NAKA zasahovala v Sociálnej poisťovni

Vyšetrovateľ začal trestné konanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Sociálna poisťovňa potvrdila, že zásah súvisí so zneužívaním osobných údajov, ktorého sa mal dopustiť Marián Kočner.

 

„Existujú vážne indície, že mafián Kočner mal prístup k osobným údajom ľudí, ktorých chcel skompromitovať,“ tvrdí poslankyňa Lucia Drábiková (OĽANO).

Predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO): „Ako je možné, že v štátnej inštitúcii mohlo dochádzať k zneužívaniu osobných údajov konkrétnych ľudí, konkrétnych klientov?“

Ak sa podozrenia potvrdia – a konanie polície tomu zatiaľ nasvedčuje – tak sa musíme pýtať na zodpovednosť generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Ľubomíra Vážneho (Smer-SD). Podozrenia, ktoré sa objavujú okolo zneužívania osobných údajov otvárajú otázku prepojenia Smeru-SD priamo na Mariána Kočnera. „Pýtame sa: asistovali politici Smeru SD Mariánovi Kočnerovi v páchaní trestnej činnosti?“ hovorí Peter Kremský.

Poslanci OĽANO len pred niekoľkými dňami vykonali poslanecký prieskum v Sociálnej poisťovni: „Generálneho riaditeľa Ľubomíra Vážneho sme sa pýtali aj na podozrenia zo zneužívania osobných údajov. Dostatočné odpovede sme však nedostali. Zásah polície potvrdil naše obavy, že v Sociálnej poisťovni mohlo dochádzať k trestnej činnosti,“ uvádza Lucia Drábiková.

„Vyzývame preto Ľubomíra Vážneho, aby okolnosti okolo možného zneužívania osobných údajov vysvetlil. Otvára sa tiež otázka politickej zodpovednosti za dianie v Sociálnej poisťovni,“ dodáva Peter Kremský.