Minister Takáč uteká z boja a odmieta diskutovať

Minister Takáč uteká z boja a odmieta diskutovať Ilustr. foto: ÚV SR

V slovenských mestách dnes protestovalo množstvo poľnohospodárov, trápi ich byrokracia či nevyplatené priame platby. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je toho názoru, že ak je nejaký problém, treba ho riešiť, pričom v demokracii je na to určená diskusia. SaS dokonca už pred pár dňami navrhovala, aby minister Richard Takáč zvolal okrúhly stôl so všetkými farmármi, nič sa ale neudialo.

„Som rád, že sa poľnohospodári naštartovali a idú niečo robiť,“ povedal poslanec NR SR za SaS Alojz Hlina. Farmári počas dnešných protestov predostreli štyri požiadavky. Trápi ich byrokracia, no keďže priame platby sú peniaze všetkých daňových poplatníkov, určitá miera administratívy musí podľa jeho slov existovať. Rovnako musí byť aj určitá miera ekologizácie poľnohospodárstva, no len v diskusii s kompetentnými sa dá zistiť, aká tá miera bude, pričom musí byť udržateľná. Ďalším bodom boli dovozy, no s tými sa musí vysporiadať Európa, farmári hovorili aj o priamych platbách, pričom ich nevyplatenie považuje Alojz Hlina za skutočný problém.

„Chýbalo mi ale volanie po spravodlivosti, po čestnosti, aby sa už nikdy nezopakovala žiadna kauza Dobytkár. Čo robí Matečná na ministerstve? Čo robí ako štátna tajomníčka? Je symbolom Dobytkára, symbolom toho, čo sa tu dialo,“ povedal A. Hlina. Nerozumie zároveň ani tomu, prečo smerovala kolóna farmárov pred národnú radu, keďže vecne príslušné sú ministerstvo pôdohospodárstva a Pôdohospodárska platobná agentúra a až keď tie nepomôžu, na rade je parlament.

Poslanec Hlina je ale rád, že sa niečo robí, že sa ľudia bránia, pretože je čo riešiť. Lenže treba diskutovať, iná cesta nie je. „Zdá sa ale, že trend je opačný, že sa od stola uteká. Minister Takáč už trikrát utiekol z boja, čo ma prekvapilo. Odmietol so mnou diskutovať, pričom sa tejto téme venujem, mám farmu, študoval som to, som ako opozičný poslanec členom príslušného výboru. Neviem potom, s kým iným chce minister diskutovať,“ dodal na záver Alojz Hlina.