Pellegrini v mimoriadnom prejave nepriamo podporil jedného kandidáta (VIDEO)

Pellegrini v mimoriadnom prejave nepriamo podporil jedného kandidáta (VIDEO) Facebook P. Pellegriniho

V stredu večer pár hodín pred začiatkom moratória pred prezidentskými voľbami vystúpil premiér Peter Pellegrini v RTVS s mimoriadnym prejavom.


O vystúpenie v RTVS požiadal Úrad vlády.
RTVS požiadala Úrad vlády, aby prejav neobsahoval žiadne prvky politickej reklamy, teda vyslovenie podpory konkrétnemu kandidátovi. Hoci Pellegrini žiadneho kandidáta nemenoval, nepriamo podporil kandidáta vlastnej politickej strany Smer – Maroša Ševčoviča, ktorého premiér podporoval aj počas predvolebnej kampane.

„Mimoriadne dôležitou úlohou prezidenta je zahraničná politika. Aby v nej bol úspešný, potrebuje skúsenosti, kontakty a medzinárodný rešpekt,“ povedal Pellegrini, čím mohol myslieť len Ševčoviča, ktorý ako jediný má spomedzi hlavných kandidátov skúsenosti v zahraničnej politike.

Odporúčame aj: Záverečná televízna debata pred voľbou prezidenta bola bez prekvapení

K Ševčovičovi smeruje aj ďalší popis Pellegriniho ideálneho kandidáta: „Asi všetci cítime, že potrebujeme, aby konečne do prezidentského úradu zasadla skúsenosť. V medzinárodnej politike sú vzťahy vo veľkom pohybe, veľkí politickí hráči menia ekonomické a bezpečnostné prostredie. Nie je čas na učenie sa.“
Premiér rovnako ako Šefčovič, ktorý je podpredsedom Európskej komisie, ospevoval Európsku úniu, voči ktorej sa niektorí kandidáti v kampani vymedzili. Apeloval aj na sociálne otázky, ktoré boli jednou z hlavných tém v kampani Šefčoviča.