V Poľsku prijali kontroverzný zákon, ktorý má umlčať kritickú TVN

V Poľsku prijali kontroverzný zákon, ktorý má umlčať kritickú TVN Ilustr. foto: TVN 24

Poľskí poslanci prijali kontroverzný zákon, ktorý má podľa kritikov umlčať nezávislú televíziu TVN, kritickú voči vláde. Oznámili to poľské médiá s tým, že ešte zostáva, aby zákon podpísal – alebo vetoval – prezident Andrzej Duda.

Sama TVN prijatie novely zákona o rozhlasovom a televíznom vysielaní označila za útok vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) na slobodné médiá. Vláda tvrdí, že zákon má ochrániť poľský mediálny priestor pred potenciálne nepriateľskými hráčmi z Ruska alebo Číny.

"Spojené štáty sú krajne sklamané dnešným schválením mediálneho zákona," napísal na twitteri chargé d'affaires amerického veľvyslanectva vo Varšave Bix Aliu a vyzval prezidenta Dudu k "obrane slobody slova a podnikania". Formálne je vlastníkom TVN spoločnosť registrovaná v Holandsku. Jej jediným akcionárom je ale americká Discovery Inc. TVN podľa médií predstavuje doteraz najväčšiu americkú investíciu v Poľsku.

"Budeme analyzovať novelu zákona o rozhlasovom a televíznom vysielaní a prijmem príslušné rozhodnutie," povedal Duda, ktorý je pokladaný za spojencov PiS, ale nedávno sa vyjadril, že by zákon o TVN vetoval. Teraz pripomenul, že môže zákon podpísať, vetovať alebo ho odoslať na ústavný súd. Sľúbil, že zákon preskúma veľmi dôkladne, ale upozornil, že ho prezidentská kancelária ešte nedostala.

Novelu zákona najprv prijal Sejm, dolná komora poľského parlamentu, v ktorej má PiS a jeho spojenci väčšinu. Zákon potom v septembri odmietol Senát, v ktorom prevažuje opozícia. Tento týždeň sa novela nečakane dostala znova na program príslušného výboru Sejmu, ktorý bleskovo odporučil odmietnuť veto senátorov. To vzápätí poslanci vládnej koalície odhlasovali počas plenárneho zasadnutia, uviedol denník Gazeta Wyborcza na svojom webe.

Opozícia sa snažila rokovanie zablokovať, ale neúspešne. Nepomohol ani argument, že o rokovaní výboru mala byť podľa rokovacieho poriadku upovedomená najmenej tri dni vopred, čo sa nestalo. Opozícia potom označovala rokovania za nelegálne. Za prijatie novely hlasovalo 229 zákonodarcov, proti 212 a 11 sa zdržalo.

Novela stanovuje, že majiteľom televíznej či rozhlasovej stanice vysielajúcej na základe poľskej licencie smú byť len spoločnosti, v ktorých podiel zahraničných firiem z oblasti mimo Európskeho hospodárskeho priestoru neprekračuje 49 percent. Novela má prinútiť americkú spoločnosť Discovery, aby TVN predala, poznamenala Gazeta Wyborcza. Pripomenula, že novela podľa senátorov odporuje poľskej ústave, je v rozpore s poľsko-americkou obchodnou dohodou a hlavne predstavuje "atentát na slobodu slova v Poľsku".

Poľská rada pre rozhlasové a televízne vysielanie, tvorená výlučne členmi nominovanými vládnymi stranami, koncom septembra predĺžila spravodajskej televízii TVN 24 vysielaciu licenciu o ďalších desať rokov, ale súčasne zaviazala šéfa rady k takým zmenám v predpisoch, aby sa Američania zbavili väčšinového podielu.

Opozičná ľavica ohlásila, že kvôli postupu Sejmu podá trestné oznámenie. "Pri najhoršom si odsedím dva roky navyše," ironicky zareagoval poslanec PiS Marek Suski, ktorý novelu predkladal.