Trestné stíhanie proti novinárovi Arpádovi Soltészovi z JOJ je zastavené

Trestné stíhanie proti novinárovi Arpádovi Soltészovi z JOJ je zastavené Foto: JOJ

 

 


Polícia nedávno začala trestné stíhanie v súvislosti s komentármi, ktorý napísal na svojom facebookovom profile novinár Arpád Soltész. Na prípad sa pozrel aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ten rozhodol o zastavení stíhania. Informáciu pre Omédiách.com potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR po preskúmaní vyšetrovacieho spisu zrušil uznesenie vyšetrovateľa Národnej protiteroristickej jednotky NAKA o začatí trestného stíhania vo veci facebookového statusu Arpáda S. Podľa prokurátora rozhodnutie vyšetrovateľa bolo nezákonné a neopodstatnené," povedala Predajňová.

"Dôkazy zadokumentované vo vyšetrovacom spisu neopodstatňujú viesť v danej veci trestné stíhanie zo spáchania akéhokoľvek trestného činu extrémizmu," dodala.

Trestné stíhanie pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia začala NAKA - Národná protiteroristická jednotka expozitúra Západ – Nitra na základe podnetu podporovateľa kotlebovcov Radovana Hyneka.

"Nakoľko nestotožnený páchateľ na portáli Facebook s profilom „Arpad Soltész" sprístupňoval svojim priateľom, ako aj iným osobám dva písomné nenávistné komentáre, ktorými hanobil rasu bielej pleti." NAKA má problém s komentármi: „Aby bolo jasné, že biela spodina sa môže cítiť v bezpečí", „Alebo to bude ministerstvo konečného riešenia rómskej otázky?" „Nie som rasista, ale vážne nemôžem vystáť bielu spodinu." píše sa v upovedomení z polície, ktoré zverejnil Hynek.

Novinár Arpád Soltész to považuje za absurdné.

Podrobnosti: Polícia začala trestné stíhanie proti novinárovi z JOJ za komentáre na facebooku

Kotlebovec Hynek, ktorý podal trestné oznámenie, na facebooku zdieľa antisemitské komentáre, obdivné statusy Jozefa Tisa, dezinformácie z proruského Sputnika, Hlavných správ, pravidelne sa sťažuje, že ho facebook blokuje, ale mal napríklad problém s súťažiacou Miss, ktorá má tmavú pleť.