Stanovisko 9 poslancov OĽANO: Stop stupňovaniu agresivity medzi demokratmi

Deviati poslanci OĽANO dnes podpísali toto spoločné stanovisko:

Ako demokratickí poslanci NR SR cítime povinnosť postaviť sa proti rozvratu medzi politikmi z demokratického tábora. Tento rozvrat, vyvolaný osobným sporom dvoch politikov, ohrozuje naplnenie Programového vyhlásenia vlády a aj našich  poslaneckých sľubov. Nesúhlasíme so stupňovaním agresivity medzi demokratmi – a to ani zo strany OĽANO – a preto sa nezúčastníme hlasovania o návrhu strany SaS na odvolanie Igora Matoviča.  Vyzývame ho, aby vzal na vedomie vážnosť ohrozenia Slovenska a ako víťaz volieb 2020 navrhol takú novú dohodu demokratických síl, ktorou sa v NR SR obnoví stabilná väčšina zložená z demokratických poslancov.

Nepredlžujme politickú nestabilitu parlamentu ani o deň, pretože Slovensko znáša ťažké hospodárske dôsledky pandémie, aj dôsledky Putinovej vojny proti Ukrajine, sprevádzanej hybridnou vojnou proti Slovensku a energetickou krízou. Pred nami je zima, v ktorej môžu ruské vojnové zámery (vrátane použitia jadrovej zbrane) ohroziť všetkých občanov Slovenskej republiky.  Teraz nie je správna chvíľa, aby politici kládli na prvé miesto osobné záujmy a spory. Ani aby sa ich agresívna rétorika prenášala už aj na novinárov, ako to počujeme aj od Igora Matoviča. Nesúhlasíme s tým a ospravedlňujeme sa predovšetkým rodičom a pozostalým po zavraždenom novinárovi, Jánovi Kuciakovi, ako aj všetkým poctivým novinárom, ktorých sa oprávnene dotkli jeho výroky.

Sme presvedčení, že ak novinári politikov kritizujú, demokratickí politici majú reagovať argumentami  a nie démonizovaním novinárov. Novinári nie sú ohrozením, ale súčasťou demokracie, čo sa potvrdilo v každom z krízových momentov jej budovania na Slovensku: od nadobudnutia slobody až po tragickú vraždu novinára Jána Kuciaka. Bol obeťou zvrhlej politiky, podobne ako Martina Kušnírová alebo Róbert Remiáš. Tieto obete zaväzujú každého demokrata, aby nedával na prvé miesto osobný záujem. Iba tak môžeme náš unesený štát vrátiť občanom, ako sme to sľúbili vo voľbách 2020.    

Kristián Čekovský
Róbert Halák
Monika Kozelová
Anna Mierna
Anna Remiášová
Jaromír Šíbl
Tomáš Šudík
Jarmila Vaňová
Vladimír Zajačik