Poľský Senát zamietol sporný návrh mediálneho zákona

Poľský Senát zamietol sporný návrh mediálneho zákona Foto: TVN24

Poľský Senát, horná komora parlamentu, zamietol spornú novelu mediálneho zákona, ktorej cieľom je podľa kritikov umlčať spravodajskú televíziu vlastnenú Američanmi a kritizujúcu súčasnú národno-konzervatívnu vládu. Podľa zákona by vysielacie spoločnosti pôsobiace v Poľsku smeli vlastniť len firmy z Európskeho hospodárskeho priestoru.

V poľskému Senáte má väčšinu opozícia. Včerajší výsledok síce môže prehlasovať dolná komora parlamentu, Sejm, kde má krehkú väčšinu konzervatívny tábor okolo strany Právo a spravodlivosť (PiS), objavujú sa ale signály, že zákon vetuje prezident Andrzej Duda. Ten je síce spojencom PiS, Poľsko ale kvôli novele čelí rastúcemu tlaku zo zahraničia, najmä zo strany Spojených štátov.

Kritici sa zhodujú na tom, že novinka je namierená hlavne proti spoločnosti TVN, ktorá je prostredníctvom holdingu registrovaného v Holandsku súčasťou amerického koncernu Discovery.

Zástupcovia PiS tvrdia, že novela zákona o médiách má zabrániť tomu, aby vysielaciu licenciu v Poľsku získala spoločnosť s ruským alebo čínskym kapitálom. Podľa nej môžu v budúcnosti vysielaciu licenciu v Poľsku získať len zahraničné spoločnosti sídliace v Európskom hospodárskom priestore. Držiteľ licencie zároveň nesmie byť závislý na žiadnom subjekte, ktorého sídlo sa nachádza mimo Európskeho hospodárskeho priestoru.

Spravodajský kanál TVN, televízia TVN24, je silne kritická voči vláde Práva a spravodlivosti, ktorá je v Poľsku pri moci od roku 2015. Od tej doby sa Poľsko vo svetovom rebríčku slobody médií organizácie Reportéri bez hraníc prepadlo z 18. na 64. miesto, pripomenula agentúra Reuters.

Americký minister zahraničia Antony Blinken dal podľa agentúry AP nedávno najavo, že ho zákon, v Poľsku prezývaný "lex TVN", silne znepokojil.