RTVS v súvislosti s mimoriadnymi prejavmi mení plány

RTVS v súvislosti s mimoriadnymi prejavmi mení plány Reprofoto FB Denník N

 


Príhovor pre RTVS nakoniec prednahral len Robert Fico.

Dnes večer mali v RTVS vystúpiť s mimoriadnymi príhovormi postupne všetci traja ústavní činitelia, všetko je však inak.

Ako prvý o mimoriadny príhovor v súvislosti s aktuálnou politickou situáciou po vražde novinára a jeho partnerky požiadal prezident Andrej Kiska. Cez víkend podobnú žiadosť zaslal do RTVS aj premiér Robert Fico a následne aj predseda parlamentu Andrej Danko.
Kiska však dnes povedal, že sa nemieni zúčastňovať tohto politického kabaretu, vystúpenie v RTVS zrušil a vyhlásenie zverejnil v nedeľu popoludní o 16:00. Kiska žiada rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby. Podobný postup zvolil aj Andrej Danko. Krátke vyhlásenie prečítal o 18:00 aj Robert Fico, ktorý si myslí, že Kiskov prejav nebol písaný na Slovensku. "Prejav vznikol v Tatranskej Javorine, to je stále na Slovensku. Ak treba, ukážeme aj miestnosť, prípadne stôl, kde sa tvoril," reagoval hovorca prezidenta Roman Krpelan na facebooku.

Príhovory mali byť pôvodne prednahrávané a odvysielané mali byť postupne od 19:40 po večerných správach na Jednotke. „Keďže sa prezident aj predseda NR SR rozhodli avizované mimoriadne vystúpenie v RTVS zrušiť, RTVS odvysiela v plánovanom čase celý záznam ich dnešného vyhlásenia a následne záznam príhovoru premiéra, ktorý s ním RTVS nahrala vo večerných hodinách,“ povedala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.