Vedenie RTVS vysvetľuje, prečo Zuzana Kovačič Hanzelová už nemôže vystupovať naživo

Vedenie RTVS vysvetľuje, prečo Zuzana Kovačič Hanzelová už nemôže vystupovať naživo Foto: RTVS

Redaktorka RTVS Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá verejne kritizuje pomery v spravodajstve RTVS, najnovšie oznámila, že dostala stopku a nemôže vystupovať naživo.

 

Už predtým dostala dočasnú stopku na politiku.

Odporúčame aj: Kovačič Hanzelová: Politické témy už môže robiť, vraj šlo o žart

Kovačič Hanezlová je redaktorka spravodajstva a doposiaľ moderovala večernú reláciu Správy a komentáre, ale aj mimoriadne diskusné relácie, napríklad k voľbám.

Koncom apríla sa sťažovala na vzťahy s jej priamou nadriadenou šéfkou televízneho spravodajstva a publicistiky Hanou Lyons. „Môj prvý kontakt s mojou šéfkou bol, že mi napísala mail, že sa hanbí za moju prácu, a že verejnoprávnosť nie je bezbrehé insitné umenie,“ napísala redaktorka pred dvoma týždňami na facebooku. S tým, že moderovanie relácie Správy a komentáre jej vtedy znížili z dvoch týždenne na dve mesačne a nedostáva žiadne výkonnostné odmeny. „Už niekoľko mesiacov mi tam svieti obrovská nula, pretože moja práca vraj nedosahuje kvality na odmeny. Ak by som si čítala v príručke ako vyzerá mobbing a šikana, myslím, že by sa to mohlo nápadne podobať.“

Najnovšie Správy a komentáre už moderovať, ako tvrdí, nemôže, ani žiadne iné vysielanie naživo. „To som ani netušila, že 17. apríla som vysielala zrejme posledné Správy a komentáre. Politiku síce môžem robiť, ale najnovšie nemôžem vysielať naživo... Nejako cítim, že tento príbeh sa chýli ku koncu,“ napísala redaktorka, ktorá založila a vedie Spravodajské odbory RTVS, na Instagrame a pridala k textu hashtag „#hanalyonsrozhodla #nemoderujem“.

Odporúčame aj: Kovačič Hanzelová: V RTVS je tvrdá normalizácia. Vedenie sa snaží pretláčať hlúposti do vysielania

Aktualizácia o stanovisko hovorkyne RTVS Eriky Rusnákovej: "Vedenie spravodajstva RTVS niekoľkokrát ústne aj písomne upozornilo Zuzanu Kovačič Hanzelovú, že pre programového pracovníka a spolupracovníka RTVS je podľa platného štatútu neprípustné, aby vedome publikoval nepravdivé, skreslené, alebo nepodložené údaje a tvrdenia. Pani Hanzelová prostredníctvom sociálnych sietí šírila nepravdivú informáciu o tom, že do spravodajstva RTVS bola presadzovaná neoverená konšpirácia o tom, že sýrskym deťom mali byť podané šumivé tablety, aby bola na záberoch nafingovaná pena z úst a vyzeralo to ako chemický útok, vedenie spravodajstva preto rozhodlo, že bude naďalej pripravovať spravodajské témy, na ktorých prípravu a overovanie faktov bude mať viac času a priestoru, čo pri vysielaní "naživo" a Správach a komentároch nie je možné."