Tlačová správa zo 6. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu

Dňa 19. 06. 2014 sa konalo 6. zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (ďalej len AK RPR). AK RPR ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posúdila sťažnosti na 8 reklám s cieľom zistiť, či došlo k porušeniu Etického kódexu reklamnej praxe platného na území SR (ďalej len Kódex).

AK RPR prijala na svojom zasadnutí nasledujúce nálezy:
Reklamný leták umiestnený na reklamnom stojane pobočky Raiffeisen banky v Skalici: „Prídite si pre Bambuľkyne nové šaty k nám do banky" zadávateľa: Tatra banka, a.s., odštepný závod Raiffeisen banka

Rada obdržala sťažnosť fyzickej osoby ktorá poukazuje na reklamný leták umiestnený na reklamnom stojane pred pobočkou Raiffeisen banky v Skalici. Sťažovateľ namieta voči reklamnému textu v znení: „Dievčatká – Bambuľky!!! Prídite si pre Bambuľkyne nové šaty k nám do banky" a je toho názoru, že reklama láka deti na využitie služieb, za ktoré musia rodičia platiť.

AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť je čiastočne opodstatnená. Reklamný leták umiestnený na reklamnom stojane pobočky Raiffeisen banky v Skalici: „Prídite si pre Bambuľkyne nové šaty k nám do banky" zadávateľa: Tatra banka, a.s., odštepný závod Raiffeisen banka je v rozpore s ustanovením čl. 10 ods. 3 Kódexu. V danom prípade Komisia čiastočne uznala námietky sťažovateľa z dôvodu, že reklamný leták nebol oficiálnym reklamným materiálom zadávateľa pripraveným k prebiehajúcej súťaži spoločnosti, ale vznikol z iniciatívy pobočky v Skalici, čo vníma zadávateľ ako zlyhanie ľudského faktora a tiež, že bol leták bezodkladne odstránený. Napriek tomu má AK RPR za to, že zadávateľ, v tomto prípade zamestnanec pobočky banky v Skalici, nepostupoval pri tvorbe reklamy s pocitom zodpovednosti voči spotrebiteľovi. Štylizácia reklamného textu, ktorý bol umiestnený na oficiálnom reklamnom pútači banky, prostredníctvom ktorého spoločnosť prezentuje benefity bankou poskytovaného účtu, môže vyvolať v priemernom spotrebiteľovi dojem, že podmienkou získania šiat je otvorenie si účtu v banke, čo vzhľadom na pravidlá súťaže, nie je pravda. Reklamný leták zároveň nebol umiestnený s reklamnou komunikáciou samotnej spotrebiteľskej súťaže, z ktorej by sa mohli spotrebitelia dozvedieť, že detské šaty možno vyhrať aj bez ohľadu na kúpu produktu (otvorenie si účtu v banke). Použitie maloletých v reklame, prípadne cielenie komunikácie na maloletých si vyžaduje osobitú pozornosť. S ohľadom na tieto skutočnosti považuje AK RPR tento jeden konkrétny reklamný vizuál - reklamný leták umiestnený na reklamnom stojane pred pobočkou Raiffeisen banky v Skalici za porušujúci Kódex. Billboard: „Dusená šunka, Debrecínska šunka", zadávateľa: BILLA, s. r. o. Rada obdržala sťažnosť od fyzickej osoby voči billboardu, ktorý informuje o percentuálnom podiele mäsa v šunkách (60 - 65 %). Sťažovateľ považuje predmetnú reklamu za podprahovú, pretože úmyselne informuje o pozitívnej zložke, teda mäse a zámerne zamlčuje ostatné zloženie výrobku.

AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť nie je opodstatnená. Billboard: „Dusená šunka, Debrecínska šunka", zadávateľa: BILLA, s. r. o. nie je v rozpore s ustanoveniami Kódexu.


AK RPR v danom prípade neuznala námietky sťažovateľa a je toho názoru, že zadávateľ propaguje predmetné výrobky – šunky, v zmysle príslušných noriem, legislatívy ako aj Kódexu. Zadávateľ explicitne v percentuálnom vyjadrení uvádza podiel mäsa v šunkách. Úplné zloženie výrobku má možnosť si spotrebiteľ prečítať na obale výrobku, prípadne sa o zložení informovať priamo v predajni. AK RPR nie je toho názoru, že zadávateľ využíva podprahovú formu komunikácie a nemyslí si, že zadávateľ komunikuje informáciu o produkte klamlivým alebo zavádzajúcim spôsobom, a preto reklamu vyhodnotila ako neporušujúcu Kódex.
Printová reklama, internetový banner: „Najpresnejší vo vašich riešeniach", zadávateľa: Poradca podnikateľa, s. r. o.

Rada obdržala sťažnosť od fyzickej osoby voči printovej reklame umiestnenej v rámci publikácií Daňový a účtovný poradca podnikateľa č. 4-5/2014, Úplné znenia č. 4/2014 a voči internetovému banneru umiestnenému na stránke zadávateľa www.pp.sk. Sťažovateľ namieta voči zobrazeniu modelky, ktoré považuje za sexistické a poukazuje na to, že predmetné zobrazenie ženy nemá žiadny súvis s propagovaním odborných ekonomických publikácii.

AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť nie je opodstatnená. Printová reklama a internetový banner: „Najpresnejší vo vašich riešeniach", zadávateľa: Poradca podnikateľa, s.r.o. nie je v rozpore s ustanoveniami Kódexu.

AK RPR sa v danom prípade nestotožnila s názorom sťažovateľa, že reklama je sexistická. Vizuál reklamy nemožno považovať za porušujúci všeobecné normy mravnosti alebo slušnosti. Modelka nie je vyobrazená v pozícii, ktorá by bola vulgárna alebo degradujúca, v rámci reklamy nie sú odhalené žiadne intímne partie tela. V rukách drží luk a šíp a zobrazenie je v kontexte headlinu reklamy v znení: „Najpresnejší vo vašich riešeniach". AK RPR taktiež nie je toho názoru, že v predmetnom prípade bolo použité stvárnenie modelky, jej tela a jej úlohy za účelom stvárnenia ženy ako sexuálnej atrakcie, a preto vyhodnotila reklamu ako neporušujúcu Kódex.

Printová reklama: „Zlatá horúčka zliav - 3D návrh kuchyne nezáväzne a zadarmo", zadávateľa: Oresi Slovakia, s. r. o.
Rada obdržala sťažnosti od fyzickej osoby voči printovej reklame, ktorá obsahuje okrem iného aj text v znení: „3D návrh kuchyne nezáväzne a zadarmo" zadávateľa Oresi Slovakia, s. r. o. Podľa sťažovateľa je tento slogan zavádzajúci, pretože pri osobnej skúsenosti v jednej z predajní mu nebol vydaný návrh v tlačenej podobe.

AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť nie je opodstatnená. Printová reklama: „Zlatá horúčka zliav - 3D návrh kuchyne nezáväzne a zadarmo", zadávateľa: Oresi Slovakia, s. r. o. nie je v rozpore s ustanoveniami Kódexu.

V danom prípade sa AK RPR nestotožnila s názorom sťažovateľa, že reklama je zavádzajúca. Cieľom printovej reklamy bola komunikácia výhodnosti kuchýň, ktoré sú predmetom propagácie zadávateľa, v kontexte prebiehajúcich zliav. Súčasťou reklamy bol aj text v znení: „Návrhy kuchýň v 3D nezáväzne a zadarmo". Zadávateľ v rámci reklamy neuvádza, že súčasťou ponuky je aj vytlačenie a odovzdanie návrhu reklamy a AK RPR je toho názoru, že z uvedeného reklamného tvrdenia predmetná skutočnosť ani nevyplýva. AK RPR si preto nemyslí, že zadávateľ nevenoval dostatočnú pozornosť komunikácii svojej ponuky a má za to, že predmetná reklama neuvádza priemerného spotrebiteľa do omylu. AK RPR túto reklamu nepovažuje za porušujúcu Kódex a sťažnosť sťažovateľa vyhodnotila ako neopodstatnenú.

Plagát: „Sledujte HOKEJ v PRIMI!", zadávateľa: MEDUSA group, s.r.o.
Rada obdržala sťažnosť od fyzickej osoby na plagát zadávateľa MEDUSA group, s.r.o. ktorý pozýva zákazníkov na sledovanie hokeja v jednej z jeho prevádzok. Sťažovateľ namieta voči zobrazeniu Budhu na plagáte a je toho názoru, že predmetné zobrazenie vyjadruje neúctu voči viere a náboženstvu.
AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť nie je opodstatnená. Plagát: „Sledujte HOKEJ v PRIMI!", zadávateľa: MEDUSA group, s.r.o. nie je v rozpore s ustanoveniami Kódexu.

V danom prípade sa AK RPR nestotožnila s názorom sťažovateľa a pri posudzovaní reklamy uznala argumentáciu zadávateľa, že reštaurácia, ktorá ponuku propagovala je svojim interiérom a dekoračnými prvkami ladená aj do orientálneho štýlu, vrátane použitia sošiek Budhu a teda, že motív bol použitý s cieľom navodenia atmosféry reštaurácie. Vizuál reklamy tak využíval prvky typické pre danú prevádzku a AK RPR je toho názoru, že zobrazenie Budhu bolo v danom prípade v kontexte so zariadením a štýlom reštaurácie. Aj keď samotné zobrazenie Budhu nebolo negatívne, ani dehonestujúce a v negatívnom náboženskom kontexte, AK RPR upozorňuje na zváženie používania zobrazenia Budhu ako náboženského symbolu v kontexte reklamy, navyše ak ide len o jeden z artefaktov reštaurácie, bez zvláštnej rozlišovacej schopnosti konkrétnej reštaurácie, ako aj na citlivosť spotrebiteľov na používanie náboženských symbolov vo všeobecnosti. V predmetnom prípade AK RPR je toho názoru, že reklama neuráža náboženské cítenie spotrebiteľov, a preto vyhodnotila sťažnosť ako neopodstatnenú a reklamu ako neporušujúcu Kódex.