Hackeri zaútočili na bieloruskú štátnu televíziu, vo vysielaní ukázali protesty (VIDEO)

Hackeri zaútočili na bieloruskú štátnu televíziu, vo vysielaní ukázali protesty (VIDEO) Reprofoto Tut.by

Bieloruskí hackeri narušili internetové vysielanie bieloruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BT a miesto večerných správ umiestnili na jej web videá natočená na protivládnych protestoch.

 

Nahrávky ukazovali bitie a zatýkanie demonštrantov bieloruskú políciou, informuje o tom server Tut.by.

Hackeri prerušili v sobotu večer priamy prenos na webe televízie BT vo chvíli, keď jej redaktori hovorili s námestníkom ministra zdravotníctva o ochorení covid-19 v Bielorusku. Namiesto toho sa na stránkach objavili zábery z protivládnych protestov, ktoré na sociálnej sieti Telegram umiestnil televízny kanál Current Time TV a kanály NEXT, Onliner a TUT.BY.

V rovnakom čase sa na telegramovom kanáli skupiny s názvom Kyber-Partizáni objavila správa "Ak BT nechce ľuďom ukázať pravdu, ukážeme ju my". Neskôr prestala stránka televízie fungovať.

Protesty v Bielorusku vypukli po augustových prezidentských voľbách. Podľa oficiálnych výsledkov v nich zvíťazil dlhoročný líder krajiny Alexander Lukašenko. Opozícia však výsledok hlasovania považuje za sfalšovaný a Lukašenkovo ​​zvolenie neuznáva ani Európska únia.