Print this page

Najväčšej zdravotnej poisťovni záleží na poskytovaní kvalitného servisu pre všetkých jej poistencov. Svoje záležitosti preto od júna 2022 vybavujú rýchlejšie a jednoduchšie aj klienti so sluchovým znevýhodnením. Službu Online tlmočník využívajú poistenci po celom Slovensku.
Bezplatná služba Online tlmočník ponúka preklad hovoreného slova do posunkového jazyka, ktorú preferujú nepočujúci. Klienti s poruchou sluchu si zase môžu v novej službe zvoliť doslovný prepis hovorenej reči, ktorý je úplný, nejde len o skrátenú informáciu. Oba typy prekladov sa pritom dejú v reálnom čase a tlmočník, či prepisovateľ je pre klienta k dispozícii počas celej návštevy v pobočke VšZP. „Tento rok túto službu využili desiatky klientov, a to po celom Slovensku,“ spresnila hovorkyňa VšZP Alena Krčová. Po Online tlmočníkovi najčastejšie siahli poistenci v pobočkách vo Zvolene a v Humennom.

S tlmočníkom a prepisovateľom sa klient spojí jednoducho, online, buď prostredníctvom tabletu, alebo môže využiť QR kódy na plagátoch, ktoré na službu v pobočke upozorňujú. Kódy ich nasmerujú na aplikáciu, prostredníctvom ktorej sa spoja s prekladateľom. Ten preloží rozhovor medzi klientom a klientskym pracovníkom v posunkovej reči alebo v titulkoch. „Tlmočníci sú k dispozícii každý pracovný deň od 8:00 do 16:00 hodiny,“ pripomenula A. Krčová.

Na Slovensku má určitú poruchu sluchu asi 250 000 ľudí. K nepočujúcim alebo k nedoslýchavým sa zaraďuje 105 000 z nich a z toho viac ako 39-tisíc sú poistenci VšZP. Vďaka novej službe Online tlmočník môžu viesť na pobočkách VšZP plnohodnotný rozhovor, pýtať sa, bezprostredne reagovať na získané informácie a plne sa sústrediť na tému rozhovoru. Zamestnanci VšZP sú zároveň schopní efektívnejšie a rýchlejšie vybaviť ich potreby. „VšZP sa aj takto snaží byť ku každému svojmu klientovi blízko a podáva pomocnú ruku aj tejto skupine ľudí so zdravotným znevýhodnením,“ dodáva A. Krčová.

Odbornú pomoc pre klientov so sluchovým znevýhodnením online zabezpečujú pracovníci z občianskeho združenia Centrum bezbariérovej komunikácie a česká spoločnosť Transkript online.