Rusko a Kočner sú podozriví z falšovania zmeniek

Rusko a Kočner sú podozriví z falšovania zmeniek Foto: Markíza

Polícia podozrieva bývalého šéfa televízia Markíza Pavla Ruska a kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera z falšovania zmeniek, na základe ktorých Kočnerova firma požaduje aj od Markízy preplatenie miliónov eur.

 

S odvolaním sa na rozhodnutie polície o začatí trestného stíhania dnes informovali médiá.

Policajné vyšetrovanie sa týka štyroch zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur. Trestné oznámenie podala Markíza, ktorá zmenky považuje za podvrh.

Kočnerova spoločnosť tento rok v apríli uspela pri jednom z bratislavských okresných súdov, ktorý nariadil Ruskovi a televízii uhradiť podnikateľovej firme na základe jednej zo spomínaných zmeniek čiastku približne 8,3 milióna eur. Markíza uviedla, že sa proti verdiktu odvolá.

Spomínané zmenky údajne ešte v roku 2000 podpísal vtedajší štatutárny zástupca televízie a jej spolumajiteľ Rusko, ktorý to potvrdil aj pri výpovedi na súde v spore o preplatenie jednej zo zmeniek. Podľa Ruska sa zmenky stali súčasťou dohody o urovnanie sporov medzi televíziou a jednou z firiem Kočnera. Ten sa dostal do povedomia verejnosti už v roku 1998 v súvislosti s neúspešným pokusom o prevzatie Markízy pomocou pracovníkov bezpečnostnej služby.

Markíza tvrdila, že Rusko a Kočner postupujú ohľadom zmeniek v zhode a že podľa znaleckého posudku, ktorý si televízia nechala vypracovať, sa Rusko podpisoval v minulosti inak ako na vystavených zmenkách. Okresný súd odmietol návrhy právneho zástupcu Markízy, aby zmenku nechal preskúmať.

Povinnosť preplatiť zmenku by zrejme pripadla televíziu, pretože Rusko je nemajetný.