Polícia zatkla Mariána Kočnera

Polícia zatkla Mariána Kočnera Reprofoto TA3

NAKA dnes na základe príkazu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zatkla Mariána Kočnera.


Informáciu priniesol Denník N, podľa ktorého podnikateľ je podozrivý z falšovania zmeniek voči televízii Markíza. Denníku N to potvrdil zdroj z prostredia polície aj prokuratúry.

"Môžeme potvrdiť, že na základe vydaného pokynu dozorovým prokurátorom bola policajtmi NAKA zadržaná osoba M.K. V súčasnosti sú so zadržanou osobou vykonávané procesné úkony a o ďalšom postupe rozhodne vyšetrovateľ v zmysle Trestného poriadku," potvrdila polícia.

Odorúčame aj: Končer zastrašoval zavraždeného novinára

Denník N pripomína, že Kočner je obvinený v prípade Gatex, aj v prípade vratiek DPH v súvislosti s prevodmi nehnuteľností na Donovaloch. Nedávno polícia začala stíhanie aj kvôli zmenkám voči televízii Markíza. Kočnera v prípade priamo pomenovali ako podozrivého, ale obvinenie mu vtedy ešte nevzniesla.

Minulý týždeň spoločnosť Markíza-Slovakia v súvislosti so spornými zmenkami v hodnote takmer 70 miliónov eur požiadala Finančné riaditeľstvo o preverenie, či si spoločnosti spojené s Mariánom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti.

V konaní pred Okresným súdom Bratislava V Markíza označila zmenky za sfalšované. Pri svojom tvrdení sa opierala najmä o posudok písmoznalkyne, podľa ktorej je značne nepravdepodobné, že zmenky boli podpísané v roku 2000 tak, ako to tvrdia Marian Kočner a Pavol Rusko.
„Ak Pavol Rusko sporné zmenky podpísal, neurobil tak v roku 2000 ako konateľ Markízy a Markíza za Ruskov dlh neručí. V prípade, že sú na zmenkách podpisy Pavla Ruska, tak tieto pochádzajú nepochybne z neskoršieho obdobia a akýkoľvek dlh zo zmeniek je výlučne dlhom Pavla Ruska a vecou jeho vzťahu s údajným veriteľom,“ tvrdí Markíza.

Podrobnosti: Markíza požiadala o preverenie účtovníctva spoločností Mariana Kočnera

„Spoločnosť Správa a inkaso zmeniek, ktorá sa na súde domáha vyplatenia, ako aj ich predchádzajúci vlastníci, spoločnosti INKASNÝ SERVIS a Midas Investments Ltd., neviedli zmenky riadne v účtovníctve. Rovnako výnosy zo zmeniek neboli riadne zdanené,“ píše v tlačovej správe Markíza.