom príbuzní zamlčali fakt, že bol v kontakte s príbuzným, ktorí bol v Taliansku, zverejnilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR nasledujúce stanovisko:

Môžeme potvrdiť, že sme prijali na tiesňovú linku 155 volanie o pomoc od príbuznej pre pacienta, ktorý sa sťažoval na celkovú slabosť a na príznaky, podobné chrípke. Operátor sa príbuznej opakovane pýtal, či pacient neprišiel do kontaktu s osobou, ktorá sa vrátila zo zahraničia. Opakovane to poprela. Pacient bol preto prevezený v štandardnom režime bez ochranných pomôcok a nemocnica ho prijala ako bežného pacienta. Až neskôr v nemocnici sa údajne príbuzní priznali, že senior bol v kontakte s vnukom, ktorý bol v Taliansku.

V tejto súvislosti chceme apelovať na všetkých, aby sa správali zodpovedne a v kontakte so zdravotníkmi nezamlčiavali dôležité informácie. V opačnom prípade žiaľ vystavujú riziku zasahujúcich záchranárov, zdravotnícky personál v nemocniciach, a v konečnom dôsledku aj seba a blízkych.

V tomto konkrétnom prípade zatiaľ nepoznáme výsledok testovania na COVID-19. Ak by sa aj nepotvrdil, čo si prajeme, nič to nemení na fakte, že treba informovať pravdivo, správať sa zodpovedne a dodržiavať prevenčné opatrenia.