Televízia v americkej Alabame stopla diel seriálu pre deti so sobášom zvierat-gayov (VIDEO)

Televízia v americkej Alabame stopla diel seriálu pre deti so sobášom zvierat-gayov (VIDEO) Screen shot

Alabamska verejnoprávna televízia (Alabama Public Television - APT) odmietla odvysielať diel obľúbeného kresleného seriálu pre deti Arthur, v ktorom sa koná sobáš potkana s jeho priateľom hrabošom.

 

Na svojich internetových stránkach o tom informovala britská spravodajská stanica BBC. Riaditeľ programu APT Mike McKenzie povedal, že by to narušilo dôveru rodičov v túto televíziu. Tvrdí, že rodičia spoliehajú na to, že ich potomkovia sa na tento program môžu pozerať aj bez ich dohľadu.

V prvom dieli 22. série seriálu o hrabošovi Arthurovi nazvanom "Ktosi mimoriadny" sa potkan Pán Ratburn žení so svojím partnerom, hrabošom Patrickom. Alabamska televízia APT miesto tohto dielu odvysielala inú, staršiu časť a tú sa sobášom homosexuálnych zvieracích hrdinov deti v jej vysielaní neuvidia.

Televízna spoločnosť, ktorá seriál o Arthurovi vyrába, upozornila na diel so sobášom homosexuálov v apríli a vtedy podľa McKenzieho padlo v APT rozhodnutie ho neodvysielať.

Seriál o Arthurovi Readovi, hrabošovi kapskom s ľudskou podobou a vlastnosťami, a jeho priateľoch z fiktívneho mesta Elwood City, môžu detskí diváci sledovať od roku 1996. Už v roku 2005 APT odmietla odvysielať diel, v ktorom králik Buster navštívil dievčinu, ktorá má dve matky.

Alabamska učiteľka Misty Souderová portálu AL.com povedala, že ona i jej dcéry sú sklamané tým, že APT prvý diel novej série nevysielala. "Nikdy by som si nemyslela, že budem bojovať za sobáš homosexuálneho potkana, ale už je to tu," povedala.

BBC pripomína, že podľa minuloročného prieskumu Gallupovho inštitútu sa 48 percent obyvateľov Alabamy označilo za konzervatívnych, čo bolo po štátu Mississippi najviac v USA.

Alabama nedávno prijala prísny protipotratový zákon, ktorý zakazuje ženám predčasne ukončiť tehotenstvo aj v prípade znásilnenia alebo incestu.