V Nemecku zatkli muža v súvislosti s vraždou bulharskej novinárky

V Nemecku zatkli muža v súvislosti s vraždou bulharskej novinárky Foto: FB V. M.

V Nemecku bol zatknutý muž z Bulharska v súvislosti s vraždou bulharskej novinárky Viktorie Marinovovej.

 

Z tohto zločinu už bol tiež obvinený. Povedali to dnes v Sofii minister vnútra Mladen Marinov a generálny prokurátor Sotir Cacarov. Podrobnosti okolo zadržania ale neoznámili. Telo novinárky sa našlo v sobotu v severobulharskom meste Ruse.

Marinov povedal, že existuje zhoda DNA zadržaného a biologickým vzorkou z miesta činu. Podľa ministra, ktorého citovala agentúra DPA, je zadržaným dvadsaťjedenročný muž z Ruse, ktorý je polícii známy.

Žena bola pred smrťou pravdepodobne znásilnená, brutálne bitá a škrtená.

Podrobnosti: V Bulharsku zavraždili 30-ročnú novinárku

Kriminálne záznamy má z roku 2017 v súvislosti s krádežami farebných kovov.

Krasimirov bol v súvislosti so sobotňajším zločinom už obvinený z dvoch trestných činov - zo znásilnenia a z vraždy, povedal Cacarov. Dodal, že páchateľovi za to hrozí trest odňatia slobody v dĺžke do dvadsať rokov alebo doživotie.

Cacarov tiež zopakoval, hoci obozretne, doterajší predpoklad vyšetrovateľov, že pravdepodobnosť súvislosti vraždy Marinovovej s jej novinárskou prácou je malá. "V súčasnej etape nemôžem tvrdiť, že vražda Viktórie Marinovovej bola spáchaná kvôli jej profesionálnej činnosti," povedal prokurátor. Avšak hneď dodal: "Všetky verzie sa preverujú."

"Doteraz zistené dôkazy naznačujú, že išlo o spontánny útok na obeť motivovaný sexuálnym násilím. Spôsobené zranenia, ktorá mali za následok smrť Viktorie Marinovovej, sú svojou povahou mimoriadne brutálne," povedal ďalej Cacarov. V tejto súvislosti tiež poznamenal, že Krasimirov trénoval box a že v čase, než bol zločin spáchaný, vypil veľké množstvo alkoholu. Býval tiež v dome susediacom s bydliskom novinárky.

Marinovová pracovala pre regionálnu televíziu TVN v Ruse. Bola okrem iného moderátorkou investigatívnej relácie, ktorá upozorňovala na korupciu a podvody napríklad s fondami EÚ. Jej posledným príspevkom bol rozhovor s bulharským a rumunským novinárom, ktorí spolupracovali pri skúmaní korupčnej aféry odhaľujúcej tunelovanie únijných fondov bulharskou spoločnosťou GP.

V utorok polícia zadržala v Ruse v súvislosti so smrťou Marinovovej iného muža, rumunského občana ukrajinského pôvodu. Prvé informácie o tom, že tento muž je z vraždy podozrivý, neskôr ministerstvo vnútra vysvetlilo, že bol len zadržaný na 24 hodín a preverujú sa jeho alibi na dobu vraždy.