Hlas podal návrh na odvolanie Igora Matoviča

Poslanci strany HLAS – sociálna demokracia dnes v Národnej rade SR odovzdali návrh na odvolanie ministra financií ministra financií Igora Matoviča. Pod žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s týmto bodom programu sa podpísalo spolu 39 opozičných poslancov.

Igor Matovič je podľa lídra HLASu Petra Pellegriniho osobne zodpovedný za chaos, zmätok a rozvrat štátu. „Vlády Igora Matoviča nezvládli pandémiu, v polícii zúri vojna, právo a demokracia sa otriasajú v základoch a dobré meno Slovenska v zahraničí je dlhodobo dehonestované práve Igorom Matovičom,“ uviedol Peter Pellegrini.

Obe vlády Igora Matoviča vedú podľa predsedu HLASu permanentnú vojnu s vlastnými občanmi. „Prostredníctvom čistiek v štátnej správe a verejnej správe a následným nekompetentným obsadzovaním dôležitých manažérskych postov dochádza k amaterizácii správy vecí verejných a systematickému oslabovaniu profesionálneho výkonu štátu. Igor Matovič deštruoval zavedené rozhodovacie mechanizmy štátu, nezvládol jeho riadenie z pozície predsedu vlády a rovnako aj z postu ministra financií. Rozvrátil dôveru ľudí v štát, výsledkom čoho je chaos a nedôvera ľudí v opatrenia, ktoré prijíma vláda,“ dodal Peter Pellegrini.

Poslednou kvapkou na Matovičov odchod z verejných funkcií bolo pre HLAS totálne fiasko s vakcínou Sputnik. „Namiesto dvoch miliónov dávok, ktoré mali podľa Igora Matoviča znamenať zvrat v boji s Covidom, dokážeme využiť len približne 40-tisíc dávok. Zvyšných 160-tisíc z prvej tranže ide Slovensko predať ďalej alebo darovať iným štátom. Za škody z tejto transakcie je priamo zodpovedný Igor Matovič,“ zdôraznil Peter Pellegrini.

Minister financií svojimi nekompetentnými rozhodnutiami a bezprecedentným zadlžovaním vedie Slovensku na grécku cestu. Na konci tejto cesty čaká verejnosť krutá sociálna kúra a tvrdé reštriktívne opatrenia na ozdravenie ekonomiky zo strany nadnárodných ekonomických inštitúcií.

HLAS ďalej považuje za neprijateľné, že ministerstvo financií, ktoré si do nástupu Igora Matoviča udržiavalo viac odborný ako politický charakter, čelí nebývalému exodu odborníkov. „Návrat odborníkov do služieb ministerstva financií i celého štátu bude veľkou úlohou pre budúcu vládu, pretože tá súčasná svojím amatérizmom zrazila dôveru ľudí v štát a vládu na historické minimum,“ uzavrel Peter Pellegrini.