Berlinale čaká debata o #metoo, z ponuky stiahli 5 filmov

Berlinale čaká debata o #metoo, z ponuky stiahli 5 filmov Foto: Berlinale

Debata o sexuálnom obťažovaní a zneužívaní postavenia, ktorá sa vo svete rozprúdila vďaka kampani #metoo, sa nevyhne ani nadchádzajúcemu filmovému festivalu Berlinale, ktorý bude od 15. do 25. februára.

 

 


Usporiadatelia tradičného filmového sviatku chcú téme venovať niekoľko diskusií a dokonca kvôli nemu do programu nezaradili časť snímok. Zahraničným novinárom v Berlíne to povedal šéf festivalu Dieter Kosslick.

"Ide o menej ako päť filmov," povedal Kosslick, ktorý riadi festival, ktorý pravidelne predstaví okolo 400 rôznych snímok. "Sú to filmy, na ktorých tvorbe sa podieľali ľudia, ktorí sa sami priznali, že sú súčasťou problému," poznamenal. O aké konkrétne išlo, ale neprezradil.

Diskusia o sexuálnom násilí nabrala na sile vlani, keď mnoho herečiek obvinilo známeho amerického producenta Harveyho Weinsteina, že ich obťažoval a dožadoval sa sexu. V ďalších mesiacoch čelili obvineniam zo sexuálneho obťažovania aj hviezdy strieborného plátna ako Dustin Hoffman alebo Kevin Spacey. V Nemecku zase škandál zasiahol režiséra Dietera Wedela.

Množstvo afér prekvapilo aj šéfa Berlinale. "Nemyslel som si, že to má také rozmery," povedal Kosslick. "Myslím si, že to je vo všetkých krajinách. Nie je to len debata o sexizme a zneužívaní. Je to debata o moci muža nad ženou v dejinách," povedal. "Som si celkom istý, že po tejto debate nebude svet v tejto otázke taký, aký bol predtým." Podotkol tiež, že diskusia by mohla výrazne urýchliť zrovnoprávnenie mužov a žien.

Pri posudzovaní toho, aké snímky premietať, a aké nie, ide podľa neho všeobecne o debatu, či je možné oddeliť umenie od umelca; či možno dielo vnímať pozitívne a ukazovať verejnosti, aj keď je zrejmé, že jeho tvorca porušil zákon. Berlinale už v minulosti riešilo podobnú situáciu, keď rozhodovalo o tom, či bude premietať snímku režiséra Romana Polanského, ktorý je v USA obvinený zo znásilnenia trinásťročného dievčaťa.

Kosslick sám nemá na vec definitívny názor. Prikláňa sa k tomu, že nie je možné "polovicu všetkých diel vymazať, pretože ľudia, ktorí ich vytvorili, spáchali zločin". Zároveň podotýka, že ide vždy o subjektívne rozhodnutie v konkrétnom prípade.