LEX KORONA: Pomôže viac ako 100-tisíc ľuďom, podnikateľom a firmám so splátkami úverov

03.04.2020 23:02 | Tlačové správy | TS SLSP

Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom, ktorí požiadajú o odklad splátok prostredníctvom tzv. LEX KORONA, ktorý dnes predstavilo Ministerstvo financií a banky. Ide o systémové riešenie na pomoc ľuďom, podnikateľom a firmám postihnutým následkami krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu. Nové pravidlá prinesú možnosť úplného odkladu splátok existujúcich úverov a pre podnikateľov a firmy aj možnosti získania nových úverov. Zákon ešte musí schváliť vláda a parlament.

„Slovenská ekonomika bude potrebovať reštart a dohoda na tzv. LEX KORONA je dobrá cesta. Od začiatku sme podporovali systémové riešenie a som presvedčený, že návrh, ktorý sme dnes predstavili, pomôže ľuďom a firmám na Slovensku. Podľa našich odhadov, pri optimistickom scenári bude pomoc s úvermi potrebovať viac ako 100-tisíc rodín a niekoľko tisíc firiem. Ak by kríza trvala dlho, môže to byť aj niekoľkonásobne väčšie číslo. Bankový sektor je však jeden z najstabilnejších v Európe a situáciu zvládne. Chcem byť optimista a som presvedčený, že keď budú politici, kľúčové inštitúcie, banky, ľudia na Slovensku spolupracovať, tak máme na to prekonať korona krízu,“ vraví Peter Krutil, generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva Slovenskej sporiteľne.

Odklad splátok úverov v praxi

• Týka sa splátkových úverov, teda spotrebných úverov a úverov na bývanie.
• Umožňuje odložiť si splátky až o 9 mesiacov. Keď klient splní základné kritériá odkladu, banka jeho požiadavku spracuje a výsledok úpravy splátkového kalendára mu oznámi. Počas odkladu sa zostatok úveru naďalej úročí.
• Klient musí splniť podmienky špecifikované v zákone, teda nesmie mať omeškanie viac ako 30 dní k dátumu podania žiadosti. Nesmie mať v omeškaní alebo zlyhané ani iné svoje úvery.
• Klient nebude musieť počas odkladu splácať anuitnú splátku, teda úroky a istinu. Poplatky, ako napríklad za poistenie, však bude musieť aj naďalej platiť, ak chce mať úver aj naďalej poistený (čo v súčasnej situácii rozhodne odporúčame), inak poistenie zanikne.
• Banky budú do registra zasielať informáciu, že klient bol riešený v rámci Lex Korona, ale nebude to mať negatívny dopad na možnosť čerpať úver po skončení odkladu splátok.
• Proces žiadosti by mal byť otázkou maximálne niekoľko dní. Dĺžka môže byť rozdielna podľa toho, či podá klient žiadosť cez Georgea (najrýchlejší spôsob - banka ho spustí v najbližších dňoch), telefonicky cez Klientske centrum, listom alebo cez pobočku.
• O odklad môže klient požiadať len raz. Odporúčame preto dobre si zvážiť, kedy požiadať o odklad splátok. Ak klient požiada o odklad splátok hneď teraz, tak v budúcnosti už o odklad splátok, ktorý by sa riadil pravidlami Lex Korona, nebude môcť požiadať. Preto je najúčelnejšie žiadať o odklad vtedy, keď sa finančná situácia klienta výrazne zhoršila a nemá už žiadne rezervy a možnosti ako riadne splácať svoje pohľadávky.

Úprava odkladu splátok pre podnikateľov a firmy
• Odklad bude možný až na 9 mesiacov v prípade splnenia podmienok.
• Odklad splátok lízingov bude fungovať na princípe „3+3“. Firma či podnikateľov dostane najprv odklad na 3 mesiace, v prípade potreby požiada o odklad na ďalšie 3 mesiace.
• Odklad získajú bez dodatočného zabezpečenia a dodatočných podmienok.
• Počas odkladu sa zostatok úveru naďalej úročí.
• Aj v prípade podnikateľov a firmy nebude mať vplyv na možnosť čerpať úver po skončení odkladu splátok.
• Nebude potrebná návšteva pobočiek či firemných centier Slovenskej sporiteľne, celý proces bude možný dokončiť elektronicky.

Matej Tóth vybavil deťom telesnú na doma (VIDEO)

Počas pandémie sa na Slovensku zatvorili školy, prerušila činnosť športových klubov a zrušili sa športové podujatia. Táto situácia sa dotkla aj tréningov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha, ktoré boli z bezpečnostných dôvodov zrušené do konca školského roka. V čase, kedy je dôležité zostať zdravý, ale zároveň v bezpečí domova, sa O2 spolu s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha rozhodli priniesť projekt „Telesná na doma“.

Formula 1 potvrdila začiatok odloženej sezóny, prinášame podrobný program

Nový ročník majstrovstiev sveta Formuly 1, ktorý bol odložený kvôli pandémiu koronavírusu, odštartuje za mesiac v Rakúsku. Dnes o tom informovalo vedenie šampionátu a súčasne zverejnilo kalendár úvodných ôsmich pretekov sezóny.

Majstrovstvá, ktoré mali pôvodne odštartovať v marci, začnú 5. júla Veľkou cenou Rakúska. Týždeň nato sa na okruhu vo Spielbergu pôjde znova, potom sa formula presunie do Maďarska. Nasledovať budú dva preteky v Silverstone a Veľké ceny Španielska, Belgicka a Talianska, kde by sa malo ísť 6. septembra.

Podľa vyhlásenia na webe Formuly 1 sa zatiaľ všetky preteky pôjdu bez divákov a za prísnych hygienických opatrení. Konečný program seriálu by mal byť zverejnený v najbližších týždňoch. Uskutočniť sa má 15 až 19 závodov a majstrovstvá by malo skončiť v decembri.

"V posledných týždňoch sme neustále rokovali so všetkými partnermi vrátane stajní a Medzinárodnej automobilovej federácie, aby sme pripravili úvodnú časť kalendára pre sezónu 2020 a mohli za čo najbezpečnejších podmienok začať pretekať," uviedol na webe šéf seriálu Chase Carey.

"Sezóna síce odštartuje bez divákov na pretekoch, ale veríme, že v najbližších mesiacoch bude situácia už natoľko bezpečná, že ich budeme môcť znova privítať späť. Sme presvedčení, že návrat Formuly 1 urobí radosť športovým fanúšikom na celom svete," dodal.

Zatiaľ známy program sezóny Formuly 1:

5. júla: Veľká cena Rakúska (Red Bull Ring, Spielberg),
12. júla: Veľká cena Štajerska (Red Bull Ring, Spielberg),
19. júla: Veľká cena Maďarska (Hungaroring, Budapešť),
2. augusta: Veľká cena Británia (Silverstone),
9. augusta: Jubilejný Veľká cena k výročiu 70 rokov F1 (Silverstone),
16. augusta: Veľká cena Španielska (Circuit de Catalunya, Barcelona),
30. augusta: Veľká cena Belgicka (Spa-Francorchamps),
6. septembra: Veľká cena Talianska (Monza).

Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO)

Kremeľ dnes obvinil ukrajinskú firmu vyvíjajúcu počítačové hry z glorifikácie nacizmu.

RTVS odvysiela prejav Zuzany Čaputovej a mimoriadne štúdio (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová predstúpi v piatok 5. júna o 9:00 pred parlament so správou o stave republiky, prvou od svojho nástupu do funkcie.

12 slovenských médií získalo podporu z krízového fondu Google

Pandémia rapídne zasiahla mediálne odvetvie po celom svete a niektoré lokálne vydavateľstvá museli v posledných týždňoch pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov, ku škrtaniu rozpočtov a v niektorých prípadoch aj k ukončeniu činnosti.

UPC zaraďuje balíček s 8 ruskými TV stanicami

Spoločnosť UPC okrem rôznych žánrových balíčkov ponúka tiež Nemecký, Maďarský a po novom aj Ruský balíček

Železnice majú novú hovorkyňu

Od 1. júna majú Železnice Slovenskej republiky novú hovorkyňu.

EÚ ponúka obciam možnosť získať verejné Wi-Fi zadarmo

V stredu 3. júna komisia vyhlási štvrtú výzvu na predkladanie žiadostí do iniciatívy WiFi4EU.

Minister školstva sa na Markíze stretne zoči-voči riaditeľom škôl (VIDEO)

Dnes večer, v utorok 2. júna, televízia Markíza sa bude v mimoriadnej relácii venovať návratu detí do škôl.

Slovenská sporiteľňa otvorila svoju prvú bezhotovostnú pobočku (FOTO)

V turbulentnom období pandémie koronavírusu sa Slovenská sporiteľňa rozhodla otvoriť svoju prvú bezhotovostnú pobočku s modernou samoobslužnou zónou, ktorá bude klientom k dispozícií 24 hodín denne, 7 dní v týždni.