Na krízu v RTVS reagujú exriaditelia: Mika aj Nižňanský

Na krízu v RTVS reagujú exriaditelia: Mika aj Nižňanský Foto: MZV. FB V.M.

Posledné dni sa RTVS zviditeľnila viacerými kauzami: približne 60 redaktorov a editorov spravodajstva zverejnili otvorený list, v ktorom kritizujú pomery v redakcii spravodajstva RTVS.

 

Vedenie RTVS na to reagovalo tiež verejne, stanoviskom, v ktorom kritizovali prácu niektorých redaktorov. Vlnu kritiky vyvolala aj výpoveď pre známu novinárku Oľgu Bakovú a aj informácia, že Gustáv Murín bude opäť pracovať pre RTVS.

Situáciu sa rozhodli komentovať bývalí šéfovia RTVS, každý po svojom.

Predchodca súčasného riaditeľa RTVS Václav Mika na facebooku napísal status, v ktorom kritizoval výpoveď pre Bakovú a zverejnil video (dole), v ktorom sa postavil na stranu kritizovaných redaktorov.

Úplne opačné stanovisko zaujal bývalý riaditeľ Štefan Nižňanský, ktorý je známy aj ako redaktor a moderátor prednovembrovej televízie.

Ten kritizuje list, redaktorov a naopak chváli Jaroslava Rezníka.

"Z Mlynskej doliny sa dnes do sveta rozbehol maratónsky bežec kričiaci na všetky strany „Utekajte, už ide!“ Predtým však s listom v ruke (ako Kevin Costner, slávny filmový Posol budúcnosti) obehol všetky zainteresované a spriahnuté redakcie, niekoľko mimovládnych dielní a jednu ambasádu, ktoré už rozviazali poplašné zvony slobody slova i novinárskej nezávislosti," píše na stránke Extraplus.sk, webu niekdajšieho moderátora Fašírky Pavla Kapustu, ktorý kandidoval viackrát za SNS.

Nižňanský, ktorý sa pred novembrom zviditeľnil mnohými normalizačnými príspevkami, by privítal, ak by príspevky RTVS pred zverejnením prešli kontrolou. "Ak by v mediálnom priestore existovala výstupná kontrola, pre prevahu informačných nepodarkov by spravodajskú fabriku v tom „čude medzi ZOO a cintorínom“ museli z prevádzkových aj z psychohygienických dôvodov v záujme konzumenta (diváka) už krátko po nástupe Dika zavrieť," píše.

Lukáša Dika, šéfa spravodajstva za Václava Miku, kritizuje za to, že "pred redaktormi vnímajúcimi verejnoprávnosť v zmysle úcty k pravdivosti, objektivite, pluralite, skromnosti a nezávislosti uprednostnil pri personálnych výmenách agresiou naočkované narcistické hašteráčky, no tiež žubrienky z bulvárnych a komerčných redakcií, kadejakých webových portálov, rôznych blogerov i aktivistov krytých tretím sektorom a opozičnými straničkami."