HLAS vyzýva ministra Mičovského, aby prestal hazardovať so slovenským poľnohospodárstvom

Hlas – sociálna demokracia (Hlas – SD) vyzýva ministra Jána Mičovského z OĽaNO, aby okamžite prestal nútiť viac ako tri desiatky ministerských geoinformatikov k výpovediam dohodou. Nielen, že ide o neakceptovateľné konanie. Ohrozuje ním vyplatenie približne 400 miliónov eur z priamych platieb za rok 2021 pre slovenských poľnohospodárov a môže spôsobiť okamžité odobratie akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA).

„Namiesto toho, aby minister Ján Mičovský z OĽaNO riešil akútne problémy slovenských poľnohospodárov, ktorí sú pre jeho nekompetentnosť už viac ako tri mesiace v štrajkovej pohotovosti, nemorálne perzekuuje štátnych úradníkov a ohrozuje celé slovenské poľnohospodárstvo. Strana Hlas – SD vyzýva ministra Mičovského, aby okamžite prestal hazardovať so slovenskými poľnohospodármi a všetkými občanmi Slovenska, pre ktorých naši farmári vyrábajú potraviny,“ povedal Róbert Puci, poslanec NR SR strany HLAS – SD.

Ako informovali médiá, minister Ján Mičovský a šéfka jeho úradu Vladimíra Fabriciusová navrhli trom desiatkam geoinformatikov ministerstva výpovede dohodou k 28. 2. 2021. Zamestnanci ministerstva sa voči tomu vzbúrili a spísali proti takémuto konaniu petíciu. Títo zamestnanci pritom kompletne zabezpečujú informačné a dátové systémy pre kontrolné procesy, ktoré vyžaduje Európska komisia na vyplatenie poľnohospodárskych podpôr. Bez nich sa na Slovensku nielen nebudú môcť vyplácať priame platby pre rok 2021, ale Európska komisia pre chýbajúci systém kontrol odoberie akreditáciu PPA.

„Z ministerstva pôdohospodárstva už odišli desiatky expertov, ministrovi Mičovskému sa rozpadol zbor poradcov a teraz jeho vlastní zamestnanci spisujú proti nemu a jeho praktikám petície. Takto funguje správa vecí verejných hnutím OĽaNO Igora Matoviča. Obaja títo páni spôsobujú štátu i občanom vážne škody. Nielen krajina, ale ako vidieť aj jednotlivé ministerstvá sa zmietajú v chaose. Preto vyzývame všetkých občanov, aby sa zapojili do referenda o predčasných parlamentných voľbách. Slovensko potrebuje v čase pandémie stabilitu, rozvážne vedenie a štát, ktorý pomáha ľuďom,“ vyzval R. Puci.