Pozrite si interaktívnu online mapu, ako sa koronavírus z hodiny na hodinu šíri (VIDEO)

Pozrite si interaktívnu online mapu, ako sa koronavírus z hodiny na hodinu šíri (VIDEO) Reprofoto

Nový kmeň koronavírusu - respiračné ochorenie podobné zápalu pľúc - sa rýchlo rozšírilo odvtedy, čo sa na konci decembra 2019 prvýkrát objavilo v čínskom meste Wu-chan.

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila celosvetovú zdravotnú pohotovosť. V súčasnosti (v čase zverejnenia tohto článku) bolo na celom svete potvrdených niekoľko desiatok tisíc  prípadov koronavírusu. Predpokladá sa tiež, že skutočný počet prípadov v Číne je pravdepodobne oveľa vyšší, ako sa uvádza v súčasnosti.

V reakcii na pretrvávajúcu krízu vytvorili vedci z Johns Hopkins University v Marylande v USA interaktívnu mapu s cieľom sledovať šírenie vírusu po celom svete takmer v reálnom čase.

Odporúčame aj: Návod, ako si rýchlo a jednoducho vyrobiť rúšku z látky alebo z papiera (VIDEO)

Kliknutím na obrázok sa vám online mapa otvorí v novom okne:

 

Odporúčame aj: Pozrite si interaktívne online mapy Slovenska (MAPY)

Mapa zhromažďuje údaje o podozreniach a potvrdených prípadoch z viacerých vládnych zdrojov. Medzi ne patrí Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC), Čínska národná zdravotná komisia a čínska webová stránka DXY, ktorá poskytuje odhady regionálnych prípadov rýchlejšie ako spravodajské organizácie na vnútroštátnej úrovni.

Mapa priamo od WHO (Kliknutím na obrázok sa vám online mapa otvorí v novom okne):

Podrobné štatistiky o nakazených a úmrtiach môžte sledovať na stránke https://www.worldometers.info/coronavirus/

Prehľadné infografiky a informácie jú aj na https://coronawiki.org/

Okrem Číny bol vírus diagnostikovaný aj v desiatkach ďalších krajín vrátane USA, Kanady, Hongkongu, Thajska, Macaa, Austrálie, Japonska, Malajzie, Singapuru, Taiwanu, Francúzska, Južnej Kórey, Spojených arabských emirátov, Vietnamu, Kambodže, Iránu, Nemecka, Belgicka, Španielska, Fínska, Švédska, Pobrežie Slonoviny, Srí Lanky, Indie, Kuvajtu, Afganistanu, Bahrajnu, Libanonu, Iraku a Nepálu a ďalších krajinách. Prípady pribúdajú už aj na Slovensku.